Caut locuinta ieftina. Mai scad preturile?

Postat la 06 aprilie 2010 162 afişări

Pentru unii, programul Prima Casa e un moment bun sa-si cumpere o locuinta. Altii asteapta ca preturile sa scada in continuare, cum au asteptat sa scada si pana acum. Sa vedem cat ar mai trebui sa astepte.

Opiniile consultantilor, ale agentilor de vanzari, dar si ale celor care au facut pasul de a-si lua o locuinta, fie in ultima vreme, fie mai demult, in perioada de varf a preturilor, sunt impartite. "Singura sansa a dezvoltatorilor e sa coboare preturile. Pentru locuintele vechi vad o variatie de cel mult 5-10%, in plus sau in minus" (Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker). "Cei care au nevoie sa stea undeva cumpara acum, fiindca au nevoie" (Daniel Raeceanu, director general Rasig Group). "Eu as cumpara acum, dar as incerca sa speculez la maximum" (Sorin Mihai, actionar al Media House Consulting). Sau, in fine, "99% dintre vanzatorii pe care i-am avut au spus ca pretul e negociabil, deci se pot obtine reduceri suplimentare" (Cristina Paduraru, agent al Imob Veritas).

Un exemplu de reduceri fata de preturile cerute il da Ionut Ciolca, unul dintre asociatii agentiei Aphora Real Estate Office. El spune ca proprietarii care vand se impart, in cea mai mare parte, in doua categorii: cei ce fac trecerea de la doua camere la trei camere si cei care au foarte multe datorii si vand ca sa se mute inapoi cu parintii sau ca sa ia ceva mai ieftin. "Chiar ieri (saptamana trecuta - n.r.) am vandut un apartament cu doua camere pe Giurgiului, scos la vanzare din pricina unor datorii pe care proprietarul le acumulase. Pretul de pornire era 63.000 de euro, proprietarul a lasat la pret 10.000 de euro si pana la urma l-a vandut cu 52.000 de euro."

Agentii imobiliari spun ca aceia care au suma necesara pentru achizitia unei locuinte si nu apeleaza la un credit isi doresc din start reduceri medii de 10-15% din preturile cerute de proprietari. Reducerile pot fi si mai mari de atat, insa se aplica in general proprietatilor cu un pret mai ridicat. Marius Damian, agent al Coldwell Banker Affiliates of Romania, da exemplul unei proprietati care avea initial un pret de 180.000 de euro, dar care s-a ieftinit, dupa patru luni, la 125.000 de euro. "Sau o casa foarte mare in Bucurestii Noi, pe care proprietarul cerea acum un an 600.000 si o lasa acum la 400.000, deoarece a gasit o oportunitate in Germania, o pensiune." Dupa Sorin Mihai de la Media House, "cei care au sume lichide ofera acum 40%, maxim 50% din pretul cerut. Un apartament de 120.000 de euro va fi ofertat si cu 60.000, maxim 70.000 de euro. E vremea cumparatorilor".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
imobiliare,
Prima Casa,
locuinte,
preturi
/cover-story/caut-locuinta-ieftina-mai-scad-preturile-5795559
5795559
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.