Cum se fac bani din gunoi (VIDEO)

Postat la 09 august 2010 7412 afişări

O afacere cu o materie prima care nu se termina niciodata este soluţia cea mai buna in vremuri dificile.Ca sa afle cum si mai ales cat se castiga din gunoi, BUSINESS Magazin a mers la poarta celor mai mari reciclatori ai Romaniei.

Circa 50.000 de tone de fibra pot fi produse intr-un an la Iasi, potrivit lui Dobrota, in conditiile in care consumul anual de fibra din Uniunea Europeana este estimat la 700.000 de tone, din care doar jumatate din cantitate este fabricat pe continent, restul fiind importuri din Asia.

Numai ca fiind al doilea producator de fibra poliesterica ca marime din Europa, GreenFiber (compania care transforma fulgii de PET-uri reciclate produsi de Greentech in fibra) s-a confruntat cu o mare problema: nu gasea in tara suficienta materie prima, pentru ca nici furnizorul sau principal - Greentech - nu strangea atat de multe PET-uri din tara.

"Cea mai la indemana solutie a fost sa importam gunoi. Oricine aude acest lucru pare amuzat, dar sa stiti ca noi importam gunoi din Grecia, Bulgaria sau Serbia", explica Dobrota, care incepe sa faca o serie de calcule pe hartie pentru a dovedi ca o astfel de solutie este viabila din punct de vedere economic. Produsa din materie prima din import si de pe piata romaneasca deopotriva, fibra a insemnat anul trecut, potrivit lui Dobrota, afaceri de 38 de milioane de euro, fiind destinata in proportie de 90% exportului.

Iar daca adunam la activitatile de reciclare PET si pe cele cu reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), derulate printr-o alta companie infiintata la Buzau - GreenWeee, atunci afacerile intregului grup ar trebui sa ajunga anul acesta la 50 de milioane de euro. Valoarea ar putea creste accelerat in anii ce vor urma, deoarece, asa cum spune Dobrota, planurile grupului iau in calcul si acoperirea altor domenii de reciclare, precum ulei, baterii auto si lampi de iluminat."Exista pasiune si fac treaba asta cu placere. Nu ma imaginez in alt domeniu.

In reciclare poti investi ca in orice alta afacere, daca te concentrezi putin in ceea ce faci. La prima vedere pare foarte simplu sa faci bani, dar nu e chiar asa. Trebuie sa bagi mana in deseuri. Nu poti sa stai doar la birou. In plus, mai miroase", povesteste amuzat Dobrota.

Fibra nu este sigura modalitate in care gunoiul procesat in Romania ajunge la export. O alta companie specializata in reciclarea PET-urilor, Esox Caracal, este printre putinele din Europa care poate produce R-PET, adica un fel de PET ecologic, un produs tot mai des folosit de gigantii din domeniul bunurilor de larg consum pentru un singur motiv - e mai ieftin cu 15-20% fata de materialul virgin utilizat la realizarea sticlelor de PET.

"Va dati seama ca pretul unei sticle PET scade astfel de la 7-8 eurocenti la circa sase?", spune plin de entuziasm Daniel Stancescu, cel care alaturi de sotia sa, Alina, controleaza compania Esox Caracal.

Poate ca pentru cei mai multi dintre noi o astfel de reducere a costurilor nu pare foarte mult, dar pentru un producator de sucuri sau apa minerala se poate traduce in cresteri ale marjelor de profit de milioane de euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bani,
gunoi,
reciclatori,
criza
/cover-story/cum-se-fac-bani-din-gunoi-video-6794331
6794331
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.