Un viitor pentru Romania

Postat la 14 aprilie 2009 77 afişări

In ultimele doua decenii, evolutia economiei romanesti a fost lipsita de coerenta si rareori vizitata de succes. Celor ce ne-ar aduce aminte de fenomenul cresterii economice din ultimii ani le spunem ca a fost vorba pur si simplu de sansa si de geografie, nu de politici care sa ajute Romania sa stie cu adevarat ce vrea si cu ce se poate impune cel mai bine in lume. Daca socotim actuala criza drept o premisa pentru un restart al economiei mondiale, nu cumva avem si noi sansa unui nou inceput, dupa cel din 1990?

 

Andreea Vass / consilier al primului- ministru

 “Vulnerabilitatea Romaniei in fata crizei economice actuale tine nu doar de resursele financiare internationale tot mai costisitoare pentru acoperirea deficitului comercial, din care aproximativ 2 miliarde de euro sunt generate doar din sectorul agroalimentar, dar si de imposibilitatea cresterii productivitatii interne si a exporturilor pe termen scurt.

Agricultura necesita cel putin doi-trei ani de restructurari masive pentru a deveni exportator net. Pietele agricole nu sunt inca organizate, iar importurile le domina. Retrocedarile etapizate si niciodata incheiate au faramitat excesiv productia agricola. Comasarea a fost impiedicata de lipsa unei piete funciare autentice. Daca discutam despre introducerea cadastrului unitar pe cheltuiala statului, estimarile noastre se ridica la costuri de aproximativ 500 de milioane de euro si ca perioada de finalizare discutam despre vreo patru ani, cu impact asupra a 4 milioane de parcele si undeva intre 1,5-1,8 milioane de proprietari.

Cert este ca in primii doi ani, in calitate de stat membru al UE, Romania a pierdut pariul nu doar cu agricultura, ci si cu infrastructura, turismul, absorbtia fondurilor europene in aceste scopuri, justitia.”

 

Adrian Stanciu / Human Synergistics

 “Statul are rolul principal. Economia libera nu poate urma destinatii care au retur in termen asa de lung, e o zona unde autoreglarea nu functioneaza. Din pacate, statul nostru e complet incoerent si incapabil sa urmeze orice fel de strategie pe termen lung.

In ce priveste costurile, ele sunt legate, ca in orice decizie de nivel strategic, de ceea ce lasi in urma. Statul roman nu prioritizeaza pentru ca prioritizarea presupune, prin definitie, ca ceva devine important si altceva neimportant, cu consecinta imediata ca lucrurile neimportante nu mai capata atentie si nici resurse sau, la rigoare, sunt chiar oprite. Noi nu putem face asta, pentru ca puterea politica e prea ahtiata dupa voturi si nu fara motiv, daca asta e mecanismul care o tine la putere.

Avem nevoie de un lider puternic, luminat si credibil care sa ne convinga ca asta e calea de urmat si sa poata sa ia decizii grele fara a-si pierde suportul popular. Asa ceva e imposibil in sistemul constitutional romanesc.”

 

Cosmin Joldes / partners channel manager pentru Romania si Serbia, AchieveGlobal

 “Determinarea avantajului competitiv national al Romaniei ar trebui facuta urmand cel mai important model strategic dezvoltat in acest sens - (concept dezvoltat de profesorul Michael E. Porter in lucrarea sa - n. red.), instrument care arata de ce unele natiuni sunt mai competitive decat altele, de ce anumite industrii nationale sunt mai competitive decat altele.

Avantajul competitiv national este rezultatul succesului companiilor locale, transpus apoi la scara globala,

odata cu expansiunea firmei.

Determinantii succesului sunt: factorii specifici locali, cererea locala pentru anumite produse si servicii, industriile suport - care ajuta la realizarea acelor produse si servicii, strategia firmelor, structura pe industrii si mediul concurential.”

 

Alexandru Costin / Adobe Romania

“Avem o populatie in continua scadere, deci ne diminuam potentialul de piata de desfacere pentru altii si scade si forta de munca de pe piata. Suntem parte din UE, fapt care ne creste puternic costurile cu forta de munca, iar productivitatea nu creste in acelasi ritm. In plus, se pare ca exista o serie de probleme fundamentale in sistemul de invatamant, care nu mai este capabil sa formeze foarte multi intelectuali de valoare, din anumite motive - un mix al imbatranirii sistemului coroborat cu scaderea interesului pentru scoala al generatiei tinere.

Trecand de toate acestea, vad Romania transformandu-se intr-o tara bine dezvoltata economic in aproximativ 15 ani, probabil ajungand la nivelul unor tari ca Spania, Portugalia sau Grecia.”

 

Florin Talpes / BitDefender

 “Vad o perioada dificila de 2-3 ani, urmata de crestere economica. Peste 20-30 ani, Romania poate deveni o tara a carei economie o sa fie aliniata cu pozitia pe care o are in Europa ca marime a populatiei.

Pe de alta parte, in vremuri de criza natiunile string cureaua si investesc in viitor. Cum spunea Napoleon, in razboi, la mijloc tinem magarii si savantii.”

Alexandru Costin, Adobe Romania: "Romania este bine pozitionata pentru a deveni furnizorul de masini de buget redus in Europa"

Andreea Vass, consilier al primului- ministru: "Agricultura necesita cel putin doi-trei ani de restructurari masive pentru a deveni exportator net"

Dinu Patriciu, Rompetrol: “Politicile economice ale decidentilor politici nu mai sunt importante, o tara trebuie sa devina prietenoasa cu mediul de afaceri"

Catalin Baiculescu, Musat & Asociatii: “Trebuie sa ajungem in stare ca, in ciuda perioadei de criza, sa dam un anume confort unor oameni care mai vor sa investeasca"

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/un-viitor-pentru-romania-4213517
4213517
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.