Produsele româneşti care au cucerit lumea

Autor: Razvan Muresan Postat la 18 august 2014 9674 afişări

Câteva strategii de marketing puse la punct în România au convins milioane de oameni din întreaga lume să aleagă produsele româneşti în detrimentul altor branduri internaţionale.

Farmec are o istorie de export îndelungată, care a început încă din 1968, atunci când a luat naştere gama Gerovital H3 Prof. Dr. Ana Aslan, prima linie de cosmetice anti-aging din lume. Primele pieţe pe care au ajuns cosmeticele Gerovital au fost Italia, Suedia, Iugoslavia, Elveţia, Anglia şi Venezuela. În timp, numărul lor a crescut, iar astăzi branduri precum Gerovital H3 Classic, Gerovital H3 Evolution, Aslavital şi altele sunt prezente în peste 30 de ţări din Europa, America de Nord şi Africa.

În ultimii patru ani, Farmec şi-a dublat cifra de export, iar oficialii companiei estimează că tendinţa de creştere se va păstra. 5% din producţia totală a companiei pleacă peste graniţă, iar şefii de la Cluj văd exporturile drept „o extindere sănătoasă şi profitabilă a afacerii noastre, pe lângă beneficiile de notorietate implicite“, de aceea indicatorul ar urma să crească semnificativ în anii următori. În anumite pieţe funcţionează deja şi magazine de brand Farmec, deschise de partenerii locali, după conceptul centrului de frumuseţe care funcţionează la Cluj. Este cazul Ungariei (Budapesta) şi al Greciei, acolo unde s-a deschis recent magazinul din Salonic şi unde compania va inaugura spaţii similare şi în alte oraşe. Pe lângă exporturi, un alt obiectiv al Farmec îl reprezintă zona de vânzare online în statele membre ale Uniunii Europene.

„Gerovital a fost şi este o referinţă în domeniul cosmeticelor antiîmbătrânire şi a fost un ambasador de-a lungul anilor pentru România, nu numai pentru compania noastră“, spune directorul de marketing al Farmec, companie care din 2008 deţine drepturile depline asupra mărcii Gerovital. Ioana Borza susţine că apartenenţa la spaţiul românesc este un avantaj pentru companie, iar pentru consumatori reprezintă o garanţie a faptului că produsele ies din aceeaşi fabrică din care ieşeau şi în urmă cu peste 45 de ani: „Am avut ocazia să cunoaştem în detaliu caracteristicile şi nevoile consumatorului din fiecare piaţă şi să ne dezvoltăm reţeaua de distribuţie. Vorbim de un know-how construit în timp, de curajul de a ieşi din ţară într-un moment în care puţini producători români se gândeau să o facă“.

Producătorul de dermocosmetice Ivatherm, controlat de antreprenoarea Rucsandra Hurezeanu, nu a avut avantajul istoriei de export sau al unui brand puternic şi recunoscut în afara ţării. Tocmai de aceea planurile antreprenoarei pentru cosmeticele realizate cu apă termală de la Herculane au fost să cucerească piaţa din România. Astăzi, brandul este în primii cinci jucători, cu o cotă de piaţă de 10% şi cu 200.000 de produse vândute anual. Primii paşi la export au fost făcuţi în Egipt, China şi Ucraina, iar vânzările pe pieţele externe au ajuns să reprezinte 4%. „În China vindem doar online în momentul de faţă, însă din toamnă vom începe şi ofensiva offline, imediat după obţinerea autorizaţiilor de punere pe piaţă.“ Accesul pe piaţa chineză este îngreunat de procedurile de înregistrare a produselor, care durează între 10 şi 12 luni şi sunt costisitoare, guvernul chinez având o politică protecţionistă faţă de mărcile locale.

„Ne dorim să ne extindem în cât mai multe ţări, dar nu în orice condiţii şi nu repede cu orice preţ.“ Rucsandra Hurezeanu a terminat Facultatea de Medicină şi imediat după aceea s-a angajat în domeniul farma, unde a rămas timp de opt ani. Apoi, ea recunoaşte că a vrut să se lanseze în business şi să urmeze exemplul mamei ei, care la începutul anilor '90 şi-a deschis prima farmacie privată. Apoi businessul s-a extins şi în distribuţie şi producţie. Businessul Ivatherm a ajuns la afaceri de 6,6 mil. lei şi la o marjă de profit de 11%.

Pentru dezvoltarea pe pieţele externe Ivatherm va utiliza aceeaşi strategie de marketing pe care a aplicat-o şi în România în cei nouă ani de prezenţă. „Produsele noastre sunt concepute pentru a fi vândute în farmacie. Ele au texturi şi parfumuri hipoalergenice, ambalaje albe, nesofisticate, cum este cazul cosmeticelor de lux.“ Prin ambalaj şi preţ ele se adresează unui segment de consumatori care caută produse diferite şi pe care le găseşte în farmacii. „În această categorie de produse, preţul nu e un element de diferenţiere pe nicio piaţă, toate dermocosmeticele fiind poziţionate la mijloc, între cosmeticele de lux şi cele de supermarket.“

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
strategii,
marketing,
global
/cover-story/produsele-romanesti-care-au-cucerit-lumea-13095942
13095942
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.