Jafuri, violenta, focuri de arma. Stiti sa va aparati? Care e pretul sigurantei

Autor: Ioana Mihai Postat la 20 februarie 2011 545 afişări

Jafurile armate, violenta crescuta, focurile de arma in altercatii provocate de motive (aparent) stupide, ca un loc de parcare, s-au inmultit. Nicio surpriza ca vanzarile de arme si servicii de paza si protectie cresc. Asa au ajuns afacerile legate de securitate, conform estimarilor BUSINESS Magazin, in jurul a un miliard de euro.

Pragul magazinului il trec zilnic 15-25 de clienti, dar numarul celor care cumpara ceva, efectiv, este mai mic: cel mult zece. "Fluctuatia de vanzari este foarte mare, nu e la fel ca la un magazin alimentar. Intr-o zi vanzarile pot fi de cateva sute de lei, in alta de cateva mii sau chiar mai mult", explica Rotaru. Doar o treime dintre clienti sunt femei, majoritatea celor care cauta arme de autoaparare in prezent fiind oameni de afaceri, cu statut social mediu, care iau decizia sa cumpere un pistol dupa un eveniment - un vecin sau o cunostinta a fost pradata sau atacata.

Ce anume poate cumpara cineva care are in buzunar, obligatoriu, nu numai bani, ci si autorizatia de port-arma? Rotaru spune ca sunt doua categorii de pistoale: cu gaz iritant lacrimogen si cele cu gloante de cauciuc, cu diferite calibre. Pentru cele cu gaz, intrate pe piata din 1994, care sunt depasite moral si ca eficienta, preturile sunt plasate intre 500 si 1.300 de lei. Armele cu gloante de cauciuc, disponibile in magazine de patru ani, au preturi care pleaca de la 1.500 de lei si ajung, la Hunter Vip, la 2.800 de lei. Pe langa pistol, si cartusele (4-7,5 lei), tocul (de la 90 la 165 de lei), hamurile (320 de lei) si uleiul pentru curatat arma (50 de lei) pot ajunge in cosul de cumparaturi al unei persoane care cauta o arma pentru autoaparare. Toti furnizorii pentru pistoale de autoaparare sunt straini. Hunter Vip are pe rafturi doar arme de vanatoare produse de o firma din Cugir, Alba, care facea, pana in 2001, si pistoale cu gaz.

Din totalul vanzarilor Hunter Vip, armele de autoaparare reprezinta 60%, iar cele mai multe dintre acestea (80-90%) sunt pistoale cu gloante de cauciuc, spune Rotaru, care are studii superioare de profil economic si povesteste ca lucreaza ca armurier de sapte ani: "Nu mai avusesem contact cu armele decat in armata, dar cand am venit la Hunter Vip am urmat un curs special cu un profesor emerit de tir, iar ulterior am mai urmat un curs special".

Pistolul trebuie tinut, in mod obligatoriu, ascuns - de pilda in poseta, in toc sub haina - pentru ca doar militarii, magistratii si fortele de ordine le pot tine la vedere. Cate arme detinute legal pentru autoaparare au romanii? Oficial mai putin de 200.000, arata datele Inspectorarului General al Politiei Romane (IGPR), din care cea mai mare parte se regasesc in Capitala. 27.900 de persoane detin legal arme pentru autoaparare in Bucuresti, dintre care 8.386 sunt arme letale, cu gloante adevarate.

"Cu siguranta ca in Bucuresti este cel mai mare numar de permise de port-arma, fiind judete in care nu sunt mai mult de 3.000 de detinatori de arme de autoaparare", spune Marinescu care a fost vreme de patru ani Director al Directiei Arme si Munitii din cadrul IGPR. In mediul rural, explica el, sunt foarte putine persoane care detin arme, cel putin comparativ cu zona urbana. El povesteste ca, in Capitala, numarul de solicitari pentru permise de arma de autoaparare nu a crescut pe parcursul ultimilor doi ani, dimpotriva, tendinta fiind descendenta: de la 4.877 in 2008 la 3.930 in 2009, pentru a ajunge, anul trecut, la 3.806. Toate solicitarile sunt, de regula, aprobate, pentru ca cineva care nu indeplineste regulile - de pilda, un cazier imaculat - nici macar nu se oboseste sa alcatuiasca dosarul. "Demersurile sunt acum mai complexe; in urma cu cativa ani se acordau permise mult mai lejer, doar buletinul si un cazier erau suficiente", afirma Marinescu. Acum insa, sunt posibile chiar si verificari la domiciliu, explica reprezentantul DGPMB, politica de obtinere a unui permis port arma fiind mult mai aspra. Tot el precizeaza ca in Romania exista o controversa intre cei care doresc liberalizarea portului de arme si cei care sunt impotriva.

Anul trecut s-au inregistrat in jur de 100 de altercatii intre persoane in care s-au folosit arme albe sau de foc. Marinescu spune ca "doar in 13 cazuri au fost folosite arme de foc, in 11 dintre ele fiind vorba de arme neletale". Neletale, adica arme cu aer comprimat, cu gaz (iritant sau lacrimogen) sau cu gloante de cauciuc. Doar intr-un singur caz a fost vorba de autoaparare, in rest fiind situatii in care proprietarii au facut abuz de arme. Mai precis, a fost vorba de altercatii care au degenerat, pe "motive clasice, ca ocuparea locului de parcare sau neacordarea de prioritate in trafic".

In privinta posesiei de arme ilegale, directorul general adjunct al DGPMB spune ca in Romania, comparativ cu alte tari, nu sunt probleme majore. De regula, acestea apartin strainilor care le procura din lumea interlopa din afara tarii.


CONTINUAREA IN PAGINA URMATOARE ->>>>>>>>>>>>>>>>>>

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/jafuri-violenta-focuri-de-arma-stiti-sa-va-aparati-care-e-pretul-sigurantei-7995613
7995613
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.