Cum te invata consultantii sa platesti impozite mai mici

Postat la 29 septembrie 2009 139 afişări

In urma cu cativa ani, companiile multinationale cu prezente locale si cele cateva mari afaceri ridicate de antreprenorii romani erau singurii clienti ai firmelor de consultanta, iar zicala ca nimeni nu-i profet in tara lui se potrivea perfect in peisajul economic romanesc. Cum si de ce-a ajuns intre timp antreprenorul roman sa bata la usa consultantului de business?

Daca Fiscul isi sporeste atentia intr-o directie, asa cum ar fi astazi preturile de transfer (tranzactiile efectuate intre persoane afiliate trebuie sa fie incheiate dupa principiul valorii de piata - o evaluare subiectiva si interpretabila), cererea de asistenta va creste si ea in acelasi segment. Dovada - toti consultantii fiscali au numit preturile de transfer printre spetele cele mai intalnite azi. Ana-Maria Miron, partener al NNDKP Consultanta Fiscala, constata si ea o tendinta ascendenta in ce priveste nevoia de consultanta fiscala pentru cresterea eficientei operatiunilor obisnuite ale companiilor, mai ales cand vine vorba de dosarele preturilor de transfer: "Scopul clientilor este sa diminueze orice costuri fiscale si sa inteleaga cat mai bine expunerile fiscale existente pentru corectarea deficientelor din trecut".

Milcev spune ca segmentul numit "tax compliance" (asistenta in pregatirea declaratiilor fiscale, a registrelor fiscale s.a.) a devenit mai proeminent odata cu recesiunea economica, si acelasi lucru s-a petrecut si cu problemele legate de TVA - planificare in privinta TVA sau asistenta la rambursare. "Dar toate aceste probleme reflecta si atentia sporita a autoritatilor fiscale pentru imbunatatirea colectarilor la bugetul statului", crede el. "Asa cum si finantele au nevoie de lichiditati, numarul controalelor a crescut si astfel a crescut si consultanta pe care o acordam pe parcursul controalelor fiscale", spune Rodica Segarceanu. Cu alte cuvinte, inmultirea si inasprirea controalelor au condus indirect la cresterea cererii pentru consultanta. "Sistemul nostru fiscal este foarte interpretabil, iar penalitatile sunt mai degraba pedepse fiscale", spune partenerul de taxe al Deloitte despre penalitatile la intarzieri, de 0,1% pe zi (36% pe an), pe care le practica fiscul romanesc.

Pana acum cativa ani, companiile romanesti apelau la consultanta fiscala numai atunci cand erau in situatii fara iesire, spune Emilian Duca. "Consultanta este inca vazuta ca un lux, iar aici trebuie sa recunoastem ca vina nu este doar a companiilor", crede partenerul de taxe din BDO. Firul rosu, pe care il urmaresc toti clientii, este unul si acelasi: reducerea costurilor fiscale, indiferent daca acestea se refera la impozitele companiei sau la cele retinute pentru salariati. "Cred ca in contextul actual firmele nu isi mai permit luxul de a lasa la voia intamplarii problemele de fiscalitate", spune Ana-Maria Miron - pentru ca e mai bine sa preintampini decat sa repari.

Ionut Simion are o explicatie simpla pentru cresterea externalizarii problemelor fiscale, ce tine de atentia sporita pe care oamenii de afaceri o acorda astazi costurilor. "Cum taxele si impozitele nu sunt nimic altceva decat costuri ale derularii afacerilor, era inevitabil ca antreprenorii sa nu-si plece atentia si asupra gestionarii imediate a acestor cheltuieli", afirma el. Sau, dupa Rodica Segarceanu, in contextul actual companiile au doua solutii: fie gospodaresc mai bine ce au, fie cauta solutii noi. Iar dintre cele doua variante, prima este la indemana oricui. Deci e normal ca problema rambursarii de TVA sa fie in capul listei clientilor, pentru ca, potrivit lui Alex Tabacu, a existat un real blocaj in acest domeniu "si importante resurse financiare ale companiilor au fost inaccesibile".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cum-te-invata-consultantii-sa-platesti-impozite-mai-mici-4940996
4940996
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.