Cei mai puternici expati din Romania

Postat la 31 mai 2010 1459 afişări

Dupa 20 de ani de capitalism, conducerile celor mai mari companii sunt inca dominate de straini. Aflati care sunt cei mai importanti si cand ar putea trece puterea executiva in mainile romanilor.

Daca in cazul ArcelorMittal, companie care are ca politica numirea unui manager local la conducerea combinatelor din anumite tari, anii de crestere economica ar fi dus probabil la numirea unui CEO roman, efectele crizei au intarziat momentul: "Situatia Galatiului este deosebita, pentru ca performantele nu au atins nivelul asteptat. Ca urmare, grupul a considerat ca cea mai buna solutie ar fi numirea unui manager din Vest pentru a superviza procesul de transformare".

Declaratia ii apartine lui Thierry de Gal, cel ce a venit anul trecut pentru a conduce afacerile de la Galati - prabusite in anul crizei la mai putin de jumatate fata de 2008 - si divizia de produse plate din regiune (Le Gal conduce si ArcelorMittal Skopje, precum si divizia comerciala din Turcia). Numirea lui Le Gal la Galati nu a avut asadar drept cauza doar scaderea afacerilor combinatului, ci si reorganizarea. In noua structura a ArcelorMittal, combinatul din Galati a devenit centrul Diviziei Flat Carbon South Eastern Europe, iar Le Gal a preluat conducerea diviziei, conforma cu experienta sa anterioara: "Directorul general al fiecarei unitati trebuie sa aplice strategia grupului, dar este responsabil si de rezultatele diviziei".

In aceeasi maniera, conducerea Enel a considerat ca postul de country manager in Romania este destul de dificil: compania a cumparat intai distributiile de energie din Dobrogea si Banat, apoi a reusit sa cumpere cea mai valoroasa distributie, Electrica Muntenia Sud, implicand multiple reglementari europene ce trebuia armonizate. "Cresterea afacerilor a necesitat alinierea cu procesele si politicile grupului, sub conducerea unui un manager de top cu experienta in Enel", considera Claudio Zito, cel ce conduce operatiunile locale ale Enel, cu venituri de 850 de milioane de euro anul trecut. Zito a venit in Romania dupa o experienta de peste zece ani in domeniile de planificare, control si dezvoltare a activitatii diviziei internationale si a celei comerciale.

Tot din zona de energie, si GdF Suez a numit de la inceputul lui 2009 un nou country manager, tot de origine franceza, pentru a conduce afacerile companiei pe timp de criza; Yvonnick David a condus mai multe entitati operationale in Franta, iar "experienta mea a avut o pondere serioasa in luarea deciziei de expatriere". "Elementele fundamentale de management sunt aceleasi oriunde", considera David, care s-a confruntat din 2009 si cu bune, si cu rele.

------

Saduokhas Meraliyev a fost invitatul celui de-al treilea eveniment din seria "MEET THE CEO", organizat lunar de BUSINESS Magazin, dupa ce la prima editie au participat Mariana Gheorghe si Liliana Solomon, CEO al Petrom si, respectiv, Vodafone Romania, iar la a doua editie a vorbit Misu Negritoiu, presedintele ING.

"MEET THE CEO" reprezinta un eveniment in cadru restrans, care faciliteaza participantilor dialogul cu cei mai importanti manageri de pe piata romaneasca. Pentru a afla invitatii editiei din luna iunie si pentru detalii despre proiectul "MEET THE CEO", accesati www.businessmagazin.ro sau apelati numarul de telefon 0318.256.293.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
expati
/cover-story/cei-mai-puternici-expati-din-romania-6196078
6196078
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.