Reportaj din orasul unde orice este permis: Amsterdam

Postat la 26 ianuarie 2010 343 afişări

Da, in titlu sunt obisnuitele clisee despre Olanda (mai lipsesc morile de vant), dar la Amsterdam ele au acoperire in realitate 100%. Adaugati la aceasta farmecul cladirilor de sute de ani si faimoasa atitudine libertina a locuitorilor, carora le place sa spuna ca “tot ceea ce catolicii interzic noi facem”.

Proprietatile imobiliare nu sunt insa chiar la indemana oricui, un apartament de 100 mp intr-o cladire din Amsterdam avand si in prezent, pe timp de criza, preturi in jurul a jumatate de milion de euro. Mai ieftine sunt locuintele plutitoare, care se ingramadesc de-a lungul canalelor si care pot fi cumparate la preturi ce variaza in jur de 100.000 de euro. Nici aceasta varianta nu este insa foarte la indemana, mai cu seama pentru ca pentru aceste locuinte, in esenta barci transformate in case, locul de parcare costa nu mai putin de 200.000 euro. Nici chiriile nu sunt prea ieftine, daca luam ca reper preturile din Romania. Richard Caron spune ca pentru un apartament amplasat central, de 100 mp, aranjat modern si utilat, chiria lunara se ridica la 3.000 de euro, iar preturile nu scad sub 800 de euro si nici pentru spatiile din zone marginase, oricat de modeste ar fi. Chiar cu bani in buzunar nu e usor sa iei cu chirie o locuinta, pentru ca pretendentii trebuie sa aiba o slujba in oras. E un cerc vicios, pentru ca pentru a obtine o slujba, trebuie sa faci dovada ca ai o locuinta. Evident, lucrurile sunt mai simple pentru cei ce-si permit sa cumpere un apartament.

Unul din argumentele preturilor pentru locuintele din zona istorica a orasului este, evident, vechimea acestora. Multe dintre ele sunt monumente, protejate de stat. Surprinzator din nou pentru un turist este aspectul acestui oras in care geamurile tip termopan sau cladirile de otel si sticla nu-si gasesc loc. Doar la marginea orasului istoric, in drum spre aeroport sau spre alte zone se inalta turnuri futuriste de birouri sau locuinte. In partea istorica a orasului, vizitatorii afla din nou ca orice renovare adusa cladirilor, la exterior, trebuie sa respecte cu strictete imaginea initiala. Spre exemplu, cine vrea sa zugraveasca e obligat nu numai sa foloseasca aceeasi culoare, ci si o nuanta cat mai apropiata de cea originala.

Conservarea aspectului initial merge pana acolo incat toate constructiile sunt pastrate la inaltimea originala a zonei, iar atunci cand o un perete este daramat si refacut, sunt folosite, pe cat posibil, materialele originale. La cinci minute de mers pe jos de muzeul figurilor de ceara, spre exemplu, acolo unde urmeaza sa fie una din gurile de metrou, peretii unei cladiri parasite de locatari sunt proptiti cu barne de lemn si s-ar spune ca la o vijelie mai puternica s-ar putea prabusi. Seamana mult cu cladirile din zona Lipscani a Bucurestiului, numai ca la Amsterdam cladirea va fi reconstruita dupa terminarea liniei de metrou, iar "municipalitatea va suporta toate costurile", spune ghidul.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
Amsterdam,
reportaj
/special/reportaj-din-orasul-unde-orice-este-permis-amsterdam-5411611
5411611
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.