Cum se fac bani din gunoi (VIDEO)

Postat la 09 august 2010 7412 afişări

O afacere cu o materie prima care nu se termina niciodata este soluţia cea mai buna in vremuri dificile.Ca sa afle cum si mai ales cat se castiga din gunoi, BUSINESS Magazin a mers la poarta celor mai mari reciclatori ai Romaniei.

"Suntem in preajma celor care ard becuri", glumeste intr-o discutie cu BUSINESS Magazin, Roxana Sunica, director de marketing al Recolamp, singura asociatie specializata in gestionarea deseurilor din surse de lumina, amintind astfel de un alt capitol la care Romania are de indeplinit obligatiile legale privind reciclarea deseurilor - sursele de iluminat. Sau, asa cum sunt ele denumite stiintific DEEE-uri, adica deseuri de echipamente electrice si electronice.

In prezent se colecteaza mai putin de un kilogram de deseuri electrice si electronice, fata de patru kilograme, cat ar trebui colectat, potrivit lui Raul Pop, director general al Recolamp. "Autoritatea publica nu a platit nicio amenda catre Garda de Mediu pentru ca nu a facut infrastructura pentru colectare. Rezultatele reciclarii din acest sector reprezinta exact peisajul Romaniei in care traim", spune Pop. El afirma ca ONG-ul pe care il conduce a amenajat puncte de colectare in apropierea marilor generatori de astfel de deseuri, respectiv fabrici sau companii de mari dimensiuni si odata colectate, deseurile pleaca inspre Targu- Mures, la Ro Ecologic, singurul reciclator de becuri din tara, unde sunt reciclate manual, adica, asa cum spune Roxana Sunica, "se inteapa becul fara ca sticla sa atinga filamentul din mercur si fluor, iar partea metalica a duliei se recicleaza si ea, in timp ce partea toxica se ingroapa in spatii special amenajate". "Cat timp se face dupa toate normele, reciclarea este o afacere profitabila", marturiseste Cristian Dragomir, directorul general al Ro Ecologic, companie care a reciclat circa 80 de tone de becuri in 2009 si care va ajunge la 200 de tone in acest an.

Reciclarea nu e o afacere rea nici pentru Rombat, cel mai mare producator roman de baterii pentru automobile, care a reciclat anul trecut circa 15.000 de tone de acumulatori auto (adica 300.000 de bucati), de pe urma carora a obtinut circa 8.000 de tone de plumb.

"In acest moment autoritatile ne obliga sa reciclam 90% din cantitatile introduse in piata, insa spre deosebire de alte piete, cea a bateriilor este competitiva. Reciclarea nu produce costuri, ci, dimpotriva, duce si la obtinerea de venituri", declara directorul general al Rombat, Ioan Repede. Din cei 680 de angajati ai companiei, 90 lucreaza la fabrica de reciclare a deseurilor de la Copsa Mica, unde ar putea mari capacitatea de reciclare pana la 20.000 de tone de plumb.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bani,
gunoi,
reciclatori,
criza
/cover-story/cum-se-fac-bani-din-gunoi-video-6794331
6794331
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.