Copii fără copilărie: când începe suprasolicitarea celor mici?

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 19 iunie 2017 3970 afişări

Părinţii din ziua de azi sunt bombardaţi de o uriaşă varietate de activităţi extracurriculare - sporturi, cursuri de artă, limbi străine - astfel încât e de aşteptat să se găsească ceva pentru orice copil.

Alături de Laura Mogoş, trainer certificat şi specialist în consiliere vocaţională, Sorin Faur a pus bazele Mentalio, primul program de antrenament şi dezvoltare cognitivă din România, prin care cei doi îşi propun să ajute tinerii să îşi activeze şi să îşi folosească la un nivel superior abilităţile mentale şi de învăţare eficientă. „Sub logo-ul Educaţie pentru Performanţă, organizăm cursuri cu subiecte de actualitate care credem că trebuie să complementeze obligatoriu programa şcolară, precum: învăţare accelerată (cum să înveţi eficient), citire rapidă (absolut necesar pentru elevi), dezvoltarea memoriei (curs unic în România, realizat după cartea «Arta memoriei», unul dintre primele manuale despre tehnici de memorare din România (participanţii au ocazia să lucreze direct cu autorul cărţii), dezvoltarea inteligenţei (cum să îţi activezi potenţialul cognitiv), managementul timpului (astăzi copiii au ajuns la fel de ocupaţi, dacă nu mai ocupaţi ca adulţii) şi public speaking (curs tot mai necesar într-o lume bazată pe comunicare).” Ei se adresează cu precădere elevilor de clasele V-XII, pe grupe de vârstă, şi lucrează numai în grupe mici (12-15 copii) pentru a avea posibilitatea de a interacţiona cu fiecare copil în parte; cursurile sunt în egală măsură ateliere de practică şi exerciţiu.

Sorin Faur crede că aceste subiecte de actualitate trebuie predate cât mai devreme, fiind abilităţi practice necesare în lumea modernă de azi şi, nu în ultimul rând, care ajută la dezvoltarea personală. „Vorbind de beneficii, să luăm doar două exemple: cursurile de învăţare accelerată şi cel de citire rapidă. Şcoala nu îi învaţă pe copii să înveţe, cel puţin nu din perspectiva celor mai recente descoperiri din psihologie şi ştiinţele cognitive. Aşa că mulţi nu ştiu să înveţe şi confundă memorarea şi tocirea cu învăţarea, motiv pentru care petrec ore în şir abordând complet greşit materialul de studiu cu rezultate pe măsură – adică slabe. Foarte mult efort depus pentru a uita totul în numai trei săptămâni. Or învăţarea accelerată este despre cum să înveţi uşor şi eficient, pentru că atunci când faci totul corect, faci bine şi pe termen lung”, spune el.

Ana Chiorean, care se descrie ca fiind „mai întâi artist şi apoi profesor”, organizează cursuri de arte vizuale, urmărind dezvoltarea personală a copilului, imaginaţia, însuşirea unui limbaj plastic adaptat vârstei fiecărui copil şi exprimarea emoţiilor prin intermediul culorilor. „Pentru copii principalul benefiuciu este jocul, acesta fiind motorul prin care încerc să le transmit informaţii despre ceea ce-i  înconjoară din punct de vedere plastic”, spune ea. „Un alt beneficiu important, poate cel mai important, este transmiterea dorinţei sau încurajarea capacităţii de a vedea, de a observa şi de a reda ceea ce văd într-un mod cât mai pur, nealterat de viziunea adultă.“

Ana Chiorean, artist


Centrul de Parenting este un site pentru părinţi, fondat în 2014, ce organizează cursuri online de parenting. „Am pornit cu un workshop offline în Bucureşti, însă multe mămici s-au plâns de lipsa timpului sau a unei alte persoane căreia să-i lase copilul în grijă, astfel că ne-am adaptat şi am pregătit mai multe cursuri ce poartă numele de maratoane. Acestea se desfăşoară timp de o lună, online, 5-6 zile pe săptămână. Sunt dinamice, dar oferă şi rezultate foarte bune”, explică Ana Zidărescu.

Cel mai important este cursul numit „Un părinte bun, un copil fericit”: timp de o lună, părinţii înscrişi primesc pe un grup secret de pe Facebook misiuni ce includ o parte teoretică şi una practică pe care trebuie să le ducă la capăt. „Încurajăm foarte mult părinţii să răspundă, să se implice. Ana Batcă, cea care coordonează maratoanele, este coach şi NLP practitioner. Răspunde fiecărui părinte în parte, îl ajută să-şi identifice propriile probleme şi motive, apoi îl ghidează spre găsirea unei soluţii care să i se potrivească. Pe lângă răspunsurile individuale, experienţa de grup este foarte importantă, întrucât părinţii învaţă unii de la alţii”, spune Ana Zidărescu, unul dintre fondatorii Centrului de Parenting. „Mulţi părinţi care vin la cursurile noastre au dorinţa de a primi o listă punctuală de soluţii, totul să fie rapid şi cu bătaie de cap cât mai puţină. De fapt, lucrurile nu sunt chiar aşa; părinţii trebuie să lucreze cu ei înşişi, să descopere adevărata cauză a problemelor cu copilul şi rezolvările potrivite acelei familii în parte. Nu există o soluţie universal valabilă.”

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.