Cum te invata consultantii sa platesti impozite mai mici

Postat la 29 septembrie 2009 139 afişări

In urma cu cativa ani, companiile multinationale cu prezente locale si cele cateva mari afaceri ridicate de antreprenorii romani erau singurii clienti ai firmelor de consultanta, iar zicala ca nimeni nu-i profet in tara lui se potrivea perfect in peisajul economic romanesc. Cum si de ce-a ajuns intre timp antreprenorul roman sa bata la usa consultantului de business?

Atata vreme cat accesul la finantare e limitat, un director financiar trebuie sa administreze cu precadere fluxul de numerar al firmei, sa gaseasca solutii de colectare a creantelor, de administrare a unor stocuri, de valorificare rapida a produselor, de plata la termen a taxelor, pentru a evita penalitati mai mari decat dobanzile bancare. "Ne-au fost solicitate cu precadere solutii care sa imbunatateasca indicatorii de lichiditate, retinerea disponibilului de numerar in societate si finantarea eficienta a operatiunilor", exemplifica Rodica Segarceanu de la Deloitte.

La capitolul solutii, Tabacu numeste simplificarea platii TVA in interiorul unui grup de firme, restructurarea afacerii asa incat cheltuielile cu flota de autovehicule sa devina deductibile fiscal (leasingul e o varianta), cesiunea creantelor fiscale ca metoda de deblocare a rambursarii TVA sau optimizarea taxelor locale prin reevaluarea regulata a cladirilor. Gestionarea costurilor fiscale nu mai este doar una de conformitate cu obligatiile fiscale, ci si una de asigurare a supravietuirii afacerii.

Holdingurile, de pilda, au devenit necesare din acelasi motiv pentru care creste cererea pentru consultanta in general: afacerile s-au maturizat si costurile au devenit esentiale pentru toata lumea. "Oamenii de afaceri romani au ajuns la un nivel la care isi pun problema depasirii granitelor nationale fie pentru a penetra noi piete, fie pentru atragerea investitorilor strategici care sa-i ajute sa-si duca afacerea la un nivel superior", spune Simion. Iar atunci cand in tara nu exista o legislatie adecvata pentru noile dimensiuni ale afacerilor, antreprenorii opteaza pentru jurisdictiile fiscale avansate, care sunt si mai stabile si predictibile.

Dar despre ce economii de taxe vorbim? Daca am compara cota de impozit pe profit oficiala din Cipru cu cea din Romania, am vedea ca este ceva mai mica (10%, fata de 16% la noi), dar in cazul companiilor de tip holding situatia se schimba, fiindca in Cipru sunt neimpozabile veniturile obtinute in afara statului respectiv (offshore). "Intr-o economie de piata, capitalurile nu pot fi retinute in tara decat in conditii de competitivitate economica. Asa cum ne place sa avem investitii straine, la fel trebuie sa acceptam ca acest capital are dreptul sa plece sau sa fie remunerat prin dividende", comenteaza Duca. Din perspectiva statului toman, conchide consultantul, uti-li-tatea holdingurilor romanesti ar trebui analizata dupa dictonul "mai bine cate putin de la mai multi decat mai mult de la putini".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cum-te-invata-consultantii-sa-platesti-impozite-mai-mici-4940996
4940996
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.