Caut locuinta ieftina. Mai scad preturile?

Postat la 06 aprilie 2010 162 afişări

Pentru unii, programul Prima Casa e un moment bun sa-si cumpere o locuinta. Altii asteapta ca preturile sa scada in continuare, cum au asteptat sa scada si pana acum. Sa vedem cat ar mai trebui sa astepte.

Si George Albeanu de la Ideal Mob afirma ca este multumit cu actualul volum de tranzactii, chiar daca situatia nici nu poate fi comparata cu 2007, "cand se vindeau apartamente cu 110.000 de euro care acum se dau cu 50.000-60.000 de euro". Tocmai aceasta diferenta radicala conteaza pentru cei tentati sa-si cumpere casa acum, pentru ca multi asteapta sa scada preturile in continuare, dar viitorul e greu de prevazut, cu atat mai mult cu cat toate previziunile privind mersul crizei, crestere economica, inflatie sau curs se modifica periodic.

Mihai a cumparat o locuinta in momentul de varf al pietei: a platit 200.000 de euro, in noiembrie 2007, pentru o casa in zona de nord a Capitalei, unde locuieste impreuna cu sotia si cu copilul lor. Are 30 de ani si spune ca a constientizat din primul moment ca va avea rate de platit pana la 56 de ani. "Sper inca sa ma descurc. Oricum n-am fost niciodata o mana larga sau un boem, asa ca am fost si sunt pregatit de sacrificii in continuare", spune Mihai. Principala lui problema tine de diferenta de curs, fiindca a luat credit in euro atunci cand cursul de schimb era de 3,7 lei pentru un euro. Dupa parerea lui, preturile au scazut pana acum cu un maxim de 15% si s-ar putea sa revina la nivelul platit de el, dar nu in urmatorii doi-trei ani. "Lumea s-a fript o data. Am amici care si-au luat apartament de 3 camere in Ghencea, 60 mp, semidecomandat, cu 105.000 de euro, la un an dupa ce ne-am luat noi casa. De cate ori ma apuca groaza cu privire la rata, ma gandesc la ei si ma simt mai bine."

Perspectiva ca preturile sa scada in continuare ii face pe multi doritori de locuinta sa amane momentul achizitiei, in special daca este vorba de o locuinta noua, unde marile ieftiniri se lasa inca asteptate, desi exista oferte noi de apartamente in ansambluri rezidentiale la preturi apropiate de plafonul stabilit prin Prima Casa. Consultantii imobiliari au comparat adeseori stocul de locuinte noi cu cel din alte tari din regiune, pentru a justifica necesitatea unor ansambluri rezidentiale noi si implicit a unor preturi mai ridicate pentru un apartament nou, raportat la unul construit inainte de 1989.

In cel mai bun an pentru imobiliarele din regiune, 2007, numarul de locuinte finalizate in Romania a fost de aproape 47.300, in timp ce in Cehia, tara cu o populatie de peste doua ori mai mica, a fost de 41.650, iar in Polonia a fost de aproape 134.000, potrivit institutelor nationale de statistica din cele trei tari. Pe de alta parte, un studiu al Unicredit realizat la sfarsitul lui 2007 in regiune arata ca preturile apartamentelor noi din Bucuresti erau atunci de circa doua ori mai mari decat in Varsovia si de aproape trei ori mai mari comparativ cu cele din Praga.

Acum, piata rezidentiala din alte tari din regiune, precum Cehia, este departe de a-si fi revenit, scaderi de preturi fiind in continuare posibile, spune Petr Kral, CEO si presedinte al filialei locale a Coldwell Banker. "Piata rezidentiala a fost in ultimele luni intr-o stare de agonie si de asteptare. Vanzatorii ezita sa mai coboare preturile, iar cumparatorii asteapta aceste scaderi. Ne asteptam ca la sfarsitul acestui an sa se ajunga la un punct de intalnire intre oferta si cerere si sa se stabileasca astfel un nou nivel de pret pentru piata rezidentiala", declara Kral, adaugand ca nu crede ca boom-ul pietei din Cehia din 2006 va mai fi egalat vreodata. "Atunci totul se vindea inainte de a se incepe constructia."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
imobiliare,
Prima Casa,
locuinte,
preturi
/cover-story/caut-locuinta-ieftina-mai-scad-preturile-5795559
5795559
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.