Cum te invata consultantii sa platesti impozite mai mici

Postat la 29 septembrie 2009 139 afişări

In urma cu cativa ani, companiile multinationale cu prezente locale si cele cateva mari afaceri ridicate de antreprenorii romani erau singurii clienti ai firmelor de consultanta, iar zicala ca nimeni nu-i profet in tara lui se potrivea perfect in peisajul economic romanesc. Cum si de ce-a ajuns intre timp antreprenorul roman sa bata la usa consultantului de business?

Daca vorbesti cu consultantii pe probleme fiscale, problema holdingului, mai exact a legislatiei holdingului in Romania (care nu exista), este in capul listei de prioritati a fiecaruia. Datele preliminare ale unui studiu Deloitte indica faptul ca si antreprenorii numesc legea holdingului printre solutiile urgente de imbunatatire a mediului fiscal local.

Un holding separa practic forma juridica de cea comerciala, rezultand astfel o serie de companii care vand si cumpara sub o umbrela corporatista ce se ocupa de finantare, management si proprietati, explica Rodica Segarceanu, partener in domeniul taxelor in cadrul Deloitte. Scopul unei astfel de structuri este sa detina actiunile altor companii, nu unul comercial. La noi, maturizarea mediului de afaceri a luat-o inaintea legilor: avem structura de holding si avem si holdingurile, unele deja foarte cunoscute, ca Ana Holding, controlat de George Copos, dar nu avem legea holdingului. Nu avem niciun avantaj dintre cele pe care le au alte state si despre care vom vorbi mai jos.

In principiu, spune Radu Georgescu, orice tara care recunoaste notiunea de holding - iar in Europa majoritatea tarilor recunosc aceasta structura - este o destinatie potrivita pentru antreprenorii romani care vor sa-si grupeze toate investitiile sub aceeasi umbrela. Iar Ciprul a fost mai aproape decat alte tari. "Nu se pune in niciun fel problema unui offshore, paradis fiscal. Am preferat sa platesc taxe anuale pentru intretinerea si functionarea firmei (inclusiv contabilitate) de 20.000 de euro, in loc de 40.000 de euro, cat erau in Marea Britanie, spre exemplu", explica antreprenorul. Spune ca ar fi preferat sa-si faca holdingul in Romania, daca am fi avut legislatia potrivita. "Companiile din holding sunt in continuare firme romanesti, platitoare de taxe si impozite, iar eu sunt in continuare cetatean roman, platitor de taxe si impozite. Deci, diferenta foarte mare nu e", sustine Georgescu. Cele trei firme din Concentric Limited, holdingul lui inregistrat in Cipru - Gecad Net, ePayment Avangate si Axigen - platesc statului roman impozit pe profit, iar antreprenorul plateste impozit pe dividende. Diferenta este ca nu mai plateste taxe pe profitul inregistrat de holding, care, desi nu produce nimic, consolideaza rezultatele firmelor detinute.

Daca ar fi inregistrat aceasta structura in Romania, ar fi platit si aceasta cota si ar fi rezultat o dubla impozitare. Or, evitarea dublei impuneri si transferul mai facil al resurselor (in special al celor financiare) intre societati afiliate sunt doua dintre principalele motive pentru care actionarii aleg sa-si controleze afacerile in strainatate, spune Ada Palea, senior tax manager al KPMG.

Structura de holding nu schimba mult interactiunea dintre companii, dar urmareste sa asigure o folosire cat mai eficienta a resurselor unei firme pentru alta din cadrul grupului. Asta a urmarit si Georgescu: "Aveam nevoie sa eficientizez operatiunile grupului, insa Concentric Limited nu inseamna ca fug de taxe si impozite, ci doar ca voi evita sa platesc in plus niste impozite doar pentru ca statul roman nu recunoaste companiile de tip holding". In plus, un holding implica niste costuri, avand noima doar atunci cand companiile sunt suficient de mature sau suficient de multe pentru a fi grupate - macar trei firme, din care cel putin una sa fie profitabila, explica actionarul Concentric Ltd.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cum-te-invata-consultantii-sa-platesti-impozite-mai-mici-4940996
4940996
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.