Cei mai puternici expati din Romania

Postat la 31 mai 2010 1459 afişări

Dupa 20 de ani de capitalism, conducerile celor mai mari companii sunt inca dominate de straini. Aflati care sunt cei mai importanti si cand ar putea trece puterea executiva in mainile romanilor.

In ce-l priveste pe Dominic Bruynseels, CEO al BCR, viziunea lui e limpede: "Am ajuns la o buna intelegere a sistemului financiar local. Desigur, nu e ca si cum m-as fi nascut aici pentru a putea intelege cultura. Totusi, remarc ca romanii sunt destul de emotionali. In epoci de boom economic devin chiar euforici, iar cand vine un declin sunt mai deprimati decat ar fi cazul". Aceasta schimbare de atitudine "se reflecta si in apetitul pentru credite, care va reveni pe masura ce oamenii prind incredere", spune bancherul, estimand pentru 2010 o crestere cu 10% a creditelor acordate de BCR.

Aprecieri de acest fel vin in contextul in care bancherii straini cu experienta pe piata romaneasca au deja in spate cariere petrecute intr-un lung sir de tari, unde au avut ocazia sa cunoasca la fata locului cum arata o criza (cazul lui Van Groningen, care a trait criza din Rusia anilor '90 la filiala de acolo a ABN Amro) sau sa vada cum se administreaza economii si clientele din culturi extrem de diferite - cazul lui Dominic Bruynseels, care a fost responsabil de afacerile Barclays din Africa, Caraibe, Orientul Mijlociu si America Latina, sau Guy Poupet, noul sef al BRD-Groupe Société Générale, a carui cariera de 35 de ani in grupul francez include si functii de conducere in filialele din Argentina, Egipt, Cehia sau Senegal. "Experientele sunt diferite, dupa cum si tarile si gradele de dezvoltare a economiilor respective sunt destul de diferite intre ele, si de aceea sunt greu comparabile. Insa e cert ca m-au ajutat sa castig expertiza si competente pe care am ocazia sa le aplic acum", declara Poupet, care se uita cu prudenta la 2010 si spune ca a luat in considerare "un profit net stabil sau in usoara crestere in raport cu 2009".

Astfel de declaratii pot parea nefiresc de linistite pentru un mediu zbuciumat cum e economia romaneasca; in realitate, ele sunt tocmai semnul normalitatii, care pentru cele mai multe dintre marile banci a coincis cu epoca postprivatizare. Daca mai devreme spuneam ca evolutia fireasca ar fi de la manageri straini la manageri romani, in cazul bancilor a fost tocmai dimpotriva: dupa perioada grea a anilor '90, privatizarea si venirea echipelor aduse de actionarii straini au adus nu numai capital, ci si un management la standarde vestice. Fosta Bancorex, ulterior BCR, a fost integrata de grupul Erste, fosta Banca Agricola a fost preluata de grupul Raiffeisen, iar la BRD au venit francezii de la SocGen.

Nu-i intamplator ca, desi la conducerea unor banci ca UniCredit sau ING sunt romani (Rasvan Radu, respectiv Misu Negritoiu), la BCR si BRD actionarii straini au preferat sa instaleze manageri expati. In toate cazurile insa, managementul este departe de a fi integral strain: la BCR, vicepresedinte executiv retail este o romanca, iar la Raiffeisen, in afara de Van Groningen mai sunt trei expati - un american, un bulgar si un belgian -, ceilalti doi membri ai conducerii fiind romani. Bruynseels spune ca "Romania inca este intr-o faza timpurie de dezvoltare a pietei financiare, ceea ce ofera oportunitati fantastice pe mai toate segmentele, de la companii mari la microintreprinderi, retail si private banking. Exploatarea acestor oportunitati presupune sa ai mai multe resurse de middle management. In BCR aloc mult timp pentru incurajarea talentelor romanesti din banca".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
expati
/cover-story/cei-mai-puternici-expati-din-romania-6196078
6196078
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.