Cei mai puternici expati din Romania

Postat la 31 mai 2010 1459 afişări

Dupa 20 de ani de capitalism, conducerile celor mai mari companii sunt inca dominate de straini. Aflati care sunt cei mai importanti si cand ar putea trece puterea executiva in mainile romanilor.

Partile bune sunt legate de resurse: "Romania are un atu extrem de important - privilegiul de a avea 70% din consumul de gaz din productia locala, ceea ce este important intr-un mediu energetic european a carui preocupare majora este diversificarea surselor de aprovizionare". Partile proaste sunt legate de domeniile in care Romania mai are de lucrat, dar si de criza: "Nu pot sa nu mentionez constrangerile de reglementare, ceea ce impune o reflectie serioasa inainte de a lua vreo decizie de investitie. Mai nou, constatam o scadere a volumelor vandute si distribuite catre diferite categorii de clienti, precum si o scadere a ratei de incasare a facturilor".

Exemplele pot merge pana la fiecare caz in parte: Jérôme Olive, care conduce uzina Dacia de la Pitesti, afirma ca a venit in Romania de la inceputul lui 2010 recomandat de CV-ul sau: "Presupun ca experienta mea vasta din domeniul industrial a fost esentiala. In Franta am condus uzina din Douai, de talia celei din Mioveni, dar Dacia si Romania ocupa un loc foarte important in cadrul Renault si sa gestionezi activitatile grupului in a doua tara ca importanta din ceea ce numim <Planeta Renault> este cea mai importanta provocare din cariera mea".

Cu alte cuvinte, oamenii cu experienta potrivita la locul potrivit. "Domeniile in care se practica cel mai frecvent aducerea expatilor sunt bancile, telecomul, retail, industria si real estate, unde romanii nu au experimentat pe o piata matura, ci pe o piata care a explodat si s-a dezvoltat pe speculatii", explica Ulrik Rasmussen.

Asadar, nu e ca managerii romani nu ar fi buni, ci dimpotriva, spune Sotiros Marinidis, CEO-ul P&G Balcani, care conduce de anul trecut afacerile din regiune de la Bucuresti. Romania este o pepiniera de management, multi plecand in afara tarii in reteaua P&G. Aici nu au avut mediul necesar pentru a invata management, explica CEO-ul P&G, care a mai lucrat in Romania, in perioada 2000-2005, ca director de marketing. A plecat apoi ca director de marketing al P&G la Moscova, iar din 2008 a condus dezvoltarea P&G in Ucraina. Marinidis spune ca, in acest moment, echipa de conducere de la P&G Romania este cea mai diversificata din istoria companiei: peste 70% din echipa de conducere e formata din romani.

Iar pana cand unul dintre acestia va prelua conducerea e doar o chestiune de timp. Philippe Questiaux, director general al Lafarge Ciment Romania, spune ca afacerile de aici pot fi conduse la fel de bine de un roman, doar ca nu s-a nimerit sa fie unul disponibil cand a fost postul liber. "Avem doi romani care conduc cu mult succes afacerile noastre cu ciment din alte tari, asadar si cele de aici ar putea fi conduse de un roman", explica Questiaux. Mai ales ca businessul local este inca destul de provocator: "Principalele diferente fata de Europa de Vest stau in tehnica de constructie, care e mai putin sofisticata aici. Lucrurile au evoluat destul de rapid in 2008, dar criza economica ne-a intors un pic din drum". Insa managerul Lafarge e optimist: crede ca majoritatea lucrurilor intamplate in Romania in ultimii ani au avut ca motor activitatea strainilor, inclusiv in ceea ce priveste speculatiile din constructii: "Criza va aduce lucrurile la normal si cred ca Romania va iesi mult mai puternica din asta".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
expati
/cover-story/cei-mai-puternici-expati-din-romania-6196078
6196078
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.