Primii doi ani de criza au trecut. Cati mai urmeaza?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 septembrie 2010 99 afişări

La doi ani de cand criza a lovit, prin falimentul Lehman Brothers, in inima financiara a planetei, multi afirma ca au prevazut ca va veni recesiunea, insa putini au reusit sa-i faca fata si inca si mai putini se aventureaza sa prezica momentul cand vom iesi definitiv din recesiune. Speranta moare însa ultima, si pentru analisti, si pentru politicieni, si pentru managerii români.

POATE LA ANUL. Majoritatea managerilor si a oamenilor de afaceri care au acceptat sa furnizeze previziuni pentru BUSINESS Magazin imping, la randul lor, momentul iesirii din recesiune spre a doua parte a anului viitor, fie ca estimare personala, fie pur si simplu ca speranta. E cazul lui Shachar Shaine, presedintele producatorului de bere URBB si seful Consiliului Investitorilor Straini, care admite ca la inceputul anului, "optimist fiind" fiindca vedea un guvern stabil si sanse de reforma rapida, estima ca la sfarsitul lui 2010 vom incepe sa vedem o redresare. "Daca ne uitam in spate, istoria arata ca nicio criza nu a durat mai mult de 3 ani, deci sper ca anul 2011 sa fie unul mult mai bun." Radu Craciun, director de investitii la Eureko Pensii, avanseaza si o marja pentru 2011: intre -0,5% si 0,5%%.

Pentru altii, cei trei ani ar urma abia de-acum inainte: "Nu vad mai devreme de trei ani o schimbare majora in piata", e de parere Calin Dragan, directorul general al CCHBC Romania. "Nu cred ca e posibil ca Romania sa iasa din criza in adevaratul sens al cuvantului si sa reinceapa un ciclu de crestere durabila intr-o perioada mai scurta de 18-24 de luni", afirma Ion Nestor, partener coordonator al casei de avocatura NNDKP. Dupa Emilian Duca, Tax Partner la firma BDO Conti Tax Advisors, "daca nu intervine o minune in ce priveste abordarea cheltuielilor bugetare pana la sfarsitul anului, cresterea economica va fi foarte firava, cu mari sanse ca recesiunea sa revina".

Exista insa, desigur, si optimisti: ca unul a carui afacere a avut o crestere cu doua cifre pe o piata care s-a contractat anul trecut cu circa 20%, Dragos Petrescu, proprietarul lantului City Grill, considera ca "mijlocul lui 2011 va arata o revenire consistenta" si ca "Romania va arata mai rezonabil/bine dupa criza". Depinde insa carei categorii si carei nevoi te adresezi: Dragos Damian, CEO Terapia Ranbaxy, vede productia industriala scazand, pe fondul consumului in declin, un exemplu fiind chiar industria farmaceutica, unde cererea de medicamente fabricate in tara a scazut cu peste 10%, desi piata a crescut in 2010 cu 35%. "Consumatorul roman este sarac, consuma putin si atunci cand o face nu este patriot, consuma ceea ce nu este fabricat in Romania. Singura raza de speranta sunt exporturile, dar inca nesistematizate, oportuniste", afirma Damian.

Asa e, intareste Matei Paun de la BAC Investment, un sustinator cunoscut al ideii ca BNR ar fi trebuit sa lase leul sa se deprecieze de la bun inceput, ca sa ajute exporturile, "in loc sa sacrifice o economie intreaga" doar ca sa protejeze interesele bancilor si ale debitorilor la banci, debitori care ar fi avut la dispozitie o alta parghie care acum li se refuza tot pentru ca asa vor bancile - insolventa personala. Numai ca singure exporturile nu pot sustine nici relansarea, nici cresterea, precizeaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, mai ales cand ele inseamna doar circa 30% din PIB, iar o depreciere libera a leului n-ar fi facut decat sa loveasca in companiile cu credite in valuta, in consumatorii cu datorii si in bancile insele, care ar fi pierdut resursele de a mai imprumuta si statul, si economia. "Cu cat e mai solid sectorul bancar, cu atat poate mai bine sa finanteze relansarea. Nu cred ca daca statul ar avea un proiect major de infrastructura, bancile ar evita sa-l finanteze!" Cat priveste acuzatia ca bancile au oprit creditarea, "cererea solvabila de imprumuturi s-a redus dramatic - uitati-va la zona euro, unde desi dobanzile au coborat atat de mult, masa creditelor stagneaza ori chiar scade, din lipsa de cerere".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/primii-doi-ani-de-criza-au-trecut-cati-mai-urmeaza-7289994
7289994
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.