Noua generatie a miliardarilor romani

Postat la 22 septembrie 2009 373 afişări

In ultimii ani, cei mai bogati oameni de afaceri din Romania si-au luat alaturi in managementul companiilor pe fiii sau pe fiicele lor. A inceput astfel sa se contureze prima generatie de mostenitori implicati in afacerile crescute in Romania din 1990 incoace. Noul val nu va semana insa prea mult cu cel de acum: multi juniori au studiat in strainatate si au idei diferite de ale parintilor.

Deocamdata insa, fondatorii nu s-au retras din afaceri, dar si-au adus copiii pentru a folosi cunostintele dobandite in cadrul firmei. Modalitatile in care acest lucru s-a intamplat sunt destul de diverse. Una dintre ele a presupus retragerea definitiva a tatalui si preluarea conducerii efective de catre unul dintre copii; acesta este unul dintre cazurile cele mai rar intalnite, dar s-a intamplat in cazul companiei Kosarom, unde Teodor Apostol Sr. a intrat in politica si a lasat fraiele fiului sau, Teodor Apostol Jr. O alta varianta este cea in care tatal s-a retras partial, dar inca se mai implica, desi managementul este executat de catre Jr. (este cazul lui Ion Alexandru Tiriac, Tiriac Holdings). Cea mai des intalnita varianta este cea in care fondatorul afacerii si-a pastrat functia de presedinte al grupului, iar unul dintre copii a preluat fie o functie in firma, fie conducerea unei companii din grup.

Atragerea copiilor in afacerile de familie se intampla peste tot in lume, doar ca in Romania unele voci considera ca acest lucru se intampla cateodata prea devreme. Radu Furnica de la Leadership Development Solutions detaliaza ca in foarte multe companii exista persoane din familie in top management, dar intrarea in aceste pozitii se face mult mai tarziu decat in Romania, respectiv in jurul varstei de 35-40 de ani: "Anterior, ei ocupa pozitii inferioare in companii externe sau chiar in grup, care sunt ca un fel de stagii de pregatire. In acest fel, se evita si conflictele cu alti membri ai conducerii, pentru ca mostenitorii naturali nu sunt impusi in organizatie, iar venirea lor se face intr-un mod firesc".

In Romania, copiii oamenilor de afaceri intra in companie putin mai devreme, varsta medie fiind cam de 25 de ani, aproximativ imediat dupa terminarea studiilor. Este drept insa ca sunt foarte rare cazurile in care tanarul preia direct conducerea. De obicei preia o felie din firma. Este cazul Ioanei Radu von Saucken (24 de ani), fiica cea mai mare a omului de afaceri Octavian Radu, care a preluat din 2006 Ara Toys, companie din grupul RTC care se ocupa cu distributia de jucarii. Ioana a facut facultatea de economie si management la Milano, iar dupa absolvirea facultatii s-a mutat in Germania, la München, cu planuri mari de a intra in domeniul consultantei de business, planuri care insa nu s-au concretizat. Dupa patru luni de incercari, Octavian Radu a decis sa o implice pe Ioana in activitatea distributiei de jucarii, odata cu targul de profil de la Nurnberg. "Dupa targ, tata mi-a propus sa preiau Ara Toys. Mi-a spus ca are o firma care e pe minus si pe care voia sa o inchida, dar avand in vedere ca n-am ce sa stric mai rau, ma pune la incercare", spune Ioana. O saptamana mai tarziu si la 21 de ani proaspat impliniti, Ioana a preluat fraiele Ara Toys, o firma ce mergea pe pierdere de ceva vreme, cu un rulaj de 600.000 de euro.

"Piata are o sezonalitate puternica, dar am incercat sa generez pe tot parcursul anului varfuri de vanzari si asa am inceput sa semnez contracte si cu furnizori de mici cadouri pentru copii si produse pentru inceperea scolii", spune Ioana Radu von Saucken. Anul trecut, firma a inregistrat incasari de 1,35 mil. euro, iar anul acesta ar trebui sa depaseasca 1,5 mil. euro, crestere pusa pe seama faptului ca, in aceasta perioada economica dificila, multi parinti au urmarit sa evite transmiterea unor tensiuni asupra copiilor, compensand prin achizitia mai multor jucarii. Perspectiva preluarii altor divizii din grupul RTC este foarte indepartata, din punctul ei de vedere. In schimb, Octavian Radu Jr. ar putea fi un potential candidat pentru o asemenea pozitie, odata ce va termina facultatea de management si administrare a afacerilor la Rotterdam. Pe langa cei doi copii mai mari, Octavian Radu mai are trei copii mai mici, sub 15 ani.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/noua-generatie-a-miliardarilor-romani-4918021
4918021
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.