Cum se fac bani din gunoi (VIDEO)

Postat la 09 august 2010 7412 afişări

O afacere cu o materie prima care nu se termina niciodata este soluţia cea mai buna in vremuri dificile.Ca sa afle cum si mai ales cat se castiga din gunoi, BUSINESS Magazin a mers la poarta celor mai mari reciclatori ai Romaniei.

La fel ca si in cazul fabricilor de la Buzau si Iasi despre care am vorbit mai sus si cea de la Caracal lucreaza aproape in totalitate pentru export, deoarece, asa cum spun sotii Stancescu, producatorii romani sunt foarte sceptici "In Romania avem un consumator needucat, ignorant si usor influentabil, iar faptul ca s-ar raspandi ideea ca un anume suc e ambalat in gunoi ar fi o grea lovitura de marketing pentru un producator. Chiar daca e vorba de un proces de reciclare foarte strict, care presupune respectarea unor norme foarte stricte. De ce credeti ca francezii de la Evian folosesc la nivel international in proportie foarte mare R-PET si, mai ales, cum credeti ca i-am convins pe italienii de la San Benedetto sa foloseasca R-PET de la noi (unul dintre cei mai mari producatori italieni de apa minerala - n. red.)?", afirma Alina Stancescu in timp ce ne prezinta intregul flux de productie care incepe cu baloti uriasi de sticle PET urat mirositoare, care sunt sortate, spalate si transformate ulterior in fulgi si apoi granule de R-PET.

Motivul pentru care sotii Stancescu sunt atat de incantati de contractul cu grupul italian San Benedetto este reprezentat, dupa cum recunosc cu sinceritate cei doi soti, de faptul ca italienii, la fel ca si ceilalti clienti externi, platesc in avans, ajutand cash-flow-ul companiei, aflata de circa doi ani in fata unei mari dileme: sa se restructureze sau sa intre in faliment.

"Noi am intrat in afacere din intamplare. Eram prieteni cu cei care produceau Schweppes in Romania, care la vremea respectiva, pe la jumatatea anilor '90, aveau nevoie de sticle de PET produse local, intrucat importul era destul de costisitor. Am fost in Polonia, am vazut utilajele de fabricat sticle din plastic si mi s-a parut foarte interesant", isi aminteste Alina, de formatie analist politic. Asadar, dupa ce au cumparat un camion de preforme (recipiente din plastic, asemanatoare unor eprubete, care, supuse unui proces termic, se umfla si devin PET-uri) din Bulgaria si un aparat de suflat sticla, au inceput sa produca PET-uri. Cativa ani mai tarziu afacerea cu sticle s-a dovedit a fi neprofitabila: "Lumea nu mai cumpara sticle. La inceput era foarte bine, aveam marje foarte bune. Acum nu mai sunt la nici un sfert fata de vremea aceea. Nu mai merge bine nici businessul cu preforme, de cel cu sticle nici nu mai vorbesc", explica fondatoarea Esox intrarea companiei in insolventa la inceputul anului trecut, in urma unor datorii de peste 5 milioane de euro, din care 4,5 milioane de euro la banci.

Practic, inceperea productiei de R-PET si banii partenerilor straini au reprezentat salvarea pentru compania olteana, al carui plan de reorganizare a fost aprobat la inceputul acestui an si care prevede plati in fiecare trimestru pentru urmatorii patru ani, prima plata fiind deja facuta in martie. Compania din Caracal ar putea incheia anul cu afaceri de aproape 4 milioane de euro si o marja de profit de circa 20%.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bani,
gunoi,
reciclatori,
criza
/cover-story/cum-se-fac-bani-din-gunoi-video-6794331
6794331
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.