Primii doi ani de criza au trecut. Cati mai urmeaza?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 septembrie 2010 99 afişări

La doi ani de cand criza a lovit, prin falimentul Lehman Brothers, in inima financiara a planetei, multi afirma ca au prevazut ca va veni recesiunea, insa putini au reusit sa-i faca fata si inca si mai putini se aventureaza sa prezica momentul cand vom iesi definitiv din recesiune. Speranta moare însa ultima, si pentru analisti, si pentru politicieni, si pentru managerii români.

SI CU ALTI BANI. Sistemul financiar modern e integrat virtual in totalitate si, de fapt, fiecare 5 dolari pierduti la New York sau Londra pot fi in parte considerati pierduti si pentru Romania, observa Florian Nitu, managing partner al casei de avocatura Popovici, Nitu si Asociatii. Din acest unghi trebuie privite reformele pe care, cel putin de doi ani incoace, autoritatile de reglementare din SUA si Europa incearca sa le aplice sectorului financiar, spre a potoli pofta de risc excesiv a bancilor si a fondurilor de investitii, cea care a dus in final la crahul din 2008. Poate acum par indepartate pentru unii noile norme privind capitalul bancilor ori restrictiile in sistemul de bonusuri ale finantistilor de pe Wall Street, insa de ele, sau si de ele, depinde ca o criza precum cea de acum doi ani sa fie evitata.

"Ceea ce sistemul financiar mondial ar trebui sa evite pe viitor este hazardul moral: bancile americane mari au fost convinse ca nu vor fi lasate sa cada (falimentul Lehman Brothers a accentuat criza tocmai pentru ca a fost o surpriza si o sursa de panica). Daca institutiile financiare vor fi confruntate cu pericolul real al disparitiei lor, comportamentul lor se va schimba", spune Dan Bucsa de la Bancpost. Posibil ca avantul statelor (in frunte cu SUA si Germania) de a impune acum reglementari sa loveasca inutil in institutiile prudente, ori sa presupuna transformari radicale, intinse poate pe un deceniu, de genul armonizarii sistemelor de raportare contabila intre SUA si Europa.

Tendinta este insa de simplificare si de integrare, si nu numai in legislatie, ci si in esenta banilor: nu numai ca zona euro, de pilda, nu va disparea, sustine Matei Paun, dar e posibila aparitia in 10-20 de ani a unei monede unice de circulatie internationala. Despre aceasta moneda a viitorului, nepoata a "bancorului" propus de Keynes si ruda cu DST de la FMI, vorbesc din ce in ce mai des de un an incoace si cu mare speranta oficialii FMI, rostul ei urmand sa fie acela de a elibera statele de grija acumularii de rezerve valutare ca sa-si fereasca monedele nationale de atacurile speculative. Poate sa fie acesta efectul ultim al crahului din 2008, care sa inchida cercul schimbarii din temelii a economiei mondiale? Sa ramanem pentru moment doar asa, cu intrebarea.

-------------------------

Au contribuit Anca Arsene-Barbulescu, Ioana Mihai, Mihai Mitrica, Razvan Muresan, Ana Raduta, Iuliana Roibu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/primii-doi-ani-de-criza-au-trecut-cati-mai-urmeaza-7289994
7289994
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.