Jafuri, violenta, focuri de arma. Stiti sa va aparati? Care e pretul sigurantei

Autor: Ioana Mihai Postat la 20 februarie 2011 545 afişări

Jafurile armate, violenta crescuta, focurile de arma in altercatii provocate de motive (aparent) stupide, ca un loc de parcare, s-au inmultit. Nicio surpriza ca vanzarile de arme si servicii de paza si protectie cresc. Asa au ajuns afacerile legate de securitate, conform estimarilor BUSINESS Magazin, in jurul a un miliard de euro.

La casele de schimb valutar, unde politica patronilor este de profit maxim in conditii de investitii minime, "nu numai ca nu au geam antiglont, dar nu indeplinesc conditii minimale pentru camere video si adeseori n-au nici macar un grilaj mai teapan/solid", declara reprezentantul DGPMB. Din acest motiv, spune Marinescu, politia are un veritabil meci cu firmele care sunt obligate, chiar prin lege, sa ia masuri de securitate: bancile, spatiile de schimb valutar, magazinele de amanet sau casele de pariuri. De exemplu, bancomatele din zonele rurale sunt tinte facile, mai cu seama ca institutiile financiare "iau, de regula, masuri minimale de securitate", afirma Marinescu. De pilda, camerele de luat vederi sunt depasite, oferind imagini de calitate proasta. Si asta pentru ca pe bancheri "ii intereseaza doar sa-si recupereze banii pierduti de la asigurator. Pentru noi este mai relevant sa identificam suspectii", spune Marinescu. El completeaza ca nu poate estima evolutia numarului de bande organizate, in jargon politienesc "grupuri infractionale", dar precizeaza ca "infractorii din Bucuresti sunt identificati si prinsi mai degraba in tara". Cu alte cuvinte, bandele isi fac de lucru mai degraba in afara Capitalei, unde gasesc "tentatii".

Cu totul alta imagine se vede insa din contractele firmelor de paza si protectie. In conditiile in care activitatea bandelor, care cer bani nu pentru protectie, ci pe modelul "ca sa nu te bat", este tot mai agresiva, micii antreprenori care au, de pilda, magazine, prefera un abonament cu o firma de protectie, pentru care platesc 50 de euro pe luna. Spatiu de manevra pentru hoti este suficient, dat fiind ca sunt alese, de obicei, exact spatiile neprotejate. "Chiar si stickerul descurajeaza ("obiectiv protejat BGS" - n.r.)", spune reprezentantul BGS care da ca exemplu faptul ca in Pipera, recent, a fost sparta o vila care avea si in stanga si in dreapta locuinte supravegheate de firme de paza.

"Avem un client al carui magazin a fost jefuit de mai multe ori in doar cateva luni", spune Oprea, care povesteste ca, dupa ce proprietarul a facut contract cu BGS, hotii au fost prinsi in flagrant, iar comentariul lor, pe ton de repros, a fost "de ce nu ati pus stickerul pe geam, ca de obicei?".

Pentru garzi de corp nu exista o cerere reala in acest moment, spune Bogdan Oprea, adaugand ca firma are in acest moment un proiect de pregatire a 15 agenti de acest tip, iar contractele vor avea "preturi de plecare de la 2.000 de euro pe luna". O astfel de garda de corp nu face nimic altceva decat sa protejeze clientul, "stand in umbra, gata sa intervina in forta numai atunci cand este cazul", spune presedintele BGS care estimeaza ca se pot numara pe degete garzile de corp din Romania cu un nivel de pregatire la fel de ridicat. Cei 15 agenti au fost recrutati din randul angajatilor, criteriile fiind foarte stricte. De exemplu, la capitolul "trebuie", viitoarele garzi de corp bifeaza urmatoarele: conduc foarte bine, sunt prezentabili si devotati ("avem teste psihologice performante pe care am platit bani grei"), cunosc cel putin o limba straina, au o pregatire fizica excelenta ("toti agentii fac saptamanal cel putin doua antrenamente foarte dure, pentru ca nu vrem ca, la o interventie, dupa ce urca zece etaje, sa fie batuti de o femeie"). La toate acestea se mai adauga insa un stagiu de pregatire foarte complex, care include, de pilda, pregatire tactica.

Daca un contract cu o firma de paza sau o arma de autoaparare nu sunt tocmai pe gustul oricui, mai exista o serie de alternative mai la indemana. Una dintre acestea sunt cursurile de autoaparare. Managerul Samurai Club spune ca numai pe internet a primit in ultima perioada peste 140 de solicitari din partea celor interesati, dar nu a putut sa le dea curs pentru ca, in acest moment, clubul nu are o sala adecvata pentru toate grupele de cursanti. Mihaila povesteste ca a existat o vreme cand cursurile de tip karate sau similare erau o veritabila moda in randul tinerilor, dar acum nu mai e asa. Cei care vor sa urmeze cursuri de autoaparare o fac dintr-un interes clar definit: sa stie cum sa iasa cu bine dintr-o situatie periculoasa, desi pentru altii conteaza mai mult motivatia legata de ideea de a face miscare. De pilda, spune proprietarul Samurai Club, "am primit solicitari din partea a circa zece parinti cu copii de peste cinci ani pentru a oferi lectii private de autoaparare pentru copii". In plus, Mihaila are cursuri speciale si pentru familii, asa incat "mama, tata si copilul invata cum sa reactioneze intr-o situatie de conflict cu un grup de agresori in parc, de exemplu".

Sigur, orice maestru in arte martiale recomanda calea pasnica pentru rezolvarea unui conflict, in 75% din situatii, spune Mihaila citand un studiu realizat la nivel mondial, situatia fiind incheiata fara violenta. In restul situatiilor se ajunge insa la "pumni si picioare si, din pacate, 12-13% dintre cazuri au consecinte grave, de genul invaliditatii". Din acest motiv, cea mai buna solutie, in fata unui pericol, este evitarea lui. Cursurile de autoaparare imbraca foarte multe fatete care aparent n-au nicio legatura cu pumnul si piciorul.

CONTINUAREA IN PAGINA URMATOARE ->>>>>>>>>>>>>>>>>>

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/jafuri-violenta-focuri-de-arma-stiti-sa-va-aparati-care-e-pretul-sigurantei-7995613
7995613
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.