Un viitor pentru Romania

Postat la 14 aprilie 2009 77 afişări

In ultimele doua decenii, evolutia economiei romanesti a fost lipsita de coerenta si rareori vizitata de succes. Celor ce ne-ar aduce aminte de fenomenul cresterii economice din ultimii ani le spunem ca a fost vorba pur si simplu de sansa si de geografie, nu de politici care sa ajute Romania sa stie cu adevarat ce vrea si cu ce se poate impune cel mai bine in lume. Daca socotim actuala criza drept o premisa pentru un restart al economiei mondiale, nu cumva avem si noi sansa unui nou inceput, dupa cel din 1990?

 

Stefan Padure / Angst Ro

“Europa nu sta foarte bine la managementul agricol, dar incearca prin Politica Agricola Comuna si fondurile alocate, precum si prin politicile vamale sa reziste zonelor cu avantaje naturale ca America de Nord si de Sud. Este destul de greu sa faci fata unui producator care are costuri la jumatate.

Agricultura romaneasca are nevoie de sprijin fiscal, de incurajarea comasarii terenurilor si de sustinerea exploatatiilor performante, de legiferarea codului de bune practici, care creeaza un cadru concurential echitabil, de fixarea unor obiective strategice si de eliminarea pietei negre.”

 

Catalin Baiculescu / Musat & Asociatii

“Trebuie sa ajungem in stare ca, in ciuda perioadei de criza, sa dam un anume confort unor oameni care mai vor sa investeasca. Ei trebuie sa fie siguri ca, venind in Romania, n-au decat de castigat, ca aici gasesc oameni seriosi, care nu le cer spagi, care vor sa puna pe roate economia, ca exista o forta de munca care sa aiba niste pretentii rezonabile.

Daca faci o oaza undeva, oricat de frumoasa, nu este suficient. Daca pentru a ajunge la oaza turistul trebuie sa treaca prin toate locurile pe care nu le-am dezvoltat, e rau. Acest lucru e valabil pentru orice, un combinat, o fabrica, un spatiu turistic intre care te mananca drumurile. Fa sa mearga soselele cum trebuie, fa sa mearga trenurile cum trebuie, fa sa mearga toate cum trebuie, iar restul vor veni in mod natural.”

Alexandru Costin, Adobe Romania: "Romania este bine pozitionata pentru a deveni furnizorul de masini de buget redus in Europa"

Andreea Vass, consilier al primului- ministru: "Agricultura necesita cel putin doi-trei ani de restructurari masive pentru a deveni exportator net"

Adrian Stanciu, Human Synergistics: "Din pacate, statul nostru e complet incoerent si incapabil sa urmeze orice fel de strategie pe termen lung"

Dinu Patriciu, Rompetrol: “Politicile economice ale decidentilor politici nu mai sunt importante, o tara trebuie sa devina prietenoasa cu mediul de afaceri"

 

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/un-viitor-pentru-romania-4213517
4213517
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.