Să angajez sau să nu angajez un CEO?

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 29 februarie 2016 2028 afişări

O treime dintre cele mai mari 20 de afaceri antreprenoriale din România sunt conduse de manageri de carieră, iar fondatorii au făcut pasul în lateral, ocupându-se de strategie sau hobby-uri.

Făcând un bilanţ, antreprenorul evaluează că evenimentele a căror victimă a fost l-au costat 11 ani din viaţă şi 110 milioane de euro. Producătorul de anvelope gigant Rotras Turnu Severin a fost o fabrică făcută de România, în 1987-1989, cu credit de la Banca Mondială, numai cu tehnologie japoneză, cu investiţii de 60 de milioane de dolari. Firma avea în patrimoniu zeci de hectare de hale şi terenuri, iar Tofan spune că „numai ea făcea suta de milioane singură“. O altă companie, Tofan Trans, deţinea mai multe hectare la Autobaza Militari şi 1.000 de maşini, iar Astra Transporturi avea, la rândul său, „un patrimoniu uriaş“

DE LA ANTREPRENORIAT LA CORPORAŢIE.

Sunt şi antreprenori români pentru care miza pe executivi şcoliţi în corporaţii s-a dovedit câştigătoare, iar Raul Ciurtin, Alin Niculae, Ion Ţiriac sau Orlando Szasz sunt doar câteva exemple. Raul Ciurtin, antreprenorul care a transformat o fabrică de lactate aflată în pragul falimentului în liderul pieţei de profil, a delegat conducerea firmei nu o dată, ci de două ori. În perioada 2008-2010, Albalact a fost condusă de Traian Simion, şcolit în multinaţionale ca Wrigley, care lucra în cadrul companiei din 2005, iniţial ca director comercial. La momentul plecării sale, în primăvara lui 2010, anunţul a fost surprinzător, mai cu seamă că executivul cumpărase cu numai o săptămână înainte de demisie 1,6% din acţiuni, pentru 1 milion de euro.

Pe marginea acestui subiect nu au existat însă comentarii, nici din partea lui Traian Simion, nici a antreprenorului Raul Ciurtin. Ba chiar câţiva ani mai târziu, în vara lui 2014, proprietarul Albalact a numit un alt CEO, pe francezul Stephane Batoux, care anterior ocupase fotoliul de conducere pentru îmbuteliatorul Coca-Cola, iar în perioada 2009-2011 fusese director general al Danone România. La un an şi jumătate după ce Batoux a fost recrutat de Raul Ciurtin, acţionarii au anunţat (la începutul lui 2016) că au ajuns la o înţelegere cu grupul francez Lactalis pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni, un deal în care, într-o formă sau alta, managerul francez a jucat un rol.

Nu este singurul exemplu, ci dimpotrivă, numai din rândul celor mai mari 20 de companii antreprenoriale cel puţin o treime sunt conduse de manageri de profesie de ani buni. RCS&RDS, a treia mare firmă antreprenorială de pe piaţă în funcţie de cifra de afaceri (2,426 miliarde de lei în 2014), a fost condusă vreme de 18 ani de Alexandru Oprea, care a fost director general şi preşedinte al consiliului de administraţie până în vara anului trecut. În toamnă, la conducerea grupului al cărui pachet majoritar de acţiuni este deţinut de Zoltan Teszari a fost numit Mihai Dinei.

Şi Alin Niculae, fondatorul Oscar Downstream, a patra companie antreprenorială în funcţie de cifra de afaceri din 2014 (1,9 miliarde de lei), a numit directori generali pentru conducerea companiei. Delia Arsenie a preluat în 2011 conducerea celui mai mare petrolist independent şi a deţinut această funcţie până la finalul anului trecut, iar succesorul său nu a fost anunţat oficial. Mandatul Deliei Arsenie, aşa cum scria Business Magazin în 2011 în materialul de copertă „A treia PetroLady“, presupunea să fie mai mult decât un nou CEO pentru Oscar, „dincolo de conducerea executivă, trebuie să facă trecerea de la o companie de familie la o corporaţie, să schimbe modul de lucru, să implementeze noi sisteme informatice, să lanseze noi linii de business şi să crească baza de clienţi. Pe scurt, să dezvolte şi să eficientizeze compania“.

Alin Niculae este dezvoltatorul şi acţionarul majoritar al Oscar Downstream, cel care a înfiinţat o companie de trading cum mai erau multe altele pe piaţă, dar a reuşit să o scoată din plutonul de peste 30-40 de mici furnizori de produse petroliere şi a dus-o în liga celor mari, plasată în 2010 în top zece după cifra de afaceri al companiilor petroliere din Romania. Niculae s-a retras din 2009 din conducerea executivă a companiei; iniţial a avut un board de directori care a condus operaţiunile, iar în primăvara lui 2011 a numit-o CEO pe Delia Arsenie, anterior vicepreşedinte al Băncii Italo Romena. „Femeile sunt mai serioase, mai atente şi foarte exigente. Eu am pariat pe femei în managementul Oscar şi nu am avut absolut nicio emoţie să las un business construit în zece ani pe mâna ei“, spunea în 2011 Alin Niculae, referindu-se la numirea în funcţia de CEO a Deliei Arsenie.

I

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/sa-angajez-sau-sa-nu-angajez-un-ceo-15090702
15090702
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.