Jafuri, violenta, focuri de arma. Stiti sa va aparati? Care e pretul sigurantei

Autor: Ioana Mihai Postat la 20 februarie 2011 545 afişări

Jafurile armate, violenta crescuta, focurile de arma in altercatii provocate de motive (aparent) stupide, ca un loc de parcare, s-au inmultit. Nicio surpriza ca vanzarile de arme si servicii de paza si protectie cresc. Asa au ajuns afacerile legate de securitate, conform estimarilor BUSINESS Magazin, in jurul a un miliard de euro.

Nu in ultimul rand, la capitolul protectiei intra la fel de bine si securitatea informatica. Chiar daca Bucurestiul este una dintre cele mai sigure capitale din lume din punctul de vedere al criminalitatii informatice, la nivel national numarul de cazuri este in crestere de la an la an. Mai cu seama fraudele cu carduri de credit si cele pentru obtinerea de informatii cu privire la instrumente de plata electronica castiga teren. In total, 59 de grupari organizate pandesc orice ocazie de a pacali utilizatorii de internet si a le fura date bancare pe care sa le foloseasca apoi pentru a le goli conturile, potrivit IGPR.

Din 529 de persoane cercetate anul trecut, 267 au fost retinute sau inchise in arest preventiv. Cel mai frecvent tip de atac informatic este cel cu virusi, care impiedica utilizatorii sa mai foloseasca anumite documente sau chiar calculatorul cu totul. Infractorii mizeaza in acest caz pe lipsa unor solutii adecvate de securitate, lucru dovedit inclusiv de faptul ca mai bine de jumatate dintre aplicatiile software folosite de romani, unde intra si cele de securitate, sunt piratate. Cei care au impresia ca se feresc de atacuri nu inteleg ca aplicatia in sine este vulnerabila atunci cand este piratata. De la o economie aparenta de 25 de euro pe an, cat costa in medie o solutie de securitate, ajung sa piarda de zeci de ori mai mult in cazul unui atac la care sunt zi de zi expusi.

Cu toate acestea, mentalitatile se schimba zilnic. Dovada chiar si faptul ca se schimba mentalitatea si in privinta autoapararii. "Daca te ataca hotul in casa si murea de inima, aveai probleme in urma cu cativa ani", spune avocatul Cristian Sirbu. Are 40 de ani si a castigat toate procesele in care a pledat, fiind cel ce l-a aparat pe Adrian Iovan, sotul creatoarei de moda Romanita Iovan, dar si alte celebritati, ca Adrian Mutu, Ludovic Orban sau Ioan Becali. Adrian Iovan a fost pus sub acuzare in 2005, dupa ce a impuscat in propria casa un tanar care venise la furat, iar avocatul a reusit sa convinga instanta ca Iovan a actionat in legitima aparare. "Autoapararea nu era deloc incurajata pana in urma cu cativa ani", spune avocatul, care apreciaza ca au fost facuti pasi importanti de la cazul Iovan. "Nici proprietatea nu era respectata si chiar daca am facut progrese, suntem 'ultimii veniti' intre europeni", spune avocatul. Este un fapt indeobste cunoscut ca in SUA un proprietar are dreptul de a impusca pe cineva care ii intra, neinvitat, chiar si in curte. Si in Romania, in ultimii ani, s-au mai schimbat lucrurile. "Acum nu mai trebuie sa demonstrez ca sunt in legitima aparare in caminul meu si ca necunoscutul nu astepta metroul pe canapeaua din sufrageria mea."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/jafuri-violenta-focuri-de-arma-stiti-sa-va-aparati-care-e-pretul-sigurantei-7995613
7995613
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.