Fericiti cei concediati. Cum sa-ti dai patronul in judecata

Autor: Ana Raduta Postat la 03 mai 2010 13134 afişări

Concedierile masive care s-au facut anul trecut n-au avut in toate cazurile efectul urmarit - acela de a reduce costurile. Multe companii au fost nevoite sa plateasca din greu pentru aceasta decizie, dupa ce fostii angajati si-au cerut drepturile in instanta. Noua din zece cazuri ce ajung in fata judecatorilor se termina cu castigul salariatului, nu doar pentru ca legislatia muncii ii este favorabila acestuia, ci si pentru ca in companii sunt multe nereguli in ceea ce priveste relatiile dintre angajati si angajatori.

Desi in Romania concedierea este sinonima cu un stigmat al rusinii si este transformata intr-o drama, in alte tari este foarte des intalnit conceptul de "someri de lux". "In Belgia, salariatii sunt chiar bucurosi cand se intampla asa ceva, pentru ca primesc un pachet salarial destul de mare si pot sa stea acasa linistiti, sa faca inconjurul lumii si asa mai departe", mentioneaza Carmen Stirbu. Casa de avocatura pentru care lucreaza, la fel ca si celelalte case de avocatura cu specialisti in dreptul muncii, a avut de castigat bani buni anul trecut de pe urma acestor procese, care le-au crescut afacerile cu procente de doua cifre. Iar banii continua sa vina si anul acesta, intrucat solicitari din partea clientilor sunt din plin. O buna parte din avocati nu au stabilit un onorariu fix, ci negociaza un anumit procent din suma ceruta in instanta de clientul lor, plus cheltuielile de judecata. Tocmai de aceea, nu accepta decat cazurile cu sanse reale de castig.

Sunt insa si multe companii ce prefera terapia preventiva celei curative: atunci cand fac restructurari, ofera inca din prima faza pachete compensatorii substantiale pentru a se feri de un eventual proces, mai ales in cazul concedierilor colective, unde riscurile sunt mult mai mari decat in cazul celor individuale. "Riscul financiar de a pierde in instanta este mai mare decat daca platesc salarii compensatorii. Pot pierde si pana la 12 salarii de baza, plus reincadrarile pentru toate persoanele care au fost date afara", explica Stirbu.

Incepand de anul trecut, presa s-a umplut de articole despre concedieri in masa, compensate de pachete cel putin decente. Kraft Foods anunta la inceputul lui 2009 concedieri colective la fabrica din Brasov, iar pachetele compensatorii pe care le propunea au socat la acel moment opinia publica - pana la 30 de salarii, in functie de vechime si pozitia ocupata. Tot atunci, si Petrom vorbea despre concedieri in masa. Angajatilor ce urmau sa ramana fara locul de munca le erau oferite 15 salarii compensatorii. A urmat ArcelorMittal Galati, cu o oferta la fel de generoasa - pana la 20 de salarii in avans pentru angajatii disponibilizati.

Un caz aparte este cel al operatorului de telefonie Romtelecom, care pentru a doua oara in mai putin de cinci ani revine acum in atentia publica cu o campanie de concedieri colective, anuntand ca va trebui sa disponibilizeze 600 de oameni pana la 1 mai. Ca sa atenueze socul, strategia Romtelecom a urmarit nu doar stabilirea unor pachete compensatorii, ci si solutii reale de reintegrare a celor disponibilizati in piata muncii. Compania a cerut in prima instanta mai multor parteneri sa asigure locuri de munca pentru cel putin cateva sute de angajati dintre cei ce au ajuns pe lista neagra a concedierilor. Apoi au fost anuntate pachete compensatorii de doua ori mai mari decat cele prevazute in contractul colectiv de munca, de pana la 14.000 de euro. De la 11 ianuarie, 400 de angajati au fost transferati catre Ericsson Romania, in incercarea de a solutiona problema.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/fericiti-cei-concediati-cum-sa-ti-dai-patronul-in-judecata-6077716
6077716
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.