Romania. 600.000 de studenti. Bani de la parinti. Joburi putine. Ce e de facut?

Autor: Razvan Muresan, Roxana Cristea Postat la 14 noiembrie 2010 3531 afişări

Cei peste 600.000 de studenti din Romania cheltuiesc anual mai bine de doua miliarde şi jumatate de euro, din care mare parte sunt bani primiti de la parinti. Tot mai putini tineri isi permit sa stea insa pe banii parintilor pana termina facultatea, iar mentalitatea ca e mai bine sa te angajezi inca din anii de studiu a castigat rapid teren, cu consecinte atat pentru puterea de cumparare a tinerilor, cat si pentru perspectivele lor profesionale.

Teoria si practica tractorului

Studentii s-au adaptat relativ repede la conditiile impuse de mediul economic si, asa cum spune consultantul Lugera&Makler, au inteles ca o simpla diploma de absolvent nu ii va ajuta foarte mult. Tot mai multi se implica in ultima perioada in activitati extracurriculare: voluntariat in ONG-uri, diferite proiecte organizate de asociatii studentesti, programe de practica si joburi part-time sau full time, tocmai din dorinta de a capata un avantaj competitiv dupa absolvire. "Inveti despre un tractor partea teoretica. Si cand de duci sa muncesti la uzina si iti deschide cineva capota te uiti si nu-ntelegi nimic. Cand vezi ca un mecanic cu zece clase stie mai multe decat tine, iti dai seama ca ai un mare minus, ca partea practica e la pamant", comenteaza Ionut Poenaru, care a ales Politehnica.

Mii de studenti pleaca anual in strainatate, pentru un semestru de studii la o universitate din Vest sau ca sa stranga bani pe durata vacantei de vara. Fireste, cel mai important motiv pentru care studentii care pleaca prin programul Work&Travel sunt banii, plus interesul de a vizita locuri noi, de a-si face prieteni si, nu in ultimul rand, de a-si perfectiona cunostintele de limba engleza. Anual, din Romania pleaca sa lucreze pe timp de vara intre 2.000 si 4.000 de studenti.

"Anul trecut, studentii nu au venit multumiti de la programul Work&Travel, din cauza crizei. In 2010, lucrurile s-au schimbat, ba chiar unii au reusit sa-si gaseasca si cate doua joburi", spune Camelia Comanelea, coordonator de program Student Travel Romania. Iar studentul care isi strange macar 500 de euro cu care sa se intretina pana la primul salariu, plus biletul de avion si taxa pentru obtinerea vizei, deci alti o mie de euro, poate sa se intoarca in tara cu o suma cuprinsa intre 4.000 si 10.000 de dolari.

O alta solutie e cea a internshipurilor la companii din afara Romaniei. Circa 4.000-5.000 de tineri se inscriu anual pentru programul de leadership si exchange oferit de AIESEC, una dintre cele mai mari organizatii de tineri, cu activitate in 107 tari. Dintre ei, doar 300-400 obtin un stagiu de practica intre trei luni si un an si jumatate, in domenii de managament, tehnic, educational.

"Exista mai multe etape de selectie, interviuri individuale, interviuri de grup, o perioada de proba, si pe baza acestor probe se decide cine va pleca si cine nu", spune Daniela Tudor, vicepresedintele de comunicare al AIESEC Romania. Ea observa ca, de la inceputul crizei, companiile care primesc studenti romani au inceput sa aiba pretentii mai mari. De aceea, o perioada de minimum trei luni de experienta practica in domeniul respectiv poate face diferenta.

Pentru cei care nu isi gasesc nicidecum serviciu, exista si varianta continuarii studiilor, la nivel de masterat. "E mai bine decat sa ai o pauza mare. Un an de pauza ridica serioase semne de intrebare", spune Gheban, amintindu-i si pe cei care pleaca un semestru sa studieze in strainatate. Totusi, in cele mai multe cazuri, sase luni de experienta intr-un post care are legatura cu sfera in care se pregatesc sunt mai avantajoase

pentru student decat sase luni la o universitate din afara.

Dincolo de lipsa de cunostinte specifice, tinerii aduc in companii exuberanta, energie, deschidere de a invata, folosesc mult mai usor tehnologii noi, sunt mai creativi si, poate cel mai important, costa putin si cer mai putin decat in anii de dinaintea crizei. "Cei mai multi vor acum 300-400 de euro, fata de 500-600 in 2008", estimeaza Gheban.

Potrivit specialistilor, venitul mediu al studentului angajat cu forme legale se situeaza in jurul pragului de 1.000-1.200 de lei lunar. Sociologul Alfred Bulai, cadru didactic la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, a facut o cercetare proiectiva in care ii intreba pe studenti cum se vad in viitor si cat de mult cred ca urmeaza sa castige. Rezultatul: in general, toti care lucreaza aveau asteptari realiste si raspundeau ca vor avea aceleasi venituri sau salarii in usoara crestere; ceilalti aveau proiectii aberant de mari, de multe sute de euro, fara legatura cu ce stiu sa faca si cat pot sa munceasca.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
studenti,
scoli,
bani,
parinti,
elevi,
angajare,
cheltuieli
/cover-story/romania-600-000-de-studenti-bani-de-la-parinti-joburi-putine-ce-e-de-facut-7712357
7712357
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.