Puiu Popoviciu, portret de miliardar roman

Postat la 15 aprilie 2008 1005 afişări

Deschiderea celui mai mare mall din Romania in aceasta saptamana - Baneasa Shopping City - il aduce din nou in atentie pe Gabriel Puiu Popoviciu. Cum a reusit discretul om de afaceri sa construiasca un imperiu estimat la cateva miliarde de euro si cat de diferit este el fata de alti miliardari romani?

Hotelurile din portofoliul lui Gabriel Popoviciu au fost achizitionate pe rand, incepand din 1995 si pana anul trecut, spre deosebire de practica altor hotelieri romani, care si-au stabilit portofoliul la celebrele licitatii din 2001, de pe vremea fostului ministru al turismului, Dan Matei Agathon.

Ultima achizitie a lui Gabriel Popoviciu este hotelul Neptun din statiunea cu acelasi nume, castigat anul trecut la licitatia organizata de AVAS, pentru 7 milioane de euro. Acum, Trend Hospitality se ocupa de vanzarea sau eventual vanzarea in leasing a acestui hotel, desi initial oficialii companiei declarasera ca vor afilia hotelul Neptun unui brand Wyndham.

Cea mai valoroasa componenta a imperiului de afaceri al lui Gabriel Popoviciu este insa cea imobiliara. Popoviciu controleaza acum alaturi de partenerii sai, potrivit estimarilor din piata imobiliara, peste 50.000 de metri patrati de spatii comerciale (la parterul unor blocuri sau in cladiri de sine statatoare) - prin companii precum Comaliment, Meteor, Universal sau Practic, numele cu cea mai mare rezonanta printre bucuresteni fiind magazinul Big Berceni din sudul orasului sau asa-numitul Pavilion H din parcul Herastrau. La o valoare de 3.000 de euro pe metrul patrat, portofoliul de spatii comerciale este estimat la 150-200 mil. euro.

Cladirea de birouri Dorobanti 239, actualul sediu central al celei mai mari companii de pe piata - Petrom, este una dintre vedetele portofoliului pe care il detine omul de afaceri. Pentru cladirea dezvoltata de una dintre firmele lui Popoviciu a fost semnat un contract de vanzare in 2005, insa din varii motive tranzactia nu a fost finalizata, astfel incat cele doua parti au ajuns la proces.

Pare ciudat, insa amanarea vanzarii unui imobil de birouri are sens din punct de vedere economic, chiar si in conditiile unor penalitati de ordinul a 1-2 mil. euro, avand in vedere cresterea accelerata a preturilor. Avand in vedere preturile la care s-au facut ultimele tranzactii de pe piata imobiliara, valoarea imobilului de birouri Dorobanti 239 ar putea depasi 30 de milioane de euro.

Un alt activ important al grupului de firme Alltrom, controlat de Gabriel Popoviciu si Radu Dimofte este, potrivit informatiilor vehiculate pe piata imobiliara, parcul industrial Metav, situat tot in zona de nord a Capitalei, in apropierea aeroportului Baneasa, si avand o suprafata construita de aproape 61.000 de metri patrati, conform datelor companiei care administreaza proiectul.

In plus, un consortiu de firme detinute de Radu Dimofte, Gabriel Popoviciu si Sorin Creteanu (proprietarul Comnord, compania care construieste printre altele proiectul Baneasa) a castigat in urma cu aproape doi ani licitatia pentru a construi un mall de aproximativ 120 de milioane de euro pe locul fostei Piete Obor, printre concurentii sai aflandu-se la momentul respectiv germanii de la ECE Projektmanagement sau turcii de la Anchor Grup, proprietar al Bucuresti Mall si Plaza Romania.

Terenuri si afaceri cu statul

Cel mai valoros activ al grupului de firme al lui Gabriel Popoviciu este insa de departe proiectul Baneasa. O afacere evaluata de consultantii imobiliari la cel putin 2 miliarde de euro, estimarile cele mai optimiste mergand chiar pana la 3 sau chiar 4 miliarde de euro in momentul finalizarii sale in anul 2015. Inceput in anul 2000, proiectul Baneasa a fost mult timp subiect de discutii si dispute, miza principala fiind reprezentata de terenul de peste 220 de hectare detinut de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMVB) si care inseamna aproximativ 1% din suprafata Bucurestiului.

Terenul a intrat si in atentia altor investitori romani, printre care s-a aflat si omul de afaceri Gheorghe Becali, patronul echipei de fotbal Steaua. Oferta lui Becali a fost considerata neserioasa de catre conducerea Universitatii, astfel ca pana la urma a fost ales parteneriatul cu grupul de firme controlat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu. “Intr-o astfel de afacere nu te asociezi cu oricine. Asocierea s-a facut cu fiul unui profesor care a predat la noi, Bogdan Popoviciu. (...) Ne-am gandit la un lucru elementar: poate fiul sa-si bata joc de munca tatalui sau?”, isi justifica decizia, intr-un interviu in urma cu trei ani, Ioan Alecu, rectorul Universitatii Agricole. Pana acum, Universitatea (care detine 49,88% din dezvoltatorul proiectului, compania Baneasa Investments, potrivit informatiilor disponibile) a primit in fiecare an o suma de 560.700 de dolari, valoarea urmand sa creasca din acest an odata cu trecerea pe profit a dezvoltatorului imobiliar.

Nu doar modul cum a fost stabilit parteneriatul a fost adus in discutie de contestatarii proiectului, ci si implicarea institutiilor statului, care a primit din partea dezvoltatorului imobiliar, ca donatie, mai multe zeci de hectare pe care Primaria Sectorului 1 a realizat lucrari de infrastructura. “Intr-un fel sau altul, toate afacerile mari din Romania au avut si beneficii de pe urma statului, fie ca a fost vorba de stergerea sau de amanarea platii unor datorii sau de alte facilitati.” Important este daca aceia care au beneficiat au reusit sa creeze ceva si sa faca afaceri adevarate”, considera un bancher de pe piata locala. Poate cel mai cunoscut exemplu in acest sens este Dinu Patriciu, care indiferent de disputa generata de ajutorul statului prin convertirea datoriilor rafinariei Petromidia in obligatiuni, a reusit sa transforme afacerea dintr-una care pierdea un milion de dolari pe zi intr-una evaluata anul trecut la 3 miliarde de dolari. Pare mult, insa comparativ cu alte afaceri din regiune, romanii sunt inca in urma.

 

 

Cititi aici care sunt afacerile lui Popoviciu si ale partenerului sau de afaceri Radu Dimofte 

Legaturile cu mediul politic

Cine sunt colaboratorii miliardarului

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/puiu-popoviciu-portret-de-miliardar-roman-2554345
2554345
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.