Caut locuinta ieftina. Mai scad preturile?

Postat la 06 aprilie 2010 162 afişări

Pentru unii, programul Prima Casa e un moment bun sa-si cumpere o locuinta. Altii asteapta ca preturile sa scada in continuare, cum au asteptat sa scada si pana acum. Sa vedem cat ar mai trebui sa astepte.

Si Valentin Ilie, CEO al filialei locale a companiei, considera ca ar fi loc de noi scaderi de preturi in 2010, in special in segmentul locuintelor noi, in functie de ce se va intampla cu proiectele rezidentiale care inregistreaza vanzari foarte slabe. "Prima institutie bancara care va prelua un proiect va face practic piata: daca primul proiect executat va merge bine, si alte banci vor face la fel. Daca nu, nu. Segmentul locuintelor noi va avea in mod cert scaderi de preturi", declara Ilie. In opinia lui, un dezvoltator nu ar trebui sa ajunga in mod normal in aceasta situatie daca isi regandeste pozitionarea pe piata - "sunt deja proiecte repozitionate care merg destul de binisor".

In ce priveste locuintele mai vechi, Daniel Raeceanu, directorul Rasig Group, afirma ca preturile nu au mai scazut in ultima perioada, iar mentinerea plafonului de 60.000 de euro pentru un credit garantat ipotecar de catre stat ar urma sa mentina preturile in jurul acestei valori.

Deocamdata, modificarile aduse de autoritati programului Prima Casa pentru a stimula constructia de locuinte noi nu au devenit inca aplicabile, bancile lucrand inca la normele de aplicare. Potrivit datelor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, prin intermediul caruia se dau garantiile pentru achizitia unei locuinte prin programul guvernamental, circa trei sferturi din garantiile de creditare acordate sunt pentru locuinte construite inainte de 2008.

Luand in calcul aceste informatii, unii brokeri considera ca presiunea va fi in continuare mare pe dezvoltatori, in timp ce in segmentul vechi se vor face in continuare tranzactii intr-un ritm similar cu cel actual. Potrivit Colliers International, in Bucuresti s-au tranzactionat anul trecut 1.300 de locuinte noi, de trei ori mai putine comparativ cu 2008 si mult mai putin fata de varful din acum trei ani, de 7.000 de tranzactii.

"Cumpara cat poti de jos si daca crezi ca merita. Dupa mine, un pret corect este 800-1.000 euro/mp. Eu as cumpara acum, dar as incerca sa speculez", spune asociatul de la Media House. Proprietarul casei din nordul Capitalei, Mihai, afirma ca oricine este interesat acum de achizitia unei locuinte trebuie sa fie "constient ca nu e nimic de pomana, gratis sau super-oferta. Este o decizie pe care o iei si ale carei consecinte trebuie sa ti le asumi, oricat de urate ar fi ele.

Cel mai rau scenariu nu trebuie sa fie un soc, ci una dintre variantele la care te-ai gandit de la bun inceput". Proaspata proprietara Iuliana adauga insa ca achizitionarea unei noi proprietati ar trebui sa aduca o imbunatatire a vietii, nu o inrautatire. "Am luat in calcul sa cumpar o locuinta mai scumpa, dar m-am speriat putin, unele lucruri sunt prea riscante. Pentru moment este ok."

In fine, legat de evolutia preturilor, Sorin Mihai mai da un raspuns - intalnit, de altfel, in diferite forme aproape la toti interlocutorii BUSINESS Magazin intrebati in ultimele luni despre posibilitatea ieftinirii locuintelor. "Preturile nu se vor intoarce niciodata la maximul din 2008, sa se vanda apartamente cu doua camere cu 100.000-120.000 de euro in Rahova. Dar nici la minimele de la inceputul anilor 2000, la 15.000 de euro, nu cred ca se va mai ajunge vreodata."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
imobiliare,
Prima Casa,
locuinte,
preturi
/cover-story/caut-locuinta-ieftina-mai-scad-preturile-5795559
5795559
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.