De ce este Dobrogea viitorul pol energetic al României

Autor: Roxana Petrescu Postat la 29 aprilie 2012 340 afişări

Aproape 130 de parcuri eoliene în valoare de 10 miliarde de euro vor să pornească elicele în această regiune care are cea mai bună briză din ţară. Printre ele ar putea răsări încă două reactoare nucleare. Exxonmobil, cea mai mare corporaţie petrolieră din lume, şi ruşii de la lukoil răscolesc adâncurile sărate ale mării în căutarea de aur negru. Gazele de şist sunt tot aici. Tehnologie de ultimă oră şi bugete care depăşesc toată valoarea pieţei de energie la un loc se bat pentru a avea un loc în regiunea ce ar putea deveni noul pol energetic al României.

La Cernavodă funcţionează deja două reactoare nucleare care anual acoperă circa 20% din necesarul de consum al României, adică unul din cinci becuri este aprins din Dobrogea. În plan mai este realizarea a încă două unităţi, proiect de 4 miliarde de euro, despre care reprezentanţii Ministerului Economiei au declarat că este strategic şi că statul ar trebui să se gândească la cum poate face acest proiect chiar şi cu mai puţini investitori străini, după eşecul precedentei încer-cări de a realiza cele două reactoare alături de cei mai importanţi investitori în energie din România. Pe lângă cele două reactoare de la Cernavodă, datele Transelectrica arată că în acest moment 11 parcuri eoliene cu o capacitate de circa 1.000 MW dau energie în sistem, toate fiind amplasate în Dobrogea. Alături de ele, tot datele Transelectrica arată că în total circa 130 de parcuri eoliene cu o capacitate de circa 6.500 MW, care ar presupune investiţii de circa 10 miliarde de euro şi peste 10.000 de locuri de muncă, au contractele de racordare la reţea. Pe lângă ele, ruşii de la Vimetco, proprietarii Alro, au anunţat o investiţie de 276 de milioane de euro într-o centrală de 250 MW în Tulcea. Întrebarea care se ridică este cine consumă atâta energie şi cum va ajunge ea în restul ţării sau în alte părţi?

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
parcuri eoliene,
petrol,
energie
/cover-story/de-ce-este-dobrogea-viitorul-pol-energetic-al-romaniei-9576539
9576539
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.