De ce este Dobrogea viitorul pol energetic al României

Autor: Roxana Petrescu Postat la 29 aprilie 2012 340 afişări

Aproape 130 de parcuri eoliene în valoare de 10 miliarde de euro vor să pornească elicele în această regiune care are cea mai bună briză din ţară. Printre ele ar putea răsări încă două reactoare nucleare. Exxonmobil, cea mai mare corporaţie petrolieră din lume, şi ruşii de la lukoil răscolesc adâncurile sărate ale mării în căutarea de aur negru. Gazele de şist sunt tot aici. Tehnologie de ultimă oră şi bugete care depăşesc toată valoarea pieţei de energie la un loc se bat pentru a avea un loc în regiunea ce ar putea deveni noul pol energetic al României.

Cine are nevoie de certitudini?

Deşi toată lumea se fereşte să vorbească în termeni clari despre potenţialul concret de hidrocarburi al zonei, atât în ceea ce priveşte Marea Neagră, cât şi gazele de şist, furnizorii tradiţionali de servicii ai giganţilor petrolieri au început să-şi mişte trupele, stabilindu-şi deja bazele în Ploieşti, oraş recunoscut pentru tradiţia în industria petrolieră, după ce au simţit fierberea din Dobrogea.

Grupul Schlumberger, cel mai mare furnizor global de servicii pentru industria de petrol şi gaze, va face o bază de clasă mondială la Ploieşti, unde vor lucra circa 170 de oameni şi care la finalul lui 2012 va deveni un centru operaţional pentru toate pieţele est-europene. "Noua bază, destinată exclusiv serviciilor petroliere, va derula operaţiuni pornind de la revitalizarea zăcămintelor mature până la noile explorări din Marea Neagră, inclusiv cele făcute la mari adâncimi. Baza va fi un centru operaţional care va servi toată Europa de Est şi toate companiile petroliere active în România, în frunte cu Petrom, care vor avea acces la serviciile livrate de noua bază. Deschiderea oficială este planificată pentru ultimul trimestru al acestui an", explică Stephen Whittaker, reprezentant al departamentului de comunicare externă din cadrul Schlumberger.

Halliburton a făcut aceeaşi mişcare ademenit în România tot de Marea Neagră şi de gazele de şist, adică tot de Dobrogea. "Ca un furnizor global de servicii pentru industria petrolieră, paşii pe care Halliburton îi face la nivel geografic se ghidează în primul rând după activitatea clienţilor noştri. Odată cu creşterea interesului pentru activităţi de explorare şi producţie din partea clienţilor noştri în regiune, noua noastră bază de operaţiuni din România este o investiţie care are sens din punct de vedere financiar. Nu vom produce echipament petrolier la Ploieşti. Unitatea din Ploieşti va fi o bază de servicii. Aici vom înmagazina şi menţine echipamentele pe care le folosim pentru a le livra serviciile necesare clienţilor noştri din România. Anticipăm că unitatea va fi complet operaţională din vara acestui an", explică Marisol Espinosa, senior public relations representative din cadrul Halliburton.

Despre câţi bani vorbim

Efervescenţa din zona Dobrogei duce natural către întrebarea: câte investiţii vor fi atrase în această regiune? Doar proiectele eoliene de 6.500 MW care au acum contractele de racordare la reţea ar presupune investiţii de 10 miliarde de euro. Marea Neagră ar putea atrage la rândul ei peste 10 miliarde de dolari (7,6 miliarde euro). Construcţia celor două reactoare de la Cernavodă este evaluată la 4 miliarde de euro, iar pentru gazele de şist există doar date privind perioada de explorare unde Chevron este obligat la investiţii minime de 65 de milioane de dolari (49,3 milioane euro).

"Analiza trebuie făcută pe tipuri de surse energetice: energie electrică, respectiv hidrocarburi. Din punctul de vedere al locurilor de muncă, impactul energiilor regenerabile (eoliene, fotovoltaice) nu va fi semnificativ, întru-cât activitatea de mentenanţă se va concentra probabil în câteva firme ce vor lucra în mod eficient şi nu vor avea mai mult de câteva sute de angajaţi. Investiţiile sunt semnificative ca valoare, dar nu se fac cu resurse locale, întrucât peste 80% din valoare revine producătorilor de echipamente care nu sunt situaţi în Dobrogea, iar activitatea de montaj şi testare se face cu specialişti din alte părţi", explică Alexandru Lupea, reprezentantul PwC România. Potrivit acestuia, partea de hidrocarburi ar putea fi mult mai consistentă în ceea ce priveşte crearea de locuri de muncă.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
parcuri eoliene,
petrol,
energie
/cover-story/de-ce-este-dobrogea-viitorul-pol-energetic-al-romaniei-9576539
9576539
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.