Reportaj din orasul unde orice este permis: Amsterdam

Postat la 26 ianuarie 2010 343 afişări

Da, in titlu sunt obisnuitele clisee despre Olanda (mai lipsesc morile de vant), dar la Amsterdam ele au acoperire in realitate 100%. Adaugati la aceasta farmecul cladirilor de sute de ani si faimoasa atitudine libertina a locuitorilor, carora le place sa spuna ca “tot ceea ce catolicii interzic noi facem”.

La fel de adevarat este insa ca Amsterdamul in sine, fara suburbii, are o suprafata de cateva ori mai mica decat capitala Romaniei, distantele fiind usor de parcurs pe jos. Din aceasta pricina, pentru locuitorii din Amsterdam n-a fost imperios necesar sa construiasca metrou, iar decizia de a face aceasta investitie, luata cu cativa ani in urma, a adunat mai multi combatanti decat sustinatori. Pe de o parte, nemultumirile sunt legate de bani: proiectul ar fi trebuit sa fie terminat in 2008, dar "la fiecare sfarsit de an termenul de finalizare se dubleaza, la fel ca si costurile. Nimeni nu stie cat va costa pana la urma sau cand va fi gata", spune ghidul, care se declara vadit nemultumit de hotararea municipalitatii. In plus, fata de costurile care cresc in fiecare an, constructia metroului afecteaza structura de rezistenta a cladirilor, din care multe sunt deja in pericol de prabusire.

Cel putin doua sunt cauzele pentru care s-a ajuns aici. Solul nisipos, "furat" Marii Nordului si mlastinii raului Amstel, pe malurile caruia s-a dezvoltat orasul, se misca cu usurinta, influentand atat structura de rezistenta a cladirilor, cat si tunelele subterane ale proiectului de metrou. Iar in zona istorica a orasului Amsterdam, varsta cladirilor se numara in sute de ani. Mai cu seama amenintarea adusa structurii de rezistenta a cladirilor este catastrofala in ochii locuitorilor acestui oras, in care nimeni nu poate bate un cui in locuinta personala fara aprobare de la primarie.

Orice modificare, cat de mica, a unei cladiri trebuie supervizata si acceptata. De inteles, in fond, tinand cont de faptul ca o proportie substantiala a taxelor anuale are ca destinatie lucrarile de intretinere a structurilor de rezistenta a cladirilor si a liniei de aparare fortificate (care in 1996 a fost trecuta pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO). Taxele locale, dezvaluie ghidul, fara a da insa exemple concrete, se platesc dupa un model progresiv si variaza in functie de mai multi factori - statut social, proprietati, slujba. Astfel, studentii sau mamele singure, care locuiesc cu chirie, platesc "sensibil mai putin impozit" decat un cuplu fara copii si cu proprietati. Salariul mediu pe economie se plaseaza la circa 2.000 de euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
Amsterdam,
reportaj
/special/reportaj-din-orasul-unde-orice-este-permis-amsterdam-5411611
5411611
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.