Cum se fac bani din gunoi (VIDEO)

Postat la 09 august 2010 7412 afişări

O afacere cu o materie prima care nu se termina niciodata este soluţia cea mai buna in vremuri dificile.Ca sa afle cum si mai ales cat se castiga din gunoi, BUSINESS Magazin a mers la poarta celor mai mari reciclatori ai Romaniei.

"Marele nostru noroc in aceasta poveste este ca produsul (R-PET - n. red.) e foarte cautat si platile ni se fac in avans. In Europa de Est functioneaza unitati de acelasi fel doar in Lituania si Croatia, iar daca cineva ar vrea acum sa se apuce de un astfel de business are nevoie de cel putin 18 luni pana ii vin utilajele necesare, deoarece sunt doar cativa producatori in lume si sunt asaltati de comenzi", explica Dan Stancescu, in timp ce arata cateva slide-uri potrivit carora in prezent, din consumul total de PET in Europa, de 3,6 milioane de tone pe an, PET-ul reciclat reprezinta 0,2 milioane de tone, valoare de patru ori mai mare decat in urma cu patru-cinci ani, dupa ce tot mai multe guverne din UE si-au dat acceptul pentru ca R-PET sa poata fi folosit pe scara larga de catre producatorii de bunuri de larg consum.

Iar cererea tot mai mare de gunoi, destinata productiei de R-PET, nu poate decat sa o bucure pe Camelia Chirila, eroina de la inceputul articolului, care va profita de pe urma razboiului preturilor pe care companii precum Esox sau Greentech au inceput deja sa il duca si care a facut ca pretul gunoiului sa creasca accelerat. "In aceste zile, piata e a celui care reuseste sa colecteze gunoiul. De la cel care scormoneste in gunoi si poate castiga o mie de lei pe luna si pana la marii colectori, cei care aduna 100-150 de tone de PET pe luna. Tot ce le trebuie pentru a incepe o astfel de afacere este o platforma betonata de 300 mp si o presa de 12.000-15.000 de euro", spune Alina Stancescu.

"Va rugam sa reformulati intrebarile. Este absurd sa ma intrebati daca se fac bani din gunoi", incepe contrariat o discutie cu BUSINESS Magazin Mihai Botez, director general al Vrancart Adjud, cel mai mare reciclator de deseuri cu fibra celulozica din industria de hartie din Romania. Compania recicleaza lunar 8.000 de tone, producand din acestea hartii pentru carton ondulat si igienico-sanitare. "Produsele noastre sunt livrate in special in tara, dar ajung si in afara granitelor. Este vorba despre hartia pentru fabricarea cartonului ondulat, care se livreaza in tari precum Bulgaria, Grecia, Republica Moldova", explica Botez, specificand ca exportul reprezinta mai bine de un sfert din cantitatea totala livrata pe piata.

Daca ar fi sa dea timpul inapoi, directorul Vrancart spune ca s-ar apuca oricand de o astfel de afacere, fiind una cu viitor pe termen lung si cu materie prima disponibila mult timp de acum inainte.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bani,
gunoi,
reciclatori,
criza
/cover-story/cum-se-fac-bani-din-gunoi-video-6794331
6794331
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.