Incepe cea mai grea perioada de dupa '89: lupta pentru cash

Postat la 28 iunie 2010 74 afişări

Patru firme din cinci din Romania au probleme cu fluxul de numerar.Furnizorii nu-si mai primesc platile, facturile inregistreaza intarziari la plata mai mari decat termenele convenite, numarul cecurilor sau al biletelor la ordinrefuzate este in crestere, sporeste numarul insolventelor. A obtine bani gheata pentru a functiona a devenit o lupta dar o lupta fara castigatori.

In lipsa unor cifre oficiale, estimarile privind numarul companiilor afectate de blocajul financiar variaza mult. Peste 50%, crede Cristian Ionescu. Peste 90%, raspunde Anda Racsa. In jur de 40%, informeaza buletinul de conjunctura al Bancii Nationale a Romaniei, intocmit in baza raspunsurilor a circa 420 de manageri din diverse domenii de activitate.

Diferentele pot parea mari, dar in buletinul BNR, managerii chestionati pun reducerea cererii pe primul loc in topul problemelor, iar acesta e un factor extern, ce nu tine de companie sau actul managerial. A comunica, in schimb, ca au o problema de lichiditate ar fi o recunoastere a unei neputinte, un lucru mai greu de admis chiar sub acoperirea anonimatului. Ca atare, credem ca valorile estimate de sefii de la Coface si ABC Training sunt mai realiste.

Un argument sunt numeroasele relatari din presa economica despre problemele de lichiditate, relatari care intregesc imaginea a ceea ce am numit "lupta pentru cash" a companiilor din Romania: in 2009, Macromex, distribuitor de alimente congelate, a blocat livrarile catre 1.100 de magazine din cauza creantelor; producatorul de tigarete JTI nu mai livra catre trei retele de magazine din cauza neplatii facturilor; Andi Dascal, directorul Prodvinalco Cluj, spune ca se vede nevoit sa actioneze asemenea unei banci, pentru recuperarea datoriilor si ca nu a pus niciodata un accent mai mare pe bani decat acum, pentru ca lichiditatile aduc discounturi de 8-10% la materii prime, fata de cel mult 2% inainte de criza economica.

Sintetizate de Banca Mondiala intr-un raport aparut la finele anului trecut, problemele blocajului financiar arata astfel: Romania are cea mai mare rata de firme care se asteapta sa acumuleze arierate fata de o institutie financiara si cea mai mare pondere de societati care estimeaza ca nu-si vor putea plati datoriile. Am avut cea mai mare rata a firmelor inchise in 2008 si 2009, de 17,6%, din sase state din zona economiilor emergente (Romania, Bulgaria, Turcia, Ungaria, Lituania si Letonia). In toate tarile incluse in sondaj, cu exceptia Romaniei, companiile folosesc mai multe fonduri interne pentru a-si asigura capitalul de lucru. "Exista insa indicii ca firmele din anumite state, mai ales din Romania, se confrunta cu dificultati financiare extreme", preciza institutia financiara.

De ce au aparut "dificultatile financiare extreme" intr-o tara care nu cu mult timp in urma avea o economie care duduia? Raspunsul simplu este ca a scazut consumul, au plecat bani din piata, s-a redus accesul la finantare, managerii sunt lipsiti de experienta si companiile sunt subcapitalizate.

Reducerea consumului este principalul efect al crizei economice, resimtit de mai bine de trei sferturi dintre companiile romanesti, bulgaresti sau unguresti. In acest context, afacerile cu marja operationala redusa au constituit primul val de falimente. "Aceste companii au crescut impinse de cresterea consumului, dar in criza, cand au scazut vanzarile, reducerea costurilor s-a facut mai lent, astfel ca multe au intrat in incapacitate de plata", a explicat Cristian Ionescu de la Coface.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
lupta,
cash,
firme
/cover-story/incepe-cea-mai-grea-perioada-de-dupa-89-lupta-pentru-cash-6447135
6447135
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.