De ce este Dobrogea viitorul pol energetic al României

Autor: Roxana Petrescu Postat la 29 aprilie 2012 340 afişări

Aproape 130 de parcuri eoliene în valoare de 10 miliarde de euro vor să pornească elicele în această regiune care are cea mai bună briză din ţară. Printre ele ar putea răsări încă două reactoare nucleare. Exxonmobil, cea mai mare corporaţie petrolieră din lume, şi ruşii de la lukoil răscolesc adâncurile sărate ale mării în căutarea de aur negru. Gazele de şist sunt tot aici. Tehnologie de ultimă oră şi bugete care depăşesc toată valoarea pieţei de energie la un loc se bat pentru a avea un loc în regiunea ce ar putea deveni noul pol energetic al României.

Români, treceţi Dunărea!

"Dobrogea are o mare problemă şi aici vorbim de infrastructură. La nord nu ai cum să duci această energie pentru că este Ucraina şi este deja un alt sistem. În Turcia nu ai cum s-o duci pentru că nu există legătură. La sud nu merge. În acest caz, din Dobrogea ar trebui să retrimiţi această energie în ţară, dar acum sunt doar două puncte, Isaccea şi Cernavodă, ceea ce înseamnă congestii de reţea. Chiar şi acum sunt probleme. Dacă nu facem linii, nu avem nicio şansă", spune clar Valeriu Binig, director de servicii financiare energie şi resurse din cadrul Deloitte România.

Transelectrica a spus la rândul ei în repetate rânduri că mai mult de 3.000 MW în parcuri eoliene nu au loc, dar asta nu a domolit în niciun fel apetitul investitorilor. Problema este că investiţiile despre care vorbeşte Binig sunt de fapt linii de transport peste Dunăre, lucru deloc simplu de făcut. În plus, la toate aceste investiţii noi se adaugă lucrări de întărire a sistemului care ar costa circa 500 de milioane de euro, bani la fel de greu de obţinut. "Om avea noi potenţial, dar nu putem să trecem Dunărea. O alternativă ar fi să aducem un mare consumator în Dobrogea, aşa cum a fost cazul Voestalpine, care până la urmă nu a mai venit în România (austriecii de la Voestalpine doreau în 2008 să realizeze o investiţie de 5 miliarde de euro în România într-un combinat siderurgic la Agigea, dar planurile au picat în 2010 - n. red.)", mai spune Binig. Problema este că atragerea unui consumator de o asemenea anvergură, mai ales ţinând cont de contextul internaţional şi economic de acum, dar şi de istoria capitalismului de 20 de ani a României în care străinii au venit în mare parte pentru privatizări şi nu pentru investiţii de la zero, s-ar putea dovedi un fel de misiune imposibilă.

Astfel, în calea Dobrogei şi a investiţiilor semnificative despre care se vorbeşte în zonă intervin două obstacole majore: infrastructura energetică şi lipsa unui consumator major.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
parcuri eoliene,
petrol,
energie
/cover-story/de-ce-este-dobrogea-viitorul-pol-energetic-al-romaniei-9576539
9576539
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.