Romania. 600.000 de studenti. Bani de la parinti. Joburi putine. Ce e de facut?

Autor: Razvan Muresan, Roxana Cristea Postat la 14 noiembrie 2010 3531 afişări

Cei peste 600.000 de studenti din Romania cheltuiesc anual mai bine de doua miliarde şi jumatate de euro, din care mare parte sunt bani primiti de la parinti. Tot mai putini tineri isi permit sa stea insa pe banii parintilor pana termina facultatea, iar mentalitatea ca e mai bine sa te angajezi inca din anii de studiu a castigat rapid teren, cu consecinte atat pentru puterea de cumparare a tinerilor, cat si pentru perspectivele lor profesionale.

Ce vor angajatorii

Criza a precipitat lucrurile si la acest capitol: dupa ce au vazut ca banii trimisi de acasa sunt de la o luna la alta tot mai putini, tinerii au luat cu asalt site-uri de recrutare precum eJobs sau Bestjobs. "Pentru studentii cu background tehnic sau care cunosc limbi straine, numarul de joburi e mai mare decat in 2008. Mai sunt si cei din domeniul economic", spune Dragos Gheban, care vede un avantaj pentru cei cu activitati extracurriculare, chiar daca rezultatele lor scolare nu sunt spectaculoase.Ca si pentru absolventi, cel mai dificil

sa-si gaseasca o slujba e pentru cei cu CV-ul gol, care nu au facut nimic in timpul facultatii, iar din datele celor de la Catalyst Solutions, ponderea lor se ridica la 50%. Riscul pe care si-l asuma un angajator preluand astfel de studenti e pe masura: e posibil ca acestia sa nu stie ce-si doresc, sa se adapteze foarte greu la mediul de business sau sa nu stie ce inseamna responsabilitatea. Drept urmare, angajatorii se indreapta catre cei care au avut deja un tip de activitate si au o idee despre ce inseamna un job. Si studentii care au schimbat multe munci in timp scurt tind sa fie dezavantajati, riscand sa dea impresia de inconstanta.

Multi colegi de-ai lui Ionut se angajeaza in orice domeniu, doar ca sa se poata intretine. "Am colegi ingineri care lucreaza in call-center pentru cei o mie de lei pe luna, altii lucreaza in malluri, in magazine de haine sau la casierii, insa asta e situatia", constata seful Uniunii Studentilor. Silviu Negut, decanul Facultatii de Relatii Economice Internationale din ASE, considera ca nu e relevant daca locul de munca din timpul facultatii e in acelasi domeniu cu cel ales pentru cariera: "La inceput, tanarul se duce doar pentru a castiga bani, nu se duce ca-i place. O ia ca pe oportunitate". In tot cazul, aflati in situatia de a opta intre serviciu si facultate, cei mai multi aleg prima varianta si trec studiile pe planul al doilea.

Monica Dona, Human Capital Consultant la agentia de recrutare Lugera&Makler, vede partile bune - faptul ca tinerii capata astfel niste capacitati de lucru in echipa, de negociere, de relationare. "Prin angajarea in timpul facultatii, studentul are oportunitatea de a lua contact cu mediul de business, de a vedea aplicabilitatea celor invatate la facultate, dobandeste acele <soft skills>, intelege dinamica pietei si invata sa fructifice toate aceste ingrediente de baza in vederea construirii unei cariere", sustine ea.

Specialistii in resurse umane adauga ca nici macar in perioada in care aveau de unde sa-si aleaga locuri de munca studentii nu erau foarte constienti ca e bine sa lucreze in domeniul pentru care se pregatesc. "Orice job e mai de ajutor decat niciunul, dar unul in zona in care vrei sa-ti dezvolti cariera e mult mai de ajutor", reflecteaza Dragos Gheban, care observa un model de comportament: majoritatea celor care isi iau o slujba in timpul facultatii o fac ca sa acumuleze experienta, dar mai ales ca sa obtina venituri, iar ulterior, abia dupa master se gandesc la cariera lor.

Recruiterii sustin ca mai util ar fi un internship in domeniul unde isi doresc sa lucreze, avand in vedere ca angajatorii cauta mai mult tineri cu asemenea experiente decat unii care au avut un post platit, dar in alte domenii. In lipsa experientei, locul de munca se gaseste greu. Catalina, studenta in an terminal la ASE, aflata si ea de mai bine de un an in cautarea unui job, spune fara sa ne priveasca in ochi ca e-mailurile primite zilnic de la site-urile de recrutare nu ii mai dau sperante de luni bune sau, asa cum glumeste ea, "Liviu Dumitrascu (fondatorul eJobs, n.r.) a inceput sa ma dezamageasca, chiar mai mult decat prietenul meu".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
studenti,
scoli,
bani,
parinti,
elevi,
angajare,
cheltuieli
/cover-story/romania-600-000-de-studenti-bani-de-la-parinti-joburi-putine-ce-e-de-facut-7712357
7712357
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.