Reportaj din orasul unde orice este permis: Amsterdam

Postat la 26 ianuarie 2010 343 afişări

Da, in titlu sunt obisnuitele clisee despre Olanda (mai lipsesc morile de vant), dar la Amsterdam ele au acoperire in realitate 100%. Adaugati la aceasta farmecul cladirilor de sute de ani si faimoasa atitudine libertina a locuitorilor, carora le place sa spuna ca “tot ceea ce catolicii interzic noi facem”.

In ciuda declinului din vanzarile cu flori, Olanda este una din tarile europene cel mai putin afectate de criza. Rata somajului este de doar 3% si in usoara scadere fata de 2008 si deja se vad primele semne de revenire economica, chiar si in starea de spirit a olandezilor, comenteaza ghidul Caron. El adauga insa ca oamenii sunt inca precauti, nu mai ies la fel de mult in oras precum erau obisnuiti "si sunt mult mai practici". Astfel, de Mos Nicolae, care pentru olandezi este mai darnic decat Mos Craciun, parintii au preferat sa aleaga cadouri utile - rechizite, carti, imbracaminte, cheltuind mai putin pe alt tip de daruri. Alte domenii in care olandezii au resimtit criza au fost domeniul bancar, turismul si industria berii, Amsterdam fiind locul de nastere al berilor Heineken si Amstel.

Scaderea consumului si-a pus amprenta asupra vanzarilor de bere. In Romania, acestea au scazut anul trecut cu 8%. Acasa la Heineken insa, unde pe orice straduta poti vedea reclame cu sigla marcii, s-ar zice ca berea n-a suferit prea mult, judecand dupa aglomeratia din baruri dintr-o seara oarecare din timpul saptamanii. Berea Heineken a fost produsa pentru prima oara intr-o fabrica aflata acum in centrul orasului si transformata in muzeul marcii. La 15 februarie 1864, Gerard Adriaan Heineken a fondat compania Heineken & Co, dupa preluarea fabricii de bere Heystack. La acea vreme, Gerard avea 22 de ani si multi se intrebau daca avea capacitatea si cunostintele necesare pentru a conduce o asemenea companie, intr-un domeniu care ii era complet strain. Firma lui a ajuns insa, in noua ani, sa deschida o fabrica la Rotterdam si pana la sfarsitul secolului deja exporta bere. In muzeul marcii din Amsterdam, turistii pot vedea, alaturi de echipamente folosite in producerea berii la sfarsitul secolului al XIX-lea, si alambicuri uriase de alama lucitoare: istoria familiei se inlantuieste cu cea a berii pe care o produce de secole.

La sfarsitul turului prin muzeu, toti vizitatorii primesc o bere din partea casei si apoi pot continua petrecerea in alta parte, mai cu seama daca vine seara si pot sa se mute direct intr-un pub. "Tot ceea ce interzic catolicii facem noi", spune amuzat Richard Caron, referindu-se la permisivitatea olandezilor fata de consumul de droguri usoare si libertinajul sexual. Chiar si pe strazi, nu numai in pub-uri, se poate simti uneori miros de marijuana, iar renumitele lumini rosii specifice pentru Red District (Cartierul Rosu) pot fi vazute, dupa caderea serii, chiar si in alte zone. Renumit pentru ceea ce Caron numeste "supermarket sexual", orasul olandez este locul unde sute de femei profeseaza legal prostitutia, platind taxe si avand drepturi ca orice angajat. "Au si sindicat", spune ghidul, care adauga ca femeile nu sunt tinute de nimic sa lucreze in Red District, ci pot sa-si aranjeze oriunde faimoasele vitrine unde se expun.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
Amsterdam,
reportaj
/special/reportaj-din-orasul-unde-orice-este-permis-amsterdam-5411611
5411611
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.