Primii doi ani de criza au trecut. Cati mai urmeaza?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 septembrie 2010 99 afişări

La doi ani de cand criza a lovit, prin falimentul Lehman Brothers, in inima financiara a planetei, multi afirma ca au prevazut ca va veni recesiunea, insa putini au reusit sa-i faca fata si inca si mai putini se aventureaza sa prezica momentul cand vom iesi definitiv din recesiune. Speranta moare însa ultima, si pentru analisti, si pentru politicieni, si pentru managerii români.

DAR DE CE ROMANIA. Pentru noi, esenta frustrarii fata de recesiune nu se leaga insa atat de faptul ca raul a ajuns si in Romania, ci de viteza cu care o economie care altminteri parea bine plasata sa-si continue cresterea plonjeaza intr-o gaura neagra din care, rand pe rand, alte tari reusesc sa iasa. "Romania avea, la inceputul crizei globale, o pozitie privilegiata", descrie situatia Marius Ghenea, presedintele Fit Distribution, cu afaceri in comertul online. "Aveam o datorie externa relativ mica, indicatori macroeconomici relativ echilibrati (mai putin deficitul de cont curent, care s-a echilibrat si el destul de bine in prima parte a crizei), o Banca Nationala cu rezerva valutara foarte mare, o intrare recenta in UE care ne dadea posibilitatea sa utilizam sume mari europene pentru dezvoltari de infrastructura, romani care lucrau in alte tari din UE si trimiteau miliarde de euro acasa, un mediu economic atractiv".

Or, considera Ghenea, daca Romania nu si-a putut folosi toate aceste atuuri, ajungand, dimpotriva, cel mai mare datornic la FMI si una din tarile cu cea mai mare cadere economica din UE (-7,1%), este o rezultanta a incapacitatii executivului de a face fata situatiei. "Masurile luate au fost, in majoritate, pro-ciclice, care au adancit criza, fara a rezolva macar problemele deficitului bugetar".

De vina sunt de fapt dezechilibrele structurale acumulate, politicile sociale nesustenabile "la care au contribuit masiv guvernarea liberalilor si a social-democratilor care acum flutura la unison stindarde stangiste, populiste, ipocrite, hiper-politizate" si dependenta mare de imprumuturi in valuta, care e greu de rezolvat, atata timp cat economisirea e mica pe termen lung, raspunde Andreea Paul-Vass, consilier al prim-ministrului. "Cine spune ca guvernul actual nu a sprijinit mediul de afaceri greseste. Insusi acordul cu FMI a permis mentinerea unui curs de echilibru stabil fara de care multi romani ar fi fost intr-o mare incurcatura. Pe de alta parte, finantarea unui deficit fiscal mai mare conduce la cresterea rapida a datoriei publice, a ratelor dobânzilor si a cheltuielilor statului", afirma consiliera.

Guvernul Tariceanu a gresit, pentru ca "a aruncat cu banii, a facut deficit de 5,4% si a lasat camara goala, intr-un an cu crestere economica foarte buna. {i managerii poarta o parte din vina, pentru ca nu si-au adaptat strategiile pentru un scenariu negativ, tot au sperat sa treaca. Cand vezi ca tot Vestul are probleme, e firesc sa te gandesti ca vom avea si noi", e replica lui Constantin Nita, fost ministru pentru IMM in guvernul Boc I (2008-2009) si unul din autorii strategiei economice a PSD. In plus, el da vina pe banci, care nu au mai creditat populatia si firmele, ci doar statul. "Ele si-au vazut in continuare de propriile interese, si nici nu ma astept la altceva de la niste entitati care sunt in posesia unor grupuri straine. Ce interes ar fi avut ele sa stimuleze economia romaneasca, daca statul le onora imprumuturile la timp si mai facea si altele in continuare?", se intreaba Nita.

Vazuta din unghiul bancherului, situatia arata evident altfel. "Romania a intrat in criza cu o economie bazata pe consum, cu un deficit de cont curent semnificativ si un deficit bugetar major, care a lasat putine marje pentru aplicarea unor politici de sustinere a economiei", spune Georgiana Constantinescu, analist al Credit Europe Bank. Mai mult, faptul ca din ratiuni electorale a durat pana la mijlocul anului 2010 sa se ia masuri agresive de corectare a problemelor fiscale costa, adauga Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania: daca va fi nevoie de o extindere a masurilor de austeritate, atunci pare foarte probabil ca recesiunea sa se prelungeasca si in 2011, "facand din Romania singura tara din UE, in afara de Grecia, ce pare ca se indreapta catre inca un an de contractie". Vlad Muscalu apreciaza ca o iesire din recesiune pare probabila catre mijlocul anului urmator, "insa revenirea la nivelul activitatii economice din 2008 ar putea dura mai mult de trei ani". In ceea ce priveste economia SUA si cea a zonei euro, ING Bank estimeaza ca revenirea la valorile din 2008 se va intampla "probabil anul acesta in cazul SUA si probabil in 2012 in cazul zonei euro".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/primii-doi-ani-de-criza-au-trecut-cati-mai-urmeaza-7289994
7289994
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.