Puiu Popoviciu, portret de miliardar roman

Postat la 15 aprilie 2008 1005 afişări

Deschiderea celui mai mare mall din Romania in aceasta saptamana - Baneasa Shopping City - il aduce din nou in atentie pe Gabriel Puiu Popoviciu. Cum a reusit discretul om de afaceri sa construiasca un imperiu estimat la cateva miliarde de euro si cat de diferit este el fata de alti miliardari romani?

“Suntem intr-o faza timpurie a capitalismului de piata, e normal sa nu avem multi miliardari si afacerile sa fie mai mici ca amploare - averile se construiesc greu, e nevoie de timp, iar pana una - alta oamenii de afaceri romani sunt tentati de profitul pe termen scurt, care vine mai ales din zona imobiliara. Familiile de capitalisti se creeaza intr-un orizont mare de timp, iar traditia capitalista a tarii noastre e inca extrem de firava”, crede consultantul financiar Bogdan Baltazar.

Imobiliarele reprezinta intr-adevar unul dintre punctele comune ale miliardarilor romani, fie ca au mizat de la inceput pe potentialul acestui segment sau doar dupa ce si-au vandut partial sau complet afacerile. “Antreprenorii romani care au vandut o afacere beneficiaza de o piata financiara destul de slaba, ceea ce i-a determinat sa investeasca in domeniul imobiliar”, considera Bogdan Belciu, director general al AT Kearney Romania, care recunoaste ca exista si investitori care s-au lansat in start-up-uri cu mari perspective, abordand segmente cu potential si insuficient exploatate.

Interesul pentru sectorul imobiliar pare insa absolut normal, multiplicarea capitalurilor investite fiind extrem de atractiva, potrivit analistilor, in conditiile in care perceptia asupra riscurilor este relativ scazuta. Sau, dupa cum a explicat un consultant imobiliar care a tinut sa isi pastreze anonimatul, “oricare miliardar a intrat pana la urma in imobiliare. Sunt unii, precum Popoviciu sau Becali, care au facut miliardul din imobiliare”. Iar aici e vorba de dorinta de a castiga repede si fara riscuri. “Cel putin dublu, dar repede, azi-maine, daca e dublu peste trei ani deja nu ma mai intereseaza - asta e filozofia mea de business”, declara Gheorghe Becali intr-un interviu pentru BUSINESS Magazin. Becali, care a inceput sa investeasca in terenuri din 1991, apreciaza ca “nordul Capitalei va fi un fel de Beverly Hills” in materie de piata imobiliara. “E clar ca oamenii cei mai bogati se duc spre nord, deja jocurile sunt facute acum”, spune patronul Stelei, care sustine ca are deja in zona teren de cel putin 200 de hectare pe care vrea sa ridice blocuri de locuinte de lux, “pentru ca altfel nu-ti poti scoate banii dati pe teren”.

Lista marilor investitori in imobiliare este considerabila, find completata de alti oameni de afaceri la fel de discreti, precum Dan Adamescu, proprietarul Unirea Shopping Center din Bucuresti - o afacere evaluata la cel putin 350-400 de milioane de euro - si al proiectelor de birouri City Business Center si International Business Center, dar si al mai multor zeci de cladiri si alte proprietati in Capitala si in provincie. Liviu Tudor este la randul sau un investitor foarte discret, care detine doua proiecte de birouri de anvergura de pe piata Capitalei, Novo Park si Westgate Park.

Imobiliarele nu sunt singurul element comun al retetei celor mai bogati romani, crede consultantul Bogdan Baltazar, ci mai ales faptul ca fiecare a mers pe un drum pe care a stiut sa-l vada inaintea altora. “Tiriac s-a concentrat pe banking la inceput, acum se orienteaza si el spre afaceri mai diversificate; Patriciu e petrolist si a gasit aceasta oportunitate unica pe care a stiut sa o fructifice frumos la momentul oportun; Popoviciu s-a concentrat pe imobiliare, iar strategia lui nu a fost rea nici ea deloc.”

Managerii miliardelor

Dintre oamenii cei mai bogati ai momentului, Gheorghe Becali a ramas poate singurul care proclama ca nimeni nu poate administra afacerile mai bine ca el, in numele principiului “am vazut ca daca nu ma implic eu personal, nu se poate”. Tiriac, Patriciu sau Popoviciu au avut insa grija sa aleaga manageri de top, recrutati de la alte companii, adusi din strainatate sau formati de la zero, carora sa le incredinteze afacerile.

Este cazul lui Tinu Sebesanu, cel care coordoneaza activitatea din domeniul hotelier a grupului de firme al lui Popoviciu, sau al britanicului Michael Lloyd, fost sef pentru Romania pana in anul 2000 al consultantului in imobiliare Jones Lang LaSalle, cel care a contribuit la conturarea proiectului Baneasa si a altor activitati imobiliare.

Sebesanu a lucrat cu Gabriel Popoviciu inca din 2001, participand la lansarea pe piata a hotelului Howard Johnson, precum si a restaurantelor Benihama si Avalon din cadrul hotelului. Inainte, Tinu Sebesanu s-a ocupat tot de afaceri din portofoliul lui Gabriel Popoviciu, mai precis de restaurantele Casa Doina si retelele Pizza Hut si KFC. Sebesanu a trecut apoi de la conducerea hotelului la coordonarea tuturor managerilor care conduc hoteluri Ramada sau Howard Johnson (indiferent de proprietar), precum si a proiectelor viitoare.

 

 

Cititi aici care sunt afacerile lui Popoviciu si ale partenerului sau de afaceri Radu Dimofte 

Legaturile cu mediul politic

O reteta simpla: terenuri si afaceri cu statul

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/puiu-popoviciu-portret-de-miliardar-roman-2554345
2554345
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.