Cei mai puternici expati din Romania

Postat la 31 mai 2010 1459 afişări

Dupa 20 de ani de capitalism, conducerile celor mai mari companii sunt inca dominate de straini. Aflati care sunt cei mai importanti si cand ar putea trece puterea executiva in mainile romanilor.

O figura aparte in sistem face Robert Rekkers, olandezul care conduce Banca Transilvania din 2002. Pe atunci, ca proaspat recrutat din pozitia de conducere a filialei romanesti a ABN Amro, Rekkers chiar cauta o oportunitate de a se muta la alta banca, tot in Romania. "Daca ma uit inapoi, imi dau seama ca eram deschis sa raman in Romania pentru ca imi placea", declara bancherul pentru BUSINESS Magazin. Pentru el era a opta tara unde lucrase si chiar spunea ca voia sa se stabileasca undeva - plus ca avea ocazia (si intentia) de a transforma o banca regionala, cum era Banca Transilvania, intr-una de anvergura nationala si condusa modern (pe atunci si-a adus la BT si o parte din echipa de la ABN Amro, compusa - evident - si din romani). Placerea de a fi in Romania a declarat-o si Steven van Groningen, unul dintre expatii cu care se poate vorbi romaneste. Steven van Groningen are familie aici (are doi copii, iar sotia lui este din 1986 Valeria Racila, campioana olimpica la canotaj), iar mai nou a devenit si primul bancher din Romania cu blog ("sunt solicitat deseori sa-mi spun opiniile, asa incat de ce sa n-o fac pe blog?"), experientele sale despre cultura romaneasca a stampilei facand deja deliciul primilor cititori.

Cat despre Bruynseels de la BCR, el isi aminteste ca "a ramas placut impresionat de potentialul existent" atunci cand a venit aici in 2008, insa "acum sunt mai fericit, pentru ca atunci era o crestere nesustenabila si foarte multa presiune pentru a castiga cota de piata". Pentru anii urmatori, cu optimismul detasat specific expatului, Bruynseels spune ca economia va creste din nou, chiar daca mai putin alert decat in 2005-2008, dar mai sustenabil. Cu niste conditii care insa noua, ca romani, ni se vor parea evident greu de indeplinit: o mobilizare a capitalului local, o sustinere pentru sectoarele cheie - agricultura, energie, turism si infrastructura - si mai ales cu un ban public strans si cheltuit eficient, iar nu ca acum, "cand cei care platesc taxe practic ii subventioneaza pe cei care fac evaziune". Manusa expatilor e asadar aruncata - mai ramane s-o si ridicam.

------

La realizarea acestui articol au contribuit: Anca Arsene-Barbulescu, Ana Raduta, Catalin Stefancu, Ionut Bonoiu

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
expati
/cover-story/cei-mai-puternici-expati-din-romania-6196078
6196078
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.