Puiu Popoviciu, portret de miliardar roman

Postat la 15 aprilie 2008 1005 afişări

Deschiderea celui mai mare mall din Romania in aceasta saptamana - Baneasa Shopping City - il aduce din nou in atentie pe Gabriel Puiu Popoviciu. Cum a reusit discretul om de afaceri sa construiasca un imperiu estimat la cateva miliarde de euro si cat de diferit este el fata de alti miliardari romani?

Intre timp, Sebesanu si-a dezvoltat propria afacere, dupa ce a obtinut pentru Romania masterfranciza pentru restaurantul Hard Rock, prin compania sa Midi Development. Restaurantul s-a deschis la inceputul acestui an in parcul Herastrau, dupa o investitie de 2,4 milioane de euro, si se intinde pe o suprafata de 2.000 de metri patrati, inchiriata de la Gabriel Popoviciu. Restaurantul Hard Rock (care are 320 de locuri in interior si 180 de locuri pe terasa) va fi unicul din Romania, dupa cum spune Tinu Sebesanu, in alte orase din tara urmand a se deschide baruri Hard Rock. Lista “oamenilor lui Popoviciu” s-a completat din anul 2006 cu Ali Ergün Ergen, cel care a condus cele doua mall-uri din Capitala ale grupului turcesc Fiba (Bucuresti Mall si Plaza Romania) si care a devenit responsabil pentru proiectul Baneasa Shopping City.  “Am discutat de-a lungul timpului cu multi oameni de afaceri si pot spune ca masura lor este data de managerii de care se inconjoara, de avocatii care il reprezinta”, adauga bancherul citat mai sus, care nu a dorit sa ofere mai multe detalii.

Atragerea celor mai buni manageri din domeniu sau formarea unora de la zero a fost si unul dintre elementele de baza ale strategiei lui Ion Tiriac. “Am apreciat intotdeauna modul in care el a ales sa isi conduca afacerile: a recrutat cu atentie manageri foarte bine pregatiti profesional, dar si uman, i-a cointeresat material in proiectele sale si le-a acordat incredere si libertate de actiune, fiind convins de potentialul lor de a obtine cele mai bune rezultate pentru companie”, comenteaza George Mucibabici de la Deloitte Romania.

Pe lista lui Tiriac s-au aflat Radu Merica (in prezent vicepresedinte al Camerei de Comert romano-germane si sef al dezvoltatorului si operatorului german de centre comerciale ECE) si Anca Ioan (fost sef al biroului local al companiei de consultanta in strategie Roland Berger) - adica fostul, respectiv actualul CEO al Tiriac Holdings.

In cazul lui Dinu Patriciu, lista de manageri e si mai mare, grupul Rompetrol fiind o adevarata pepiniera in care au fost formati manageri importanti, dar unde a fost stimulata in mod deosebit latura antreprenoriala a fiecaruia dintre acestia. Dorin Gherman, Florin Andrei, Emilia Ciucan, adica fosti angajati de top din cadrul grupului Rompetrol, au acum afaceri in domenii variate de activitate, de la consultanta si comert pana la industrie.

Revenind la Ion Tiriac, strategia omului de afaceri care si-a inceput afacerile din tara dupa Revolutie cu cele aproximativ 100 de milioane de marci germane stranse pana atunci in strainatate a marcat o alta premiera - asocierea cu mari jucatori internationali, cu un puternic know-how in domeniu. Ramane celebra in acest sens expresia fostului tenismen, prin care isi justifica aceasta decizie: “am fost indeajuns de destept sa imi dau seama ca sunt prost”.

Chiar daca Ion Tiriac era probabil omul de afaceri roman caruia i se deschideau cele mai multe usi la nivelul top managementului din multinationale, munca de convingere a investitorilor straini nu a fost deloc usoara. Putini stiu ca Tiriac a fost cel care a construit pe banii sai primul magazin cash & carry Metro (situat in Otopeni), pentru a dovedi grupului german ca piata romaneasca are potential. Din 1996, anul deschiderii primului sau magazin, Metro a avut in fiecare an vanzari peste estimari si a ajuns la nivelul anului trecut la afaceri de aproape 2 miliarde de euro in Romania, fiind prezent nu doar prin divizia sa de cash & carry, ci si prin intermediul hipermarketurilor Real sau al diviziei de IT.

Comertul a fost una dintre tintele predilecte ale fostului tenisman, omul de afaceri dezvoltand, in paralel cu reteaua Metro Cash & Carry Romania (din care detine 15%), o puternica divizie auto, care la nivelul anului trecut a vandut peste 38.000 de masini, potrivit datelor disponibile, cu o valoare cumulata de peste jumatate de miliard de euro. “Comertul este relativ usor. Sa produci, sa construiesti (centre comerciale, locuinte - n. red.) este greu”, rezuma Radu Merica, fostul sef al Tiriac Holding. Grupul de firme al lui Ion Tiriac a inceput inca dinainte de plecarea lui Merica, in urma cu aproape trei ani, sa achizitioneze terenuri, ajungand acum la un portofoliu estimat de Anca Ioan la peste doua milioane de metri patrati de terenuri si avand un plan de investitii de 900 de milioane de euro pana in 2010.

Modelul romanesc

Intrebarea de la inceputul articolului ramane: pot oare magnatii romani sa devina modele pentru societatea romaneasca, in genul unui Bill Gates, pana nu de mult cel mai bogat om din lume, dar filantrop faimos si potential exemplu pentru un tanar care isi construieste un start-up? Consultantii sunt, cel putin la o prima vedere, circumspecti. “Rolul miliardarului roman in viata sociala este inca destul de mic si suntem inca departe de exemplul american, unde cei mai bogati oameni din lume si-au donat averea in scopuri sociale”, este de parere Bogdan Belciu de la AT Kearney. “Convingerea mea este insa ca omul de afaceri are responsabilitatea sociala si morala de a da ceva inapoi societatii pentru banii pe care ii face. Suntem inca in momentul in care acoperim lipsuri, iar caritatea ramane pe locul al doilea”, adauga George Mucibabici de la Deloitte, apreciind ca in primul rand este important ca oamenii de afaceri sa investeasca in profesionisti si in servicii de business de calitate in loc sa investeasca in masini personale scumpe. Insa, considera Mucibabici, fenomenul de responsabilizare se va accentua odata cu maturizarea mediului de afaceri, dar si a mentalitatii oamenilor in general, “care vor cere si vor forta responsabilizarea companiilor”.

 

 

Cititi aici care sunt afacerile lui Popoviciu si ale partenerului sau de afaceri Radu Dimofte 

Legaturile cu mediul politic

O reteta simpla: terenuri si afaceri cu statul

Cine sunt colaboratorii miliardarului

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/puiu-popoviciu-portret-de-miliardar-roman-2554345
2554345
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.