De ce este Dobrogea viitorul pol energetic al României

Autor: Roxana Petrescu Postat la 29 aprilie 2012 340 afişări

Aproape 130 de parcuri eoliene în valoare de 10 miliarde de euro vor să pornească elicele în această regiune care are cea mai bună briză din ţară. Printre ele ar putea răsări încă două reactoare nucleare. Exxonmobil, cea mai mare corporaţie petrolieră din lume, şi ruşii de la lukoil răscolesc adâncurile sărate ale mării în căutarea de aur negru. Gazele de şist sunt tot aici. Tehnologie de ultimă oră şi bugete care depăşesc toată valoarea pieţei de energie la un loc se bat pentru a avea un loc în regiunea ce ar putea deveni noul pol energetic al României.

Optimismul din adâncuri

Dincolo de energie electrică însă, partea de petrol şi gaze a oferit de la începutul acestui an o serie întreagă de veşti bune care vorbesc despre potenţialul Dobrogei. OMV Petrom şi gigantul petrolier ExxonMobil au anunţat că au descoperit în adâncurile Mării Negre o acumulare de gaze de până la 84 de miliarde de metri cubi, echivalentul consumului de gaze pe 6 ani al României. Vestea mai puţin bună este că deocamdată nu se ştie dacă acest zăcămănt poate fi exploatat din punct de vedere comercial şi, chiar dacă poate fi valorificat, acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de zece ani, după investiţii de circa 10 miliarde de dolari.

În ceea ce priveşte potenţialul de gaze de şist, informaţiile şi certitudinile sunt şi mai puţine, dar este sigur că gigantul american Chevron a pus ochii pe trei perimetre de la malul mării unde intenţionează să demareze lucrări de explorare: Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), programul minim de investiţii asumat de Chevron este de peste 80 de milioane de dolari, bani în care intră studiile de seismică, prin care se face practic o radiografie a subsolurilor în vederea identificării potenţialelor zăcăminte de hidrocarburi, dar şi forarea a opt sonde de explorare.

"Acordurile încheiate pentru cele trei perimetre din zona Dobrogei prevăd o perioadă de explorare de şase ani. În funcţie de rezultatele pe care le vom obţine în această perioadă, vom vedea dacă vom cere intrarea în etapa de dezvoltare, ceea ce ar însemna încă 25 de ani", spune Thomas Holst, country manager al Chevron pentru România. Cele trei perimetre, care au o suprafaţă totală de 300.000 de hectare, au fost câştigate de americani în vara anului 2010, în urma unei ample runde de licitaţii organizate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).

"Noi vrem să lucrăm îndeaproape cu autorităţile române. Pentru România, care importă circa 30% din necesarul de consum de gaze naturale din Rusia, dezvoltarea unei surse alternative de alimentare poate fi o poveste de succes. Gazele de şist reprezintă o sursă de energie curată, pot contribui la securitatea energetică, creează slujbe şi generează investiţii. Întrebarea reală este dacă oamenii sprijină acest tip de gaze. Dacă interzici de la bun început, înseamnă că eşti împotriva ei şi că ai o alternativă mai bună. Dar vedem în ţări precum Bulgaria, care iniţial au spus nu, că parlamentul analizează din nou această posibilitate. La fel se întâmplă şi în Franţa", mai spune reprezentantul Chevron.

Decizia Chevron de a intra în România pe segmentul de gaze de şist se înscrie într-un plan mai amplu al americanilor. Astfel, ei cred că cele patru perimetre pe care le au în sud-estul Poloniei, ţara europeană cotată cu cel mai mare potenţial pe segmentul gazelor de şist, nord-estul şi sud-estul României, dar şi în nord-estul Bulgariei împart aceeaşi structură geologică.

"Credem că în aceste zone există formaţiuni de gaze de şist şi toate au o structură geologică similară. Suntem în fază incipientă în Polonia, dar suntem optimişti. Acum însă nu avem estimări privind potenţialul de gaze de şist. Credem însă că este potenţial pentru producţia acestei resurse curate", a mai spus reprezentantul Chevron.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
parcuri eoliene,
petrol,
energie
/cover-story/de-ce-este-dobrogea-viitorul-pol-energetic-al-romaniei-9576539
9576539
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.