Povestea celui mai longeviv CEO la singura companie americană de asigurări din România

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 07 mai 2013 1567 afişări

Theodor Alexandrescu, cel mai longeviv CEO la singura companie americană de asigurări din Romănia, pune într-o perspectivă net optimistă rolul asigurărilor în perioada post-criză, marcată de îmbătrânirea populaţiei, de nevoia de reformă a sistemului de sănătate şi de nesiguranţa investiţiilor personale. Pledoaria lui se sprijină pe experienţa trecută cu bine a crizei AIG din 2008: fosta AIG Life, ulterior Alico, actualmente Metropolitan Life îşi păstrează poziţia de top între asigurători, iar acum aspiră să ajungă pe primul loc în piaţă până în 2016.

Povestea celui mai longeviv CEO la singura companie americană de asigurări din România

Actualmente în vârstă de 87 de ani, Maurice Greenberg lucra la AIG din 1960 şi a preluat conducerea grupului în 1968. Sub conducerea lui, AIG a devenit în 1979-80 primul asigurător occidental care a înfiinţat societăţi mixte cu ţări ca Ungaria, Polonia, România (prin fosta ADAS) şi China. Înainte de criză, AIG ajunsese a 18-a mare companie din lume, iar Greenberg era considerat unul dintre cei mai puternici oameni ai planetei. "Tipul de leadership era foarte diferit la nivelul grupului până în 2008. Am participat în 2004 la o teleconferinţă cu şefii AIG din toate statele americane, iar discuţia era cam ca între Ceauşescu şi prim-secretari: să trăiţi, domnule Greenberg! Acel stil probabil că n-ar mai putea supravieţui azi."

Branduri şi rebranding

Întrebat care sunt oamenii de afaceri români pe care îi apreciază, şeful Metropolitan Life îi dă ca exemple pe Steven van Groningen, CEO al Raiffeisen Bank România, fiindcă ştie cum arăta Banca Agricolă înainte de privatizarea cu austriecii ("angajaţii îşi făceau mici pe reşou în sucursale"), pe Irina Socol, şefa Siveco, pentru că a reuşit să creeze un business cu magnitudine importantă sau pe directorul general de la Smithfield România, Bogdan Mihail, despre care spune că l-a uimit atunci când şi-a prezentat în AmCham viziunea despre dezvoltarea lanţului de procesare a alimentelor.

Cât despre cei care conduc ţara, Alexandrescu, cu aceeaşi diplomaţie de stil american, spune doar că pentru o ţară cu pământul şi resursele minerale ale României e imposibil să nu existe lideri capabili să le fructifice corect, să le valorifice pe măsura potenţialului. Portofoliul Metropolitan Life cuprinde cca 90% titluri de stat româneşti pe termen lung, de până la 15 ani, ceea ce "înseamnă că avem încredere pe termen lung în România, pentru că are ingredientele să fie o economie profitabilă". Insistă însă, ca recomandare generală nu doar pentru lideri sau oamenii de afaceri, că românii ar trebui să-şi promoveze ţara, luând exemplu chiar de la anumiţi investitori străini sau de la foştii ambasadori americani la Bucureşti, care vorbesc despre România cu entuziasm.

Pentru piaţa de asigurări, potenţialul rămâne în continuare considerabil, mai ales că generaţia tânără de astăzi ia în considerare riscul implicat de creşterea speranţei de viaţă şi îşi dă seama că trebuie să-şi pregătească rezerve de bani pentru bătrâneţe. "Eu am biroul lângă Piaţa Victoriei, unde se fac de obicei manifestaţii de protest; nu te aştepta ca peste 20 de ani să fii tot în Piaţa Victoriei - dimpotrivă, trebuie să faci acum ceva tocmai ca peste 20 de ani să nu ajungi în Piaţa Victoriei. Dacă nu faci, nu poţi să te mai plângi. Undeva la 7% din venitul tău trebuie să meargă într-o formă de economisire." În opinia lui, marele avantaj al unei companii americane ca Metropolitan Life în România este că nu e legată de euro. "Toate poliţele noastre cu garanţii sunt garantate prin activele noastre, prin fondul de garantare şi prin capitalul companiei, care este al acţionarilor - grupul american Metropolitan Life."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/povestea-celui-mai-longeviv-ceo-la-singura-companie-americana-de-asigurari-din-romania-10851817
10851817
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.