Clujeanul de 32 de ani care face afaceri de milioane de dolari în India

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 14 iulie 2013 10607 afişări

Tudor Marchiş are 32 de ani şi de aproape doi ani are funcţia de managing director la Thermo Control Services and Expertise, dar nu în România, ci în India. Conduce 1.000 de oameni care asigură întreţinerea a 40 de clădiri din parcul IT Manyata din Bangalore, cel mai mare din India. Într-o ţară în care contrastele se întâlnesc la tot pasul, cu mentalităţi radical diferite de ale europenilor, românul a crescut de la zero o afacere în care are drept parteneri un indian, un norvegian şi un ungur. Firma se extinde în Dubai, iar Marchiş vrea să convingă indienii să investească în oraşul său natal, Gherla, lângă Cluj. Cum s-a adaptat la viaţa din India, cum lucrează cu oamenii de-acolo, cât de mari sunt contrastele, a povestit într-un interviu pentru Business Magazin.

Clujeanul de 32 de ani care face afaceri de milioane de dolari în India

CÂT 36 DE TERENURI DE FOTBAL

„Momentan avem peste 40 de clădiri de birouri în administrare, cu toţi clienţii din industria IT, cum sunt IBM, LG, Nvidia, Target, Alcatel, NSN. Suprafaţa totală a clădirilor este de peste 30 hectare şi peste 250.000 de angajaţi lucrează 24/7 în birourile pe care le avem sub contract„, spune Tudor Marchiş. Firma pe care o conduce, Thermo Control Services and Expertise, asigură activităţi de facility, property şi energy management pentru Embasy Group, un dezvoltator care deţine milioane de metri pătraţi de birouri închiriate firmelor din industria IT din întreaga lume. Bangalore este un oraş cunoscut drept Silicon Valley de India iar parcul IT se întinde pe o suprafaţă de 18 hectare, cât 36 de terenuri de fotbal. Oraşul, cu peste 8 milioane de locuitori, are peste 10.000 de milionari în dolari. Parcul IT din Bangalore asigură o treime din exporturile IT ale Indiei, ţară cu un PIB de 1.824 miliarde de dolari şi creştere economică neîntreruptă în ultimele două decenii. „Cifrele sunt nebuneşti pentru România„, spune Marchiş, iar un exemplu este creşterea afacerii pe care o conduce, de la 2 milioane de dolari în 2012 la peste 10 milioane de dolari („o previziune rezervată„) anul acesta, cu o marjă de profit de 15%.

Concret, firma condusă de român se asigură că toţi chiriaşii parcului IT din Bangalore îşi pot desfăşura activitatea, nefiind preocupaţi în niciun fel de „amănunte„ precum electricitatea, apa, canalizarea, deratizarea, curăţenia, sistemul de parcare sau iluminat. Cei 1.000 de angajaţi sunt fie electricieni, instalatori, tâmplari, maiştri, zidari, tehnicieni de aer condiţionat fie menajere, ingineri, manageri.

Principalul acţionar al firmei, cu un pachet de 50%, este un indian, despre care Marchiş spune că este „mult mai bogat decât cel mai bogat român, dar e un om de o calitate extraordinară şi de o modestie incredibilă„. Cealaltă jumătate a firmei se împarte între un norvegian, un ungur şi Tudor Marchiş, care a primit un pachet de acţiuni în momentul în care a preluat conducerea firmei, în 2011.

Domeniul în care profesează acum este acelaşi în care şi-a început cariera în România, încă de la absolvirea Facultăţii de Telecomunicaţii din Cluj Napoca în 2007. Thermo Control exista pe piaţă din 2006, iar la început Marchiş a fost key account manager. „Îmi plăcea mult că nu aveam mare lucru de făcut şi puteam să merg să arbitrez fără să am probleme„, spune Marchiş, care a fost arbitru de fotbal în a doua şi a treia ligă. În scurt timp însă, proprietarul a hotărât să închidă compania, iar atunci românul s-a gândit să încerce marea cu degetul: „am rugat acţionarii să mă lase să fac ce vreau şi să nu mai investească nimic„. Firma şi-a revenit spectaculos, mai cu seamă graţie contractelor semnate cu Nokia. „Am început să învăţ antreprenoriat lucrând; în câteva luni am prins ideea şi am cerut procent din vânzări„. A fost chemat la Budapesta („discutăm în engleză pentru că nu ştiu ungureşte„) şi a primit acţiuni şi funcţia de administrator. „Firma a făcut profituri maxime în 2008 şi 2009, când lumea se plângea de criză. Acum funcţionează OK şi departamentul de building management system se descurcă binişor în situaţia actuală„.

Nu şi-a propus, povesteşte el, să emigreze. Dar acţionarul indian voia să deschidă o firmă de facility management, cu o abordare diferită faţă de ce exista pe piaţă. A căutat parteneri internaţionali şi au ajuns la discuţii cu Andras Bajai, care controla şi Thermo Control din România. Ungurii l-au propus pe Marchiş, iar indienii l-au acceptat. „În 11 noiembrie 2010, când eram la pescuit în Delta Dunării, am aflat că în mai 2011 sunt aşteptat în India. Dar am amânat, având planificată nunta pe 16 iulie„. Călătorise mult în Europa, dar despre India a căutat informaţii pe Google. Povesteşte acum că nu s-a „intoxicat cu negativism„, mai cu seamă că în privinţa necunoscutului oamenii sunt pesimişti. „Am facut vaccinuri, am luat viza şi am plecat. Ce aveam de pierdut? Vedeam doar partea bună„.

A ajuns la Bangalore pe 28 iulie, împreună cu soţia sa, iar în pachetul salarial a primit acţiuni, locuinţă, maşină, şofer, bilete de avion şi asigurări medicale. A pornit de la zero o afacere al cărei scop este optimizarea costurilor de întreţinere şi funcţionare a clădirilor de birouri, a unităţilor de producţie, a spaţiilor comerciale sau a zonelor rezidenţiale.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/clujeanul-de-32-de-ani-care-face-afaceri-de-milioane-de-dolari-in-india-11122052
11122052
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.