Fericiti cei concediati. Cum sa-ti dai patronul in judecata

Autor: Ana Raduta Postat la 03 mai 2010 13134 afişări

Concedierile masive care s-au facut anul trecut n-au avut in toate cazurile efectul urmarit - acela de a reduce costurile. Multe companii au fost nevoite sa plateasca din greu pentru aceasta decizie, dupa ce fostii angajati si-au cerut drepturile in instanta. Noua din zece cazuri ce ajung in fata judecatorilor se termina cu castigul salariatului, nu doar pentru ca legislatia muncii ii este favorabila acestuia, ci si pentru ca in companii sunt multe nereguli in ceea ce priveste relatiile dintre angajati si angajatori.

Nu mai tarziu de acum un an si jumatate, compania incheia o campanie in urma careia aproximativ 2.500 de oameni au fost scosi din organigrama. La acel moment, Anca Georgescu, directorul de resurse umane al Romtelecom, spunea intr-un interviu pentru BUSINESS Magazin ca fusese o campanie necesara, fiindca Romtelecom platea mult mai multi oameni decat avea nevoie. Si atunci, ca si acum, concedierile s-au facut cu plasa de siguranta, iar oamenii au primit atat preavize, cat si pachete compensatorii.

Daca multi ar crede ca este vorba despre un drept firesc al angajatului, sunt si voci ce contesta legitimitatea salariilor compensatorii. "Adevarul este ca nu este deloc usor sa fii angajator in Romania, unde este o legislatie favorabila lenesilor. Suntem in mijlocul crizei. De ce nu vrei, ca angajat, sa intelegi ca daca firma nu are ce sa-ti mai dea de lucru, n-are de ce sa te mai tina acolo?", se intreaba revoltat Radu Furnica.

Daca asa stau lucrurile in companiile din mediul privat, ce se intampla in companiile de stat este mult mai interesant, iar conditiile in care au loc exiturile directorilor generali au starnit, nu de putine ori, valuri de discutii aprinse. Cele mai recente au fost legate de plecarile de la varful Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, cand Daniela Lulache, fostul director general, Mihai Darie, fostul director economic si Laura Constantin, fostul director juridic, au primit salarii compensatorii de aproape jumatate de milion de euro, pentru incheierea mandatului inainte de termen. Clauzele de exit din contractele de munca incheiate cu Fondul stipulau ca daca aveau sa fie eliberati din functie fara justa cauza, directorul general primea 12 salarii compensatorii, iar cei doi directori adjuncti cate sase salarii compensatorii. Dupa scandalul iscat, Ionut Popescu, cel care i-a luat provizoriu locul Danielei Lulache, a anuntat ca nu va cere plati compensatorii la momentul plecarii, insa contractele celorlalti doi membri ai directoratului aveau incluse clauze de exit.

Si Marian Mihalache, directorul Eco Sid SA Hunedoara si vicepresedintele PDL Hunedoara, are un contract de invidiat. El ar primi 180 de salarii compensatorii, daca i s-ar desface contractul individual de munca fara acordul sau.

Nimeni nu este insa surprins. "Daca in companiile private doar cei mai buni au norocul sa li se accepte acest capriciu, la stat toate contractele de munca ale directorilor generali au clauze de exit. Nu este o chestiune ce tine de negociere, iar multi se angajeaza doar pentru asta. Stiu cazuri de oameni care s-au angajat doar pentru asta - aveau de gand sa plece in trei luni, dar voiau sa beneficieze de salariile compensatorii", spune George Butunoiu, adaugand ca pachetele de la stat nu sunt mai mici de 10-12 salarii compensatorii.

Daca la stat este greu de crezut ca lucrurile se vor schimba prea curand, in companiile din mediul privat cazurile de manageri ce s-au trezit la usa cu un fost angajat insotit de avocat au fost suficient de multe incat sa traga un semnal de alarma. Drept urmare, in ultima jumatate de an, multe companii au facut modificari in contractele de munca sau in fisele de post ale angajatilor, astfel incat sa fie "acoperite" in orice situatie. In plus, asa cum nici angajatii nu isi mai permit sa aiba prea multe pretentii, nici angajatorii nu mai trimit oameni acasa cu mana in buzunar, pentru ca o astfel de strategie de a economisi bani ar ajunge sa ii coste, in cele din urma, prea mult.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/fericiti-cei-concediati-cum-sa-ti-dai-patronul-in-judecata-6077716
6077716
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.