Cum a ajuns smartphone-ul un asistent de care omul nu se desparte şi în ce fel a schimbat societatea

Autor: Florin Casota Postat la 18 ianuarie 2016 2177 afişări

În mai puţin de un deceniu, telefonul inteligent a revoluţionat modul cum oamenii lucrează, comunică şi se distrează. Ce relaţie au românii cu smartphone-ul şi ce urmează în acceptarea şi dezvoltarea celui mai folosit gadget din lume?

Dincolo de producţia telefoanelor inteligente, industria care s-a dezvoltat cel mai mult pe orizontală este cea a creatorilor de aplicaţii. Piaţa globală a aplicaţiilor a atins 25 de miliarde de dolari în 2015, potrivit raportului „World Mobile Applications Market, publicat de către Markets and Markets. Pare greu de crezut, dar aplicaţiile economisesc timp, chiar 88 de minute pe zi sau 22 de zile pe an, potrivit unui studiu realizat de Harris Interactive, companie de cercetare şi marketing. Prin intermediul unui smartphone verificăm e-mailurile (personale sau de muncă), stabilim întâlniri, luăm notiţe sau trimitem mesaje etc. Totul într-un singur loc. Aşa că este firesc să economisim timp, dar asta nu înseamnă şi că devenim mai productivi.

Viaţa utilizatorului de smartphone este complet diferită faţă de viaţa oamenilor din urmă cu 15 ani. Verificăm instant telefonul doar pentru că ni s-a părut că vibrează sau că s-a aprins o luminiţă. Nu de puţine ori mi s-a întâmplat să stau la birou în faţa calculatorului cu pagina de Facebook în faţă, dar să-mi ridic telefonul de pe masă şi, instinctiv, să apăs pe butonul albastru prin care ajung din nou pe reţeaua de socializare. Ruşinos, însă un exemplu pertinent pentru modul cum mi-a influenţat comportamentul. Mi-a intrat în obişnuinţă să-l am tot timpul în buzunarul stâng şi să-l folosesc de fiecare dată când am răgaz o perioadă de timp. 

Potrivit Lookout Mobile Mindset, companie de securitate cibernetică, 60% dintre utilizatori nu stau mai mult de o oră departe de telefon, 54% îşi verifică terminalele mobile înainte de culcare, dimineaţa şi chiar în timpul nopţii, iar pentru utilizatorii cu vârstele cuprinse între 18 şi 34 de ani acest procentaj sare la 74%.

Însă această conectivitate constantă nu poate fi doar benefică, potrivit studiului Pew Research „Couples, the Internet and Social Media“: ataşamentul faţă de smartphone poate crea fricţiune într-o relaţie, când unul dintre parteneri se simte ignorat în favoarea ecranului telefonului mobil. În acest sens, 25% dintre respondenţii căsătoriţi sau cu un partener au spus că telefonul mobil îi distrage pe parteneri. Iar când vine vorba de tineri (18-29), peste 40% se simt ignoraţi. „Telefoanele mobile apropie oamenii îndepărtaţi şi îi izolează pe cei de aproape. Într-un fel le oferă celor dintâi mai multă atenţie, compensând faptul că proximitatea nu le-ar permite mai nimic. Cred că izolează mai mult de cei apropiaţi, amânând interacţiunea cu ei pentru un etern „mai încolo“. Din fericire, „mai încolo“ nu ajunge să fie „niciodată“ decât în cazuri excepţionale“,  afirmă Boteşteanu.

Dacă într-o relaţie telefonul poate fi văzut ca o distragere, pentru cei singuri telefonul mobil poate facilita dating-ul prin intemediul numeroaselor aplicaţii de acest gen (pentru relaţii amoroase sau de prietenie). Teoretic, este mai uşor şi mai la îndemână să întâlneşti pe cineva în prezent decât acum 15-20 de ani, când modalităţile de a cunoaşte pe cineva erau limitate  (fie la petreceri sau la locul de muncă, fie prin intermediul prietenilor). Potrivit unui studiu realizat de psihologul John Caioppo, profesor în cadrul universităţii din Chicago, între 2005 şi 2012, 34,95% dintre americani şi-au întâlnit partenerii online, 14% la locul de muncă şi doar 12,4% prin intermediul prietenilor.

SĂNĂTATEA

Nu putem vorbi despre telefoanele inteligente fără să aducem în discuţie efectele asupra sănătăţii utilizatorilor, fie ele pozitive sau negative. Există numeroase aplicaţii care monitorizează sănătatea utilizatorului, îi numără paşii, caloriile consumate, îi iau temperatura şi îi aduc aminte să bea apă. Sesame Enable a dezvoltat un smartphone pentru persoanele cu dezabilităţi care poate fi controlat prin comenzi vocale şi prin mişcarea capului. În plus, telefonul poate deveni un ajutor pentru cei nevăzători, prin intermediul unor aplicaţii precum Google Talk Back, cu ajutorul căruia persoanele nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere pot interacţiona cu dispozitivele. Cel mai probabil în viitor aceste computere de buzunar vor fi capabile să detecteze anomalii în activitatea inimii şi vor salva vieţi. Prin intermediul telefonului un utilizator poate căuta informaţii despre un medicament anume sau o alternativă de tratare a unei boli, aici apărând pericolul accesului la informaţii confuze, care nu ajută bolnavul, ci îl sperie.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cum-a-ajuns-smartphone-ul-un-asistent-de-care-omul-nu-se-desparte-si-in-ce-fel-a-schimbat-societatea-14966732
14966732
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.