Povestea reginelor vinului din România. Un sfert din producţia anuală iese din mâinile lor

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 05 aprilie 2015 4016 afişări

În ultimul deceniu, în domeniul vinului tot mai multe doamne. Cu tradiţie de familie sau cu pasiuni mai recente în producţia vinului, antreprenoarele din viticultură au, fiecare, câte o poveste de spus. La fel şi vinurile lor.

Povestea reginelor vinului din România. Un sfert din producţia anuală iese din mâinile lor

Livia Gîrboiu

executive manager 


Crama Gîrboiu


Anul înfiinţării: 2005

Cifră de afaceri 2014: 8 mil. lei


Angajaţi: 60


„Cred cu desăvârşire că atunci când îţi place ceea ce faci, de fapt ziua de muncă reprezintă 24/24 ore cu 7/7 zile“, spune Livia Gîrboiu, care a preluat de mai bine de şase ani conducerea cramei care poartă numele familiei. Povestea, spune ea, începe „în sânul familiei, când pasiunile membrilor s-au unit şi direcţionat către viticultură, cumva influenţaţi şi de zona favorabilă şi cunoscută drept tărâm al vinurilor, Vrancea“. Evident, scenariul acestei poveşti a fost ghidat de intenţia de a investi în acest domeniu şi, implicit, de viziunea lui Constantin Gîrboiu, tatăl ei şi fondatorul afacerii. După absolvirea studiilor în domeniul economic (relaţii economice internaţionale şi masterat în marketing), „am cultivat cunoştinţe reale şi foarte folositoare, invest-ind foarte mult timp şi energie chiar în cramă şi în vie“. Timp de trei ani a combinat studiile de specialitate, respectiv master în oenologie, cu experienţa practică în cramă, acumulând informaţii legate deopotrivă de vie, producţia vinului, ambalare, vânzări şi marketing. „Vreau să cunosc cât mai mult acest domeniu care mă fascinează“, spune tânăra antreprenoare.

Afacerea a fost înfiinţată în urmă cu zece ani, pe baza unei foste crame boiereşti, printr-o investiţie de peste 2 milioane de euro, cu ajutorul unui program SAPARD. Familia Gîrboiu a preluat, recondiţionat şi modernizat fosta cramă a boierului Zamfirescu, căruia sătenii îi spuneau Conu’ Alecu. Amplasată în podgoria Coteşti din Vrancea, Crama Gîrboiu deţine peste 200 de hectare cu viţă-de-vie în Coteşti şi Dumbrăveni. Una peste alta, din 2005 până în prezent, Crama Gîrboiu a atras in-vestiţii de 6 milioane de euro, bani care au ţintit şi suprafaţele cultivate cu viţă-de-vie, dar şi combinatul viticol, modernizarea, dezvoltarea şi tehnologizarea liniilor de producţie.

„Anul acesta demarăm un proiect nou de retehnologizare a combinatului, prin care dorim să aducem pe piaţă un produs nou“, spune Livia Gîrboiu, care completează că valoarea investiţiei se plasează la aproximativ 
2 milioane de euro.

Firma, care are 60 de angajaţi cu o medie de vîrstă de 35 de ani, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de lei, cu o uşoară creştere faţă de 2013, iar previziunile pentru anul în curs vizează, spune tânăra antreprenoare, o „evoluţie substanţială“.

Livia Gîrboiu spune că rolul său este „de a lega coerent producţia cramei cu piaţa“, iar responsabilităţile sale încep cu producţia şi controlul calităţii acesteia, crearea imaginii şi plasarea produselor pe nişe de consum în piaţă, coordonarea echipelor de vânzări pe piaţa internă, identificarea şi dezvoltarea strategiilor de vânzare şi creştere a brandului, dezvoltarea exportului. Ea adaugă că viaţa personală şi profesională nu sunt separate; îşi începe ziua de muncă planificând ce are de făcut şi trece în revistă obiectivele propuse, urmează fie o şedinţă cu echipa de vânzări, fie o întâlnire de afaceri. „Chiar dacă programul uneori devine foarte aglomerat, întotdeauna reuşesc 
să-mi aloc timp pentru a face sport, ceea ce mă ajută.“

Iar programul se prelungeşte, dacă este necesar să fie prezentă la evenimente de specialitate, de pildă degustări de vinuri, lan-sări de produse de la alte crame, târguri şi expoziţii.

Crama Gîrboiu, povesteşte tânăra antreprenoare, deţine câteva soiuri unice de viţă-de-vie, atât în România cât şi la nivel mondial, respectiv Şarba şi Plăvaie. Vinurile albe reprezintă 60% din producţie, din soiuri ca Fetească Regală, Fetească Albă, Şarba, Plăvaie (soi vechi autohton), Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Chardonnay. Vinurile roşii sunt produse din Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Shiraz. „Avem o capacitate de producţie de 1,5 milioane de litri de vin, ceea ce ne permite să fim prezenţi în mai multe categorii de preţ“, afirmă Livia Gîrboiu. Pe segmentul economic sunt amplasate mărcile Varancha şi Livia, iar în segmentele premium şi super- premium destinate horeca se află Epicentrum, Tectonic, Bacanta. „Anul acesta vom mări portofoliul cu un nou brand, Cuartz“, mai spune Gîrboiu. Ea com-pletează că are aşteptări mari în ce priveşte evoluţia vânzărilor în Horeca, în condiţiile în care anul trecut ponderea acestora a fost uşor mai mică decât cele din retail.

„Domeniul este ofertant şi interesant, orizonturile sunt foarte larg deschise“, conchide Livia Gîrboiu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/povestea-reginelor-vinului-din-romania-un-sfert-din-productia-anuala-iese-din-mainile-lor-14105138
14105138
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.