Jafuri, violenta, focuri de arma. Stiti sa va aparati? Care e pretul sigurantei

Autor: Ioana Mihai Postat la 20 februarie 2011 545 afişări

Jafurile armate, violenta crescuta, focurile de arma in altercatii provocate de motive (aparent) stupide, ca un loc de parcare, s-au inmultit. Nicio surpriza ca vanzarile de arme si servicii de paza si protectie cresc. Asa au ajuns afacerile legate de securitate, conform estimarilor BUSINESS Magazin, in jurul a un miliard de euro.

Cum o arma inseamna griji si raspundere, mult mai la indemana, pentru protectia casei, este un contract cu o firma de paza. Acestea ofera deopotriva servicii pentru persoane fizice si juridice. 90% din cifra de afaceri Rosegur este realizata de contractele incheiate cu firmele, spune Daniel Timofei, care precizeaza ca anul trecut cererea de servicii de profil a inregistrat o stagnare, iar la inceputul lui 2011 s-au facut simtite "primele semne de revigorare". Firma a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 18,6 milioane de euro, fata de 17,5 milioane de euro in 2009. Pentru anul in curs Rosegur si-a propus o crestere de 24% a incasarilor. Previziunile se sprijina pe planurile firmei de a-si extinde activitatile in segmente ca transportul de valori, monitorizare si interventie pentru clienti rezidentiali, instalare de sisteme integrate de securitate si stingerea incendiilor. "In plus, in 2011 vrem sa incepem activitatea de procesare de cash", sustine Timofei. El apreciaza ca piata ajunge la 700 milioane de euro, inclusiv procesarea de numerar si securitatea informatica, fiind foarte fragmentata: primele 10 companii au mai putin de 25% din total.

Doar firmele de protectie si paza (in jur de 1.300) au incasari de 250 de milioane de euro, cele mai mari zece firme de profil adjudecandu-si aproximativ jumatate din valoarea totala a contractelor, estimeaza Bogdan Oprea, presedintele BGS. Tot el spune ca in ultimii ani piata a stagnat, pana in perioada 2007-2008 ritmul de crestere mediu fiind de 10% pe an. "Pe termen mediu, potentialul se plaseaza in jurul a jumatate de miliard de euro", spune presedintele BGS. Compania pe care o conduce este a doua din domeniul ei in functie de cifra de afaceri si are in jur de 100 de echipaje de interventie in Capitala si zonele limitrofe; firma are insa sucursale si in orase din tara. "Numarul de contracte a crescut cu 50% din 2008 pana in prezent, pe fondul cresterii numarului de infractiuni", afirma Oprea. Numai BGS prinde in fiecare luna nu mai putin de 70 de infractori in flagrant si are in jur de 8-9.000 de interventii pe luna. Cel putin jumatate dintre ele sunt insa apeluri false, pentru ca abonatii fie apasa gresit tastele, fie uita catelul in casa, fie nu stiu sa armeze corect alarma. "Cu alarmele false pierdem 300.000 de euro pe luna", spune reprezentantul BGS.

Durata medie in care ajung echipajele la un abonat in cazul in care porneste o alarma este de 2,5 minute (prin lege termenul maxim este de 7 minute), spune Oprea, care precizeaza ca acest timp reprezinta o medie a perioadei de reactie; cel mai adesea primul echipaj ajunge insa in mai putin de un minut. Cum se intampla, de fapt? In momentul cand se declanseaza sistemul de alarma, informatiile ajung in dispecerat; acesta transmite informatia catre cele mai apropiate trei echipaje de zona respectiva. In mod normal, la o interventie ajung 2-3 echipaje, dar numarul maxim nu are o limita, existand cazuri in care sunt trimise cateva zeci, pentru a descuraja. "Din pacate, oamenii sunt obisnuiti sa mearga la cazinouri in grupuri mari, de zeci sau chiar sute de persoane", explica Oprea, care spune ca in asemenea situatii numarul mare al echipajelor ii descurajeaza pe cei pusi pe cearta.

Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 25 de milioane de euro, fata de 22 de milioane de euro in 2009, din serviciile de securitate. La nivel de grup, cumulat cu serviciile de ambulanta si firma de detectivi, BGS a ajuns anul trecut la 30 de milioane de euro si pentru anul in curs previziunile vizeaza o cifra de 35 de milioane de euro.

Compania are 15.000 de clienti, jumatate dintre ei fiind persoane fizice, iar valoarea unui contract de supraveghere si interventie, ce include si abonamentul pentru ambulanta, variaza intre 30 si 100 de euro pe luna. "De regula cei care au abonament pentru birou isi fac si pentru acasa", spune Oprea. Judecand la rece, aceste costuri sunt comparabile cu cele ale unei asigurari de tip Casco pentru o masina cu pret mediu.

Cine sunt, in aceste conditii, clientii? In cazul persoanelor fizice sunt familiile care castiga peste 2.500 de lei pe luna. Lor li se adauga firmele mici, cu sedii in apartamente, magazine de toate felurile si dimensiunile si pana la colosi economici. "Pentru monitorizare si interventii pretul unui abonament nu depaseste, de regula, 150 de euro", spune Oprea, care precizeaza ca spatiile cu cel mai mare grad de risc sunt casele de schimb valutar, cele de pariuri si magazinele.

CONTINUAREA IN PAGINA URMATOARE ->>>>>>>>>>>>>>>>>>

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/jafuri-violenta-focuri-de-arma-stiti-sa-va-aparati-care-e-pretul-sigurantei-7995613
7995613
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.