Cei mai puternici expati din Romania

Postat la 31 mai 2010 1459 afişări

Dupa 20 de ani de capitalism, conducerile celor mai mari companii sunt inca dominate de straini. Aflati care sunt cei mai importanti si cand ar putea trece puterea executiva in mainile romanilor.

In CV-ul unui manager roman s-ar fi gasit cu greu expunerea necesara intr-o perioada de criza economica la carma unei companii cu afaceri de peste un miliard de euro. Thierry Millet, CEO al Orange, a lucrat in France Telecom peste 20 de ani, perioada in care a fost inclusiv director regional de vanzari pentru divizia Pays de la Loire sau CIO al Intelig Brazilia. "Una dintre cele mai solicitante misiuni a fost cea din Brazilia, cand am trecut printr-o perioada de criza asemanatoare cu cea de acum: lucram intr-o companie la inceput de drum si cu probleme de capital, insa am reusit sa trecem peste situatia dificila", povesteste Thierry Millet. Pana la urma, dupa cum spune Sotiros Marinidis, mecanismele in multinationale sunt la indemana, sunt aceleasi si trebuie doar aplicate corect.

Millet explica evolutia companiei de anul trecut (cand afacerile Orange au scazut, dar compania s-a mentinut pe locul intai al pietei telecom) prin strategia aplicata, prin eficientizarea retelei de distributie, revizuirea proceselor si a costurilor interne. Dar mai ales, Millet explica rezultatele prin atitudine: "Atunci cand se declanseaza o criza economica, ea afecteaza aproape pe toata lumea, desi poti avea impresia ca nu esti vizat, ca recesiunea nu va lovi tara sau industria in care activezi. La fel, cand lucrurile incep sa-si revina, esti tentat sa crezi ca redresarea vizeaza doar tarile din jur sau alte domenii. In realitate trebuie sa fii pregatit sa reactionezi rapid la schimbari, sa gandesti lucrurile in perspectiva si cu calm". Prin urmare, cu calm, Millet a luat in calcul mai multe scenarii de evolutie economica a Romaniei in acest an, avand in minte doua tinte: sa ramana lider de piata si, odata cu stabilizarea situatiei economice, veniturile sa nu mai scada in comparatie cu anii trecuti.

Acelasi calm il exprima si strainii aflati in conducerea bancilor din Romania, chiar daca, in iesiri publice nu de putine ori colorate, unii isi spun parerea deschis fata de politicile guvernului sau chiar ii dau sfaturi.

Olandezul Steven van Groningen, cel care de opt ani conduce Raiffeisen Bank Romania, a saptea banca din sistem dupa valoarea activelor, declara saptamana trecuta ca ar da cel mult nota 6 actualului guvern Boc, avand in vedere si faptul ca, dupa statisticile bancii, increderea consumatorilor in Romania (si implicit cererea si vanzarea de credite) a scazut mai mult decat in alte tari din Europa Centrala si de Est. Ultimele analize ale Raiffeisen au revizuit prognoza pentru 2010 de la o crestere economica de 1% la o crestere zero sau chiar negativa, desi pentru 2011 ramane posibil un avans de 3,5%.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
expati
/cover-story/cei-mai-puternici-expati-din-romania-6196078
6196078
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.