Cum te invata consultantii sa platesti impozite mai mici

Postat la 29 septembrie 2009 139 afişări

In urma cu cativa ani, companiile multinationale cu prezente locale si cele cateva mari afaceri ridicate de antreprenorii romani erau singurii clienti ai firmelor de consultanta, iar zicala ca nimeni nu-i profet in tara lui se potrivea perfect in peisajul economic romanesc. Cum si de ce-a ajuns intre timp antreprenorul roman sa bata la usa consultantului de business?

O astfel de structura permite economii si prin centralizarea si eficientizarea unor functii de suport, cum sunt IT-ul si logistica, care altfel s-ar duplica la nivelul fiecarei entitati, spune Ionut Simion, partener pe consultanta fiscala la PriceWaterhouseCoopers, cel care i-a acordat asistenta lui Radu Georgescu pentru inregistrarea afacerii in Cipru. De asemenea, holdingul faciliteaza finantarea in cadrul grupului si ieftineste finantarea din surse atrase. Unitatea specializata in finantare redirectioneaza lichiditatile grupului spre nevoile urgente, iar un imprumut este mult mai ieftin cand poate fi garantat cu activele si rezultatele financiare ale unui intreg grup. Toate aceste avantaje atrag dupa sine altele, spune Simion, la fel de importante: atragerea mai usoara a investitorilor strategici interesati de regiunea sau pietele pe care grupul deja opereaza sau restructurarea mai facila a afacerilor prin exitul rapid din activitatile considerate non-core (in afara obiectivului principal de activitate).

Saptamana trecuta, Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comert si Mediu de Afaceri (MIMMCMA) a lansat spre dezbatere publica proiectul de lege pentru stabilirea regimului juridic si fiscal al holdingului. E o discutie pe care multe firme de consultanta au cerut-o si o asteapta de mult timp. Proiectul propune ca grupul de firme sa fie tratat (d.p.d.v fiscal) ca o entitate economica unica cu activitatea integrata, si astfel impozitul pe profit sa fie aplicat pe rezultatele financiare consolidate, si nu pe fiecare firma in parte, asa cum se intampla azi. Impozitul pe profit va fi platit de firmele grupului in cote stabilite de holding prin raportare la rezultatul financiar al fiecareia; tranzactiile realizate intre firmele aceluiasi grup vor fi scutite de plata TVA, iar TVA va putea fi compensata intre firmele care au de platit, respectiv de recuperat TVA. "Prin legea holdingului speram sa aducem in tara capitalul romanesc care s-a dus in off-shore-uri si sa oferim solutii celor peste 100 de grupuri de firme ce s-ar putea trasforma in holdinguri romanesti", declara Constantin Nita, ministrul pentru IMM-uri.

Multi sunt insa antreprenorii care nu numai ca nu au nevoie de un holding, dar in general nu considera serviciile de consultanta de business o necesitate, ci un lux pe care nu si-l permit. "Nu am apelat niciodata la consultanta fiscala sau financiara. Stiu ca exista astfel de servicii, dar nu am apelat niciodata la o companie de profil, deoarece economia care mi-ar fi fost adusa ar fi fost mai mica decat costurile serviciilor de consultanta", spune Gabriel Stan, actionarul majoritar al grupului de firme Gabi's Pappa Reale, cu activitati in sectorul de distributie si dezvoltator imobiliar.

Alti antreprenori isi dau seama ca luxul s-a trasformat in necesitate atunci cand incep sa discute de restructurarea afacerilor. Un caz ar fi Dan Ostahie, omul de afaceri din spatele lantului de retail de electronice, electrocasnice si IT Altex. Dupa ce a coordonat de unul singur expansiunea companiei, anul acesta a decis sa lase restructurarea si redresarea afacerii pe mana consultantilor de la Roland Berger. Dupa reconfigurarea retelei de magazine, prin relocari, inchiderea magazinelor neprofitabile, redimensionarea spatiilor de vanzare si a birourilor, spatiul ocupat fiind redus la jumatate, in Altex s-a trecut la restructurarea financiara. "Piata romaneasca este in stadiul de pionierat din punctul acesta de vedere, dat fiind ca nu cred sa existe vreo companie care are pe masa un proiect complet de restructurare financiara deja aplicat", afirma Ostahie.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cum-te-invata-consultantii-sa-platesti-impozite-mai-mici-4940996
4940996
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.