Jafuri, violenta, focuri de arma. Stiti sa va aparati? Care e pretul sigurantei

Autor: Ioana Mihai Postat la 20 februarie 2011 545 afişări

Jafurile armate, violenta crescuta, focurile de arma in altercatii provocate de motive (aparent) stupide, ca un loc de parcare, s-au inmultit. Nicio surpriza ca vanzarile de arme si servicii de paza si protectie cresc. Asa au ajuns afacerile legate de securitate, conform estimarilor BUSINESS Magazin, in jurul a un miliard de euro.

O alta alternativa pentru protectie sunt sistemele de securitate, pe care cei mai multi clienti persoane fizice aleg sa le cumpere dupa ce au fost deja calcati de hoti. "Asemenea investitii au mai curand rolul de a preveni astfel de intamplari", spune Mihai Constantinescu, proprietarul Securitystore.ro, magazin virtual de echipamente si sisteme de securitate pentru cladiri, spatii publice si locuinte. Insa chiar si pentru o suma de numai cateva sute de euro romanii se codesc. "Este o problema de mentalitate, pentru ca ne gandim ca la o cheltuiala, nu o privim ca o investitie", explica Constantinescu. Dintre toate tipurile de produse din portofoliu, cele mai cautate sunt cele pentru securitatea imobilelor - de la sisteme antiefractie pana la cele de acces controlat, mai nou fiind cautate si cele pe baza de amprenta sau scanarea retinei. In ultimii ani, clientii sunt tot mai pretentiosi, insa "interesul scade brusc cand discutia ajunge la capitolul costuri", spune Constantinescu.

Un sistem antiefractie pentru o garsoniera costa in jur de 720 de lei sau 870 de lei in cazul unui apartament de trei camere. La asta se adauga si pretul montajului, in jur de 30% din costul echipamentului. "In ultima perioada am avut mai putini clienti, pentru ca acum nu se mai fac investitii, ci doar sunt acoperite nevoile primare", spune directorul Sysnet, afacere care a scazut cu 30% in ultimii doi ani, ajungand la 500.000 euro in 2010. Afacerea din zona de securitate a demarat in 2008 si de atunci, cand detinea 7-8% din incasarile totale ale firmei, a ajuns acum la circa o treime din cifra de afaceri. Numarul firmelor care sunt prezente in acest segment este de ordinul miilor la nivelul intregii tari, iar valoarea vanzarilor lor este greu de estimat.

Mai mult, pentru a face economie, unii clienti prefera sa-si monteze singuri sistemele, desi legea spune clar ca tehnicienii care fac aceste instalari trebuie sa fie acreditati. In plus, spune Constantinescu, daca un dispozitiv nu este de calitate buna ("nu se poate si ieftin si bun") pot merge prost o multime de lucruri, de pilda ca bateria de la alarma sa fie consumata sau conectarile sa nu fie bine realizate. Pe langa produsele destinate securitatii spatiilor - de la firme si locuinte pana la vile - o felie consistenta din afacere revine sistemelor pentru bunurile mobile. Masinile, de pilda, pot fi supravegheate cu ajutorul unui GPS. De regula, proprietarii masinilor care isi instaleaza un GPS pentru supraveghere detin vehicule de peste 30.000 de euro, preturile de plecare pentru astfel de sisteme fiind de 200-300 de euro. Insa cel mai mare interes vine din partea asiguratorilor si a firmelor de leasing, care sunt interesate "sa vada in orice moment unde se afla bunurile din proprietatea lor", explica Constantinescu. Si asta pentru ca s-a intamplat - nu numai o data - ca masini de multe zeci de mii de euro sa dispara si ratele sa nu mai fie platite.

"Sunt si masini mai scumpe, de peste 100.000 de euro, la care se monteaza doua astfel de GPS-uri, unul fiind 'de siguranta;' pentru cazul in care este demontat celalalt", spune proprietarul Sysnet. La costul GPS-ului se adauga si pretul abonamentelor, insa in acest moment pe piata romaneasca sunt doar dispecerate pasive. Acestea pot afla unde se afla o masina, dar nu au cum sa ia nicio masura, de pilda sa o opreasca. "Avem acum negocieri cu furnizori din mai multe tari, cum ar fi Slovenia, pentru servicii mai complexe", spune Constantinescu. Un GPS mai performant poate opri alimentarea ("dar nu la viteze de 100 km/h, ci, de preferat, atunci cand stationeaza") si dispeceratul trebuie sa anunte politia unde se afla masina. Astfel de GPS-uri pot fi montate pe autoturisme, camioane, tiruri, barci sau iahturi). In aceeasi gama se inscriu si solutiile de securitate personala, destinate, de pilda, cardiacilor, celor care sufera de insuficienta respiratorie sau de diabet. Se pune la mana o bratara si e suficient ca posesorul sa apese un buton de alarma. Este gasit prin triangulatie pe satelit si in locul respectiv ajunge - in acest caz - echipajul medical, explica Constantinescu.

Pentru autoturisme insa, de mare folos sunt si sistemele de alarma. Si asta pentru ca in Capitala, in ultimul an, dintre toate infractiunile, cea mai spectaculoasa evolutie a fost in cazul furturilor de componente auto din exterior, de tipul oglinzilor sau al capacelor de roti. Numai plangerile inregistrate au fost mai multe cu peste 100%, ajungand la 6.072 fata de 2.990 (in 2009), conform DGPMB. Acest tip de fapte se inmultesc "pe fondul saraciei, fiind cel mai usor de comis si asigura traiul de pe o o zi pe alta", spune Marinescu. Cele mai vizate sunt autoturismele scumpe, iar piesele furate se regasesc, adesea, la mezat in targuri. La fel de facile sunt si talhariile: peste 70% dintre ele sunt comise prin smulgerea posetei sau a telefonului din mana, fiind "usor de realizat, mai cu seama seara". Marinescu precizeaza insa ca unele fapte, de genul furturilor de componente auto din exterior, nu sunt considerate infractiuni in alte tari, care au o politica puternica la capitolul asigurarilor. "In Elvetia, de exemplu, nici talhariile nu sunt considerate infractiuni, pentru ca nu prezinta un pericol social deosebit."

CONTINUAREA IN PAGINA URMATOARE ->>>>>>>>>>>>>>>>>>

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/jafuri-violenta-focuri-de-arma-stiti-sa-va-aparati-care-e-pretul-sigurantei-7995613
7995613
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.