Un viitor pentru Romania

Postat la 14 aprilie 2009 77 afişări

In ultimele doua decenii, evolutia economiei romanesti a fost lipsita de coerenta si rareori vizitata de succes. Celor ce ne-ar aduce aminte de fenomenul cresterii economice din ultimii ani le spunem ca a fost vorba pur si simplu de sansa si de geografie, nu de politici care sa ajute Romania sa stie cu adevarat ce vrea si cu ce se poate impune cel mai bine in lume. Daca socotim actuala criza drept o premisa pentru un restart al economiei mondiale, nu cumva avem si noi sansa unui nou inceput, dupa cel din 1990?

 

Radu Enache / director general AL HP

 “Vad criza ca o oportunitate ca mediul politic sa colaboreze mai bine cu cel de afaceri. Fiecare are nevoie de celalalt pentru o dezvoltare sanatoasa si aici cred ca relatiile trebuie sa fie mai stranse. Este un lucru pe care alte state il aplica deja cu incredere; este cazul SUA, unde presedintele Obama are un alcatuit din personalitati marcante din mediul de afaceri.”

 

Dinu Patriciu / Rompetrol

 “Politicile economice ale decidentilor politici nu mai sunt importante, o tara trebuie sa devina prietenoasa cu mediul de afaceri. Apoi sa dezvolte domeniile cele mai rationale. Nu stiu domeniile, pentru ca nu stiu cele mai dispuse businessuri din Occident care sa-si delocalizeze activitatile in Romania.

Atata vreme cat Bulgaria are o taxa unica de 10%, cert e ca nu-ti poti permite sa ai o taxa mai mare.

Avem atuuri pe care nu le folosim: suntem cea mai mare tara din zona, nu numai ca dimensiuni si populatie, ci si ca potential. Bucurestiul ar putea deveni centrul financiar al Balcanilor, dar pentru asta ar trebui sa ne schimbam mentalitatea. Bursa ar trebui sa atraga companii semnificative din regiune, din toata regiunea Marii Negre si Balcanilor. O bursa regionala ar dinamiza intreg mediul de afaceri.”

 

Marius Ghenea / PCFun

 “Este evident de datoria statului sa foloseasca in mod eficient banii pe care ii incaseaza de la contribuabili, adica de la noi toti! Din acest punct de vedere, eu, contribuabil, sunt foarte dezamagit pentru ca nu inteleg de ce trebuie sa hranesc birocratia ineficienta si uneori chiar inutila a statului cu taxele pe care le platesc, in loc sa alimentez cu aceste taxe politici eficiente de stimulare a domeniilor economice strategice pentru Romania.

Daca ne uitam la Irlanda sau India, dar si la alte exemple, devine clar ca rezultatele economice au fost realizate si pe baza politicilor guvernamentale si a sustinerii de care anumite sectoare s-au bucurat din partea guvernelor respective (sau, in cazul Irlandei, de sustinerea prin reducerea taxarii, care a propulsat-o, cel putin pentru doua decenii, ca o revelatie economica a Uniunii Europene).

In ceea ce priveste varianta , e clar ca acesta va functiona pe criterii de piata si, fara o specifica, va migra spre zonele cele mai oportune. Insa tocmai aici vine rolul guvernului, de a pilota companiile private catre zonele de maxima oportunitate, mai ales intr-o perioada de criza.”

 

MIhai Sfintescu / partener 3TS Capital

 “Pentru un viitor bun, trebuie sa ne intoarcem la lucrurile fundamentale: o economie nu inseamna utilaje si statistici, ci in primul rand oameni care sunt harnici, creativi si ambitiosi. O directie deci este sistemul de invatamant, care are multe lacune, in care se risipesc bani, eforturi si chiar vieti. O alta este sa perseveram in a imbunatati societatea, iar aceasta este o discutie care depaseste cadrul economic. A venit timpul sa ne gandim ce societate vrem sa lasam pentru copiii nostri.”

 

Marius Stancescu / Riff Holding

 “Nu avem decat solutia exploatarii interesului public general: comertul liber, serviciile globale si distractia. Ramane doar sa descoperim proportiile optime ale celor trei ingrediente.

Ne lipseste simplitatea, eficienta de a ajunge la rezultate pe drumul cel mai scurt, cu cele mai mici eforturi si costuri. Cred ca suntem experti in elaborarea unor teorii si strategii complicate, greu de administrat. Ne lipseste expertiza optimizarilor.”

Alexandru Costin, Adobe Romania: "Romania este bine pozitionata pentru a deveni furnizorul de masini de buget redus in Europa"

Andreea Vass, consilier al primului- ministru: "Agricultura necesita cel putin doi-trei ani de restructurari masive pentru a deveni exportator net"

Adrian Stanciu, Human Synergistics: "Din pacate, statul nostru e complet incoerent si incapabil sa urmeze orice fel de strategie pe termen lung"

Catalin Baiculescu, Musat & Asociatii: “Trebuie sa ajungem in stare ca, in ciuda perioadei de criza, sa dam un anume confort unor oameni care mai vor sa investeasca"

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/un-viitor-pentru-romania-4213517
4213517
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.